Rinkimai JAV: amerikiečiai susierzinę dėl ilgų eilių (tiesiogiai iš Bostono)

Specialiai lrytas.lt, Bostonas

Dalis amerikiečių gailisi, kad nebalsavo iš anksto.<br>V. Saldžiūnas
Dalis amerikiečių gailisi, kad nebalsavo iš anksto.<br>V. Saldžiūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

2012-11-06 23:40, atnaujinta 2018-03-15 16:00

JAV prezidento rinkimus portalo lrytas.lt skaitytojai šianakt galės sekti tiesiogiai iš JAV, Bostono miesto Masačiusetso valstijoje.

Čia, mieste, kuriame subrendo Jungtines Amerikos Vlastijas pamigdžiusi revoliucija, įsikūręs Respublikonų kandidato, buvusio Masačiusetso valstijos gubernatoriaus Mitto Romney rinkimų štabas.

Jame įvykius bei respublikonų nuotaikas tiesiogiai stebi ir dienraščio „Lietuvos rytas“ spec. korespondentas Vaidas Saldžiūnas.

Prie apylinkės - pusantros valandos

Nuo ankstyvo ryto Bostone išsirikiavo eilės amerikiečių, norinčių balsuoti. Kas pasiėmė laisvą dieną, kas galvojo, jog pilietinę pareigą pavyks atlikti greitai.

Gatvėje laukia sustirę, bet optimistiški ir padėti pasiruošę savanoriai, keliomis kalbomis surašytas pranešimas apie tai, kad balsuoti reikia eiti būtent čia. Tai – bene vieninteliai balsuoti ėjusius bostoniečius pradžiuginę dalykai antradienio rytą. Nes jie susidūrė su dideliu „bet“.

Nuotaika krenta geometrine progresija: į eilę atsistoję žmonės iš pradžių šypsosi. Kai kuriems – pirmas kartas. Bet vėžlio greičiu judėdami į priekį daugelis niaukiasi ir tirta nuo šalčio – nešildo nei saulutė, nei prie balsavimo apylinkės lauke už B. Obamą ir kandidatę į Senatą Elizabeth Warren energingai agituojantys (taip, amerikiečiai gali agituoti ir rinkimų dieną) demokratų rėmėjai.

Galiausiai atėjus laikui balsuoti laukia dar vienas nusivylimas: Bostono viešojoje bibliotekoje įsikūrusiose 7 ir 8 rinkimų apylinkėse prie stalų sėdi dvi garbaus amžiaus moteriškės.

Jos nė neprašo asmens pažymėjimo, dėl kurio atsinešimo rinkimų kampanijos metu buvo kilę tiek daug aistrų. Imkite štai šiuos du lapus ir prašom balsuoti. Pasirinkimą pažymėti ne kai kuriose apylinkėse veikiančiuos balsavimo aparatuose, o senoviškai – raštu, ant lapo, kurį paskui atiduoti į skenavimo aparatą panašiam prietaisui ir šis praryja tavo balsą – viso gero.

Pusantros valandos praleidę amerikiečiai išeina linguodami galvomis, kai kurie – susinervinę. Kai kas gailisi nebalsavęs iš anksto, kaip tai prieš dvi savaites padarė B. Obama. Dabar, rinkimų dieną jis leido sau atsipūsti ir žaisti krepšinį.

Tuo tarpu balsavusieji gali būti tiesiog laimingi, kad viskas pagaliau baigėsi. Arba bent jau baigsis, nes lauke vis dar agituoja demokratų rėmėjai, o juos visus perrėkia senas hipis, kuris išsitraukęs B. Obamą pašiepiantį plakatą.

Jis ragina balsuoti už trečiąją kandidatę - tokį pasirinkimą amerikiečiai turi per kiekvienus prezidento rinkimus, nors ne visi žino ir dar mažiau renkasi. Hipis vardu Bobas, kurį lydį šou Beth, ragina balsą atiduoti už Žaliųjų partijos kandidatę Jill Stein. Niekas nesiklauso sąmokslo teorijas žarstančio Bobo, net jo šuo, kuris, regis, norėtų dingti iš čia kartu su balsavusiais amerikiečiais.

Tad nenuostabu, kad ne visi balsavo – kai kurie buvo atėję naiviai tikėdamiesi pilietinę pareigą atlikti per 15 minučių. Pralaukę pusvalandį spjovė į rinkimus ir bambėdami „mes esame galingiausia, moderniausia pasaulio valstybė, bet su balsavimu kažkas negerai“ traukia savo reikalais.

Pranešama apie pažeidimus

Pirmieji pranešimai, kuriuos medžioja abi pusės - keistenybės bei pažeidimai. Antai jau atėjo skundai iš Pensilvanijos. Pokštus krečia ir balsavimo aparatai, ir žmonės. Pensilvanijoje žmonės skundžiasi, jog balsavimo aparate pasirinkus "Barackas Obama" išmeta "Mittas Romney".

O tai nežada nieko gero kantrybės neturintiems amerikiečiams bei žurnalistams. Pirmas signalas - po JAV pasklido visa teisininkų armija. Tūkstančiai specialistų, pasiruošusių fiksuoti pažeidimus ir ginčyti rezultatus. Kiekvienoje apylinkėje - po vieną demokratams ir respublikonams atstovaujantį teisininką.

Tad jeigu balsavimo rezultatai, kaip baiminamasi, bus apylygiai, pavyzdžiui kaip nutiko 2000 - aisiais, kai dėl balsų perskaičiavimo Amerika dvi savaites nežinojo savo prezidento, Mittas Romney ir Barackas Obama bus bejėgiai ir turės laukti bent iki penktadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.