Rusijos ultranacionalistai ragina nušalinti V. Putiną

Keli tūkstančiai Rusijos ultranacionalistų, tarp kurių yra griežtų Kremliaus kritikų,

Rusijos ultranacionalistų mitingas.<br>"Reuters"
Rusijos ultranacionalistų mitingas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2012, 8:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:01 PM

Su šūkiais prieš V. Putiną ir juodos bei geltonos spalvų ikirevoliucinės Rusijos vėliavomis, juodai vilkintys „Rusijos žygio“ dalyviai į gatves išėjo tokiu metu, kai V. Putinas susiduria su garsiausiai reiškiama opozicija jo valdymui nuo pat to laiko, kai jis prieš 12 metų iškilo į valdžią.

Žygis buvo surengtas Tautos vienybės dieną - valstybinę šventę, kuri šiemet žymi 400-ąsias pergalės prieš Kremlių užėmusią lenkų kariuomenę metines. Po šios pergalės 1613 metais į caro sostą atsisėdo Michailas Romanovas.

Tautos vienybės diena pakeitė Sovietų Sąjungos laikais švęstą 1917 metų spalio revoliucijos dieną.

„Mes esame valdžia, valdžia esame mes“, - šaukė kai kurie dalyviai.

„Putino kliką - į teismą, - šaukė kiti. - Nugalėjome Hitlerį, nugalėsime ir Putiną“.

Rusijos prezidentas po rinkimų, gegužę sugrąžinusių jį į Kremlių trečiai kadencijai, susiduria su besiformuojančiu protestų prieš jo valdymą judėjimu, be to, protestai prieš jį pasidarė populiarūs ir tarp ultranacionalistų.

Daugelis stebėtojų baiminasi, kad Rusija gali nusiristi į chaosą, jeigu į valdžią ateitų nacionalistų jėgos, o kai kurie vieną charizmatiškiausių judėjimo prieš V.Putiną lyderių Aleksejų Navalną kaltino atviru flirtavimu su ultranacionalizmu.

Vienas žygio organizatorių Aleksandras Belovas sakė, kad dalyviai vis labiau nusivilia V. Putinu.

„Putinas yra nusikalstamo režimo vadovas, - žurnalistams sakė A. Belovas. - Jie nuo jo pavargo“.

Jis kaltino V. Putiną nepaisant šalies slavų teisių ir pro pirštus žiūrint į nelegalią imigraciją.

„Geriausi žmonės dabar yra priversti išvykti į Vakarus“, - sakė jis.

Nacių simboliai per šį metinį žygį neleidžiami, teigė A. Belovas ir nurodė, kad šiemet jame dalyvavo maždaug 20 tūkst. žmonių.

Maskvos policija nurodė, kad dalyvių buvo 5,8-6 tūkstančiai. Miesto centre pareigūnai sulaikė 25 žmones juodomis karinėmis milinėmis. Daugelis žygio dalyvių veidus dangstė šalikais ir chirurginėmis kaukėmis - nepaisydami naujo įstatymo, kuriuo buvo uždrausta per demonstracijas ir mitingus būti su kaukėmis.

Daugelis maskviečių skundžiasi prastai išsilavinusių migrantų iš skurdžios, anksčiau sovietinės centrinės Azijos antplūdžiu ir sako, kad sostinė jau braška per siūles.

„Nepritariu vizų režimo su centrinės Azijos valstybėmis nebuvimui, - sakė 38 metų universiteto dėstytojas Andrejus Goldinas. - Nepritariu preferenciniam Kaukazo regionų finansavimui Rusijos regionų sąskaita“.

Valdžia leido nacionalistams žygiuoti per sostinę, nors Rusijos migrantų federacija prašė arba atšaukti, arba atidėti šį renginį.

Federacija teigė, kad toks žygis gali sėti nesantaiką sostinėje, kur gyvena daugelio etninių grupių atstovai, ypač - tokią dieną, kuri turėtų propaguoti vienybę.

Tai pirmas kartas per kelerius metus, kai valdžia leido šį žygį rengti Maskvos centre, o ne pakraštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.