Uraganas JAV tik trumpam nukreipė dėmesį nuo kovos dėl prezidento posto

JAV toliau likviduoja audros „Sandy” padarytą žalą ir bando sugrįžti į įprastą gyvenimą. Dėl stichijos trims dienoms buvo sustojusi ir prezidento rinkimų kampanija, tačiau daugiau laukti nebėra kada, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis JAV spaudos pranešimais.

Į Naująjį Džersį atvykusiam B. Obamai (dešinėje) superaudros „Sandy” padarytus nuostolius aprodė šios valstijos gubernatorius Ch. Christie, kuris dar neseniai įnirtingai kritikavo JAV prezidentą.<br>"Reuters"
Į Naująjį Džersį atvykusiam B. Obamai (dešinėje) superaudros „Sandy” padarytus nuostolius aprodė šios valstijos gubernatorius Ch. Christie, kuris dar neseniai įnirtingai kritikavo JAV prezidentą.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2012, 8:27 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:52 PM

Šiaurės rytinėje JAV pakrantėje savaitės pradžioje praūžusios audros „Sandy” padarinius amerikiečiai jaus dar ilgai.

Pirmadienio vakarą žemyninę šalies dalį pasiekusi stichija nusinešė daugiau nei 70 žmonių gyvybę, nutraukė elektros tiekimą milijonams namų ūkių, išvartė medžius ir užtvindė namus.

Prieš tai „Sandy” nusinešė 70 žmonių gyvybę Karibuose.

Nenuostabu, kad rytinę pakrantę pasiekus vienai stipriausių audrų JAV istorijoje amerikiečiai trumpam pamiršo lapkričio 6 dieną vyksiančių prezidento rinkimų kampaniją.

Tiesa, nuo perrinkimo siekiančio šalies vadovo Baracko Obamos dėmesys per stichiją niekur nenukrypo – amerikiečiai tyliai stebėjo, kaip prezidentas suvaldys sudėtingą situaciją.

Savo ruožtu respublikonui Mittui Romney teko trumpam pasitraukti į užkulisius. Prieš pat smogiant stichijai ir jau po jos M. Romney sušvelnino toną ir nežarstė varžovui kritikos.

Tačiau tai – jau praeitis. Nors kai kurie amerikiečiai dar tik gali pasvajoti apie normalų gyvenimą, prezidento rinkimų kampanija grįžo į įprastas vėžes. Iki rinkimų likus penkioms dienoms laukti nebėra kada.

Netikėta respublikono padėka

Iš pažiūros atrodytų, kad „Sandy” galėjo būti naudingas B. Obamos kampanijai. Šalies žiniasklaida plačiai nušvietė prezidento vizitą į audros nuniokotus Naujojo Džersio rajonus.

Nepaisydamas to, B. Obama, kaip ir M. Romney, stengiasi visais būdais parodyti nepolitizuojantis skaudžių padarinių sukėlusios stichijos.

Taip pat, regis, bando elgtis ir kiti šalies politikai.

Daug kas kilstelėjo antakius, kai paprastai prezidentą aršiai kritikuojantis Naujojo Džersio gubernatorius respublikonas Christopheris Christie per B. Obamos viešnagę pakeitė toną ir gyrė „puikius darbo santykius” su demokratų prezidentu.

„Turiu prezidentui padėkoti už jo asmeninį rūpestį ir užuojautą valstijos žmonėms”, – kalbėjo Ch. Christie.

B. Obamai palankius ženklus rodė ir „Washington Post” bei ABC atlikta apklausa, pagal kurią aštuoni iš dešimties respondentų prezidento veiksmus kritiniu metu įvertino puikiai arba gerai.

Bando atsigriebti abu

Akivaizdu, kad audra „Sandy” – nemenkas galvos skausmas M. Romney. Dėmesys nuo respublikonų kandidato nukrypo tuo metu, kai jo kampaniją lydėjo sėkmė ir jis iš visų jėgų bandė išsiveržti į priekį.

Tačiau nedžiūgauja ir B. Obamos stovykla. Prezidento patarėjai įsitikinę, kad rinkimų kampanijos įšaldymas ir aktyvus reagavimas į „Sandy” B. Obamos pasirodymui rinkimuose turės tik nedidelę įtaką.

Tad ne tik respublikono, bet ir demokrato kampanija stengiasi atsigriebti už prarastą laiką ir, iki rinkimų likus kelioms dienoms, kuo daugiau keliauti.

Kad abu kandidatai atsidūrė aklavietėje, rodo ir nuomonių apklausos. Pagal jas, varžovus remiančių žmonių skaičius toks panašus, kad abi pusės kalba apie pergalę.

B. Obamos padėtis tik šiek tiek geresnė devyniose svarbiausiose valstijose, kurios nėra nei respublikoniškos, nei demokratiškos.

Apsunkins galimybę balsuoti?

Dabar M. Romney ir B. Obama stengiasi įtikinti kuo daugiau rinkėjų ateiti balsuoti, nes iš rėmėjo, kuris rinkimų dieną nutars likti ant sofos prie televizoriaus, naudos mažai.

„Sandy” šią varžovų užduotį apsunkino.

Kaip pažymi leidinys „The New Yorker”, nelaimės zonomis paskelbta 10 valstijų. Stichijos žala kai kuriose jų bus atitaisyta tik po rinkimų. Tad žmonėms gali būti paprasčiausiai sudėtinga nueiti antradienį balsuoti.

„The New Yorker” nuomone, kandidatų reakcija į „Sandy” gali būti vienas paskutinių dalykų, kurį pamatys rinkėjai. Tai esą dar gali pakreipti reikalus į vieną ar kitą pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.