Filmo apie O. bin Ladeno nužudymą premjera Amerikoje pakvipo politikavimu

Amerikiečiai ilgai laukė pirmojo filmo apie JAV komandosų reidą Pakistane, per kurį buvo nukautas „Al Qaeda” lyderis Osama bin Ladenas. Bet kodėl jo premjera vyks prieš pat šalies prezidento rinkimus?

Filmo apie reidą, kurio metu buvo nukautas O. bin Ladenas, data Amerikoje kelia aistras.<br>AP
Filmo apie reidą, kurio metu buvo nukautas O. bin Ladenas, data Amerikoje kelia aistras.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP ir "Lietuvos ryto" inf.

Nov 3, 2012, 10:17 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:27 PM

Kino pasaulyje tinkamai pasirinkti premjeros laiką itin svarbu. Data dažnai ir simbolinė.

Tad daug ką nustebino žinia, kad naujasis filmas „SEAL 6-oji komanda: reidas prieš Osamą bin Ladeną” („SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden”) pirmąkart bus parodytas likus vos dviem dienoms iki prezidento rinkimų.

Ar tai tik sutapimas? Galbūt filmo kūrėjai tikisi, kad milijonai jį pamatysiančių amerikiečių apsispręs balsuoti už Baracką Obamą? Mat perrinkimo siekiantis prezidentas – tikra filmo žvaigždė.

Neigia slaptas užmačias

Daugiausia kalbų, ypač respublikonų ir jų kandidato Mitto Romney stovykloje, sukėlė faktas, kad vienas naujojo filmo kūrėjų artimai susijęs su B. Obama.

Pusantros valandos trukmės veiksmo trilerio platintojas ir vienas vykdomųjų prodiuserių – Holivudo magnatas Harvey Weinsteinas. Jis yra vienas iškilių lėšų rinkėjų B. Obamos rinkimų kampanijai.

Vis dėlto šio filmo režisierius Johnas Stockwellas abejoja, ar jo premjera sekmadienį padarys kokią nors įtaką lapkričio 6-ąją vyksiantiems prezidento rinkimams.

Režisierius neigė pareiškimus, kad šis filmas taps geriausiu eterio laiku rodoma propagandos priemone siekiant įtikinti rinkėjus balsuoti už B. Obamą.

„Jis nebuvo filmuojamas siekiant šio tikslo, – kalbėjo J. Stockwellas. – Argi yra žmonių, kurie nežino, kad O. bin Ladenas buvo nukautas einant pareigas dabartiniam prezidentui ir kad šis filmas juos apie tai informuos? Būčiau nustebintas.”

Televizijai svarbu reitingai

Per pernai gegužę JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų įvykdytą drąsią naktinę operaciją buvo sunaikintas „Al Qaeda” lyderis, įsakęs surengti 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas JAV.

Reidas Pakistano mieste Abotabade tapo vienu svarbiausių B. Obamos administracijos laimėjimų per pirmąją jo kadenciją.

Naujajame filme B. Obama iš tiesų pasisako dažnai, tačiau kūrėjai naudojo tik archyvinę medžiagą, paimtą iš Baltųjų rūmų svetainės.

J. Stockwellas tikina, kad televizija „National Geographic”, priklausanti konservatyvių pažiūrų magnato Ruperto Murdocho žiniasklaidos imperijai, pati nusprendė, jog naujojo filmo premjera vyks sekmadienį.

„Televizija turi vienintelį tikslą – kad šį filmą pamatytų kiek įmanoma daugiau žmonių, – aiškino režisierius. – Jie nori reitingų.”

Nuo pirmadienio šį filmą bus galima žiūrėti per internetinę televiziją „Netflix”, o kino teatruose jis bus rodomas nuo ketvirtadienio. Paprastai filmai yra išleidžiami atvirkštine tvarka.

Kritikuoja nematę filmų

Filmas „SEAL 6-oji komanda” taip pat bus išleistas anksčiau nei kita juosta apie O.bin Ladeno medžioklę – „Zero Dark Thirty”.

Pastarąjį filmą kuria režisierė Kathryn Bigelow, 2009 metais pelniusi JAV kino akademijos apdovanojimą už kino juostą apie Irako karą „Išminuotojų būrys” („The Hurt Locker”).

Kino studija „Sony Pictures” šio filmo premjerą nukėlė į 2013 metų sausį. „Zero Dark Thirty”, kaip ir „SEAL 6-oji komanda”, kritikuojamas dėl esą pernelyg šlovinamo B.Obamos vaidmens likviduojant O.bin Ladeną.

Kita vertus, abiejų filmų kritikai nė vieno iš jų nėra matę.

Filme pasirodo žinomi aktoriai

Kino sagoje „Saulėlydis” („Twilight”) vampyrą pėdsekį vaidinęs Camas Gigandet filme vaidina SEAL komandos lyderį. Vieną komandosų taip pat vaidina reperis Xzibitas.

Aktorė Kathleen Robertson, vaidinusi televizijos seriale „Beverli Hilsas” („Beverly Hills, 90210”), sukūrė įžvalgios Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitikės vaidmenį.

Bolivudo žvaigždės Maninderas Singhas ir Rajeshas Shringarpore’as vaidina vietos CŽV agentus, rizikuojančius gyvybe ir stebinčius įtvirtintą O.bin Ladeno buveinę Pakistane.

Patį O.bin Ladeną suvaidino aktorius Yonas Kemptonas. Filme jis neištaria nė žodžio iki filmo kulminacijos – scenos, kurioje vaizduojama, kaip „Al Qaeda” lyderis nušaunamas dviem šūviais tamsiame kambaryje su automatu „Kalašnikov” rankose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.