Ar Lenkija nubaus Bibliją per koncertą suplėšusį metalistą?

Lenkijos katalikus 2007 metais sukrėtė sunkiojo metalo grupės „Behemoth” lyderis Adamas Darskis, per koncertą suplėšęs Bibliją. Dabar, regis, valdžia rado būdą nubausti muzikantą.

Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian”, „Reuters” ir "Lietuvos ryto" inf.

Nov 3, 2012, 1:54 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:20 PM

Šalies liberalai susirūpino dėl saviraiškos laisvės.

Per garsųjį koncertą A. Darskis ne tik suplėšė Bibliją, bet ir ją išvadino melaginga knyga ir paragino neskaityti „tokio mėšlo”. Katalikų bažnyčią metalistas apibūdino kaip „nusikaltėlių sektą”.

Turbūt nenuostabu, kad prieš A. Darskį iškart sukilo katalikiškos Lenkijos dvasininkai. Jie pareikalavo nubausti save pragaro valdovu vadinantį muzikantą.

Du pirmieji bandymai 2010 ir 2011 metais buvo nesėkmingi. Teismai išteisino A.Darskį.

Tačiau dabar Lenkijos Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad metalistas įvykdė nusikaltimą įžeisdamas tikinčiųjų jausmus, net jei tai nebuvo jo tikslas.

Tokia interpretacija paneigė A. Darskio advokatų argumentus, esą muzikantas nenusikalto, nes nenorėjo įžeisti konkrečių asmenų, tad prokurorams atvertas kelias pradėti baudžiamąją bylą.

Teoriškai A. Darskis netgi galėtų būti nuteistas kalėti dvejus metus, tačiau greičiausiai jis liks laisvėje net pralaimėjęs bylą.

„Reikėtų gerbti teismo sprendimą, – po Aukščiausiojo teismo pranešimo kalbėjo A.Darskis. – Bet Katalikų bažnyčia elgiasi nebrandžiai bandydama užčiaupti saviraiškos laisvę.”

Metalisto advokatas Jacekas Potulskis pridūrė turintis vilties, jog per būsimą teismo procesą pavyks įrodyti, kad Biblijos suplėšymas buvo meninis performansas: „Juk menas gali šokiruoti.”

Lenkijos katalikai, teigiantys, kad A. Darskis įžeidė jų religiją, žinoma, patenkinti.

„Teismas aiškiai nurodė, kad yra ribos, kurių menininkai negali peržengti”, – džiaugėsi konservatyvus buvęs parlamentaras Ryszardas Nowakas.

Tačiau kritikai tvirtina, kad Aukščiausiasis teismas pats peržengė ribas. O jei A.Darskiui būtų paskirta kalėjimo bausmė, Lenkija nebegalėtų kritikuoti Rusijos, kur už koncertą Maskvos katedroje buvo įkalintos grupės „Pussy Riot” narės.

Su tuo, regis, sutinkama ir Briuselyje. Europos Komisija paskelbė, kad Aukščiausiojo teismo sprendimas dėl A. Darskio nesuderinamas su europietiškomis vertybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.