V. Putinas atleido gynybos ministrą A. Serdiukovą

Iš posto išvertė skandalas dėl „Oboronservis“

Prezidentas A. Serdiukovą (kairėje) atstatydino dėl tyrimo, susijusio su įtariama korupcija įmonių grupėje „Oboronservis“.<br>AP
Prezidentas A. Serdiukovą (kairėje) atstatydino dėl tyrimo, susijusio su įtariama korupcija įmonių grupėje „Oboronservis“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

2012-11-06 17:31, atnaujinta 2018-03-15 16:05

„Šiuo metu Šoigu vyksta į Gynybos ministeriją perimti darbų“, - sakė šaltinis. Pasak jo, vėliau S. Šoigu ketina susitikti su Maskvos srities vadovybe.

Anksčiau antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per susitikimą su S. Šoigu paskelbė, kad paskyrė jį gynybos ministru - atleidęs A. Serdiukovą.

Kaip sakė Maskvos srities rinkimų komisijos pirmininkas Irekas Vildanovas, naujasis Pamaskvės gubernatorius bus išrinktas per rinkimus, tiesioginiu balsavimu.

Pasak I. Vildanovo, rinkimai greičiausiai įvyks 2013 metų rugsėjį.

S. Šoigu spaudos sekretorė Darja Zatulina „Interfax“ sakė, kad iki to laiko, kai prezidentas paskirs laikinąjį gubernatorių, šias pareigas eis pirmasis vicegubernatorius Ruslanas Calikovas.

Valstybės Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas, atsargos admirolas Vladimiras Komojedovas, teigiamai sureagavo į A. Serdiukovo pasitraukimą.

„Nors ir pavėluotai, bet atėjo laikas, už savo darbas laikas atsakyti“, - antradienį „Interfax“ sakė V. Komojedovas, atstovaujantis Rusijos Federacijos komunistų partijai (RFKP).

Tuo pačiu jis apgailestavo, kad sprendimas dėl A. Serdiukovo atleidimo „buvo priimtas aiškiai vėlokai“.

„Aš jau nekalbu apie tuos rimčiausius piktnaudžiavimus, kuriuos atskleidė teisėsaugos organai (kompanijoje) „Oboronservis“. Noriu pasakyti, jog valdant Serdiukovui ginkluotųjų pajėgų reformavimas vyko tokiu būdu, kad šio proceso metu žinyba nesirėmė teigiamomis tradicijomis, kurios anksčiau buvo sovietų ir rusų armijoje“, - pažymėjo jis.

Jis nekomentavo S. Šoigu paskyrimo Gynybos ministerijos vadovu. „Pagyvensim - pamatysim, kas keisis šioje žinyboje į gerąją pusę“, - sakė deputatas.

Geopolitinių problemų akademijos viceprezidentas Konstantinas Sivkovas spėjo, kad ginkluotųjų pajėgų vadovybės laukia didelis kadrų „valymas“.

„Galvoju, kad paskyrus gynybos ministru Sergejų Šoigu, aukščiausioje Rusijos armijos vadovybėje bus didelių kadrinių pasikeitimų. Neatmetu galimybės, kad paskui gynybos ministrą išeis Generalinio štabo viršininkas, armijos generolas Nikolajus Makarovas ir virtinė kitų ministro pavaduotojų“, - sakė K. Sivkovas.

„Taip pat tikiuosi, kad iš Gynybos ministerijos vadovybės aparato išeis berniukai finansininkai, o į jų vietą ateis tikri kariškiai profesionalai“, - pridūrė jis.

Pasak K. Sivkovo, A. Serdiukovo pasitraukimas yra „įvykis, kurio seniai buvo laukiama ginkluotosiose pajėgose“.

„Manau, kad savo moralinėmis ir dalykinėmis savybėmis Sergejus Šoigu daug labiau tinka gynybos ministro pareigoms nei jo pirmtakas“, - pažymėjo šis specialistas.

Iš posto išvertė skandalas dėl „Oboronservis“

Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas antradienį buvo priverstas palikti postą, kilus skandalui dėl įtariamos korupcijos ir sukčiavimo svarbioje valstybinėje gynybos sektoriaus įmonėje.

Antradienį taip pat paaiškėjo, kad A. Serdiukovas gali būti apklaustas baudžiamojoje byloje dėl didelio masto valstybės turto grobstymo bendrovėje „Oboronservis“.

„Jeigu tam bus pagrindas, aišku, kad A. Serdiukovas bus apklaustas“, - Rusijos tiriamojo komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Spalio 25 dieną V. Markinas pranešė, kad pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl įtariamo sukčiavimo valstybinėje įmonėje „Oboronservis“, pavaldžioje Gynybos ministerijai, dėl kurio šalies iždas patyrė daugiau nei 3 mlrd. rublių (apie 255,8 mln. litų) žalą.

Buvo atliktos kratos ir poėmiai, įskaitant buvusios Gynybos ministerijos turtinių santykių skyriaus viršininkės Jevgenijos Vasiljevos namuose.

„Be dokumentų, reikšmingų šiai bylai, iš jos paimta daugiau nei 3 mln. rublių, antikvarinių daiktų, kelios dešimtys paveikslų, daug brangenybių ir juvelyrinių dirbinių“, - sakė V. Markinas.

Tyrėjai taip pat konfiskavo kai kuriuos dokumentus Gynybos ministerijos turtinių santykių skyriuje. Buvo atliktos kratos bendrovių „Voentorg“, „Agrprom“ ir „Krasnaja zvezda“, priklausančių „Oboronservis“, vadovų kabinetuose, taip pat su šia valstybine įmone susijusiose trijose komercinėse struktūrose. Be to, kratos buvo atliktos šešių asmenų namuose Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Šie veiksmai buvo atliekami pagal baudžiamąsias bylas dėl sukčiavimo parduodant „Oboronservis“ priklausantį nekilnojamąjį turtą, žemės ir akcijas.

Tyrėjų duomenimis, Gynybos ministerijos pareigūnai atrinkdavo didžiausią paklausą turinčius „Oboronservis“ valdomus objektus, sklypus (įskaitant esančius Maskvoje) ir akcijas. Į nekilnojamojo turto objektus būdavo investuojama daug valstybės lėšų, o vėliau tie objektai buvo parduodami smarkiai sumažinta kaina su „Oboronservis“ susijusioms komercinėms struktūroms.

Tiriamojo komiteto atstovas sakė, jog daugelis nekilnojamojo turto objektų būdavo perkami už lėšas, pasisavintas iš pačios „Oboronservis“.

„Pagal preliminarius vertinimus, vien aštuonių nekilnojamojo turto realizacija padarė žalos už daugiau nei 3 mlrd. rublių“, - pažymėjo V. Markinas.

Tuo tarpu A. Serdiukovas pareiškė, kad ministerijos vadovybė suinteresuota atlikti išsamų tyrimą dėl visų kaltinimų, iškeltų „Oboronservis“ pareigūnams.

Atviroji akcinė bendrovė „Oboronservis“, kurios visos akcijos priklauso valstybei, buvo įkurta pagal Rusijos prezidento dekretą, paskelbtą 2008 metų rugsėjo 15 dieną.

Jai priklauso devynios dukterinės įmonės: „Aviaremont“, „Specremont“, „Remvooruženije“, „Oborinstroj“, „Agrprom, „Oboronenergo“, „Voentorg“, „Krasnaja zvezda“ ir „Slavianka“.

Iki 2011 metų „Oboronservis“ direktorių valdybos pirmininku dirbo atleistas gynybos ministras A. Serdiukovas. Pernai jį šiame poste pakeitė Aleksandras Šliachturovas, anksčiau vadovavęs Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU).

Prezidento nuomone, naujasis gynybos ministras „turi būti žmogus, sugebėsiantis tęsti visa, kas pozityvu dinamiškam ginkluotųjų pajėgų vystymuisi, užtikrinti valstybinio gynybos užsakymų ir tų grandiozinių planų dėl armijos perginklavimo, kurie yra iškelti, įvykdymą“.

„Atsižvelgdamas į aplinkybes, kurios susiklostė dėl Gynybos ministerijos, tam, kad būtų sukurtos sąlygos objektyviam visų klausimų ištyrimui, priėmiau sprendimą atleisti gynybos ministrą Serdiukovą iš užimamų pareigų“, - sakė V. Putinas.

Pasak jo, „drauge pastaraisiais metais buvo nemažai padaryta ginkluotosioms pajėgoms vystyti ir socialiniams klausimams spręsti, įskaitant būstų problemą“.

S. Šoigu nustebo

S. Šoigu susitikime su V.Putinu pažadėjo, kad tęs pradėtą ginkluotųjų pajėgų modernizavimo darbą ir remsis žinyboje esamu kadriniu bei intelektualiniu potencialu.

„Kadrinis ir intelektualinis potencialas - tai reikia visapusiškai išnaudoti“, - pritarė V. Putinas.

Tuo pačiu prezidentas Gynybos ministeriją pavadino „viena svarbiausių žinybų“.

S. Šoigu prisipažino, kad jam šis „pasiūlymas yra netikėtas“, padėkojo prezidentui už pasitikėjimą ir patikino: „Pasistengsiu padaryti viską, kas mano jėgoms“.

V. Putinas priminė, kad S. Šoigu „visai neseniai ėmėsi Maskvos srities gubernatoriaus darbo“ ir sudarė sąlygas regiono problemų sprendimui.

S. Šoigu gimė 1945 metais Tuvos autonominės respublikos Čadano mieste. 1977-aisiais jis baigė Krasnojarsko Politechnikos institutą, kur gavo inžinieriaus statybininko diplomą.

1988-1989 metais jis buvo Sovietų Sąjungos komunistų partijos Abakano miesto komiteto antrasis sekretorius, o paskui persikraustė į Maskvą, kur 1990-1991 metais ėjo Rusijos Sovietinės Federacinės Socialistinės Respublikos (RSFSR) Valstybės komiteto architektūrai ir statyboms pirmininko pavaduotojo pareigas.

1991-aisiais S. Šoigu dirbo Rusijos gelbėtojų korpuso pirmininku, RSFSR Valstybės komiteto nepaprastosioms situacijoms pirmininku, o 1991-1994 metais - Rusijos Federacijos Valstybės komiteto civilinei gynybai, nepaprastosioms situacijoms ir stichinių nelaimių padarinių likvidavimui pirmininku.

Nuo 1994 metų iki 2012 metų gegužės S. Šoigu vadovavo Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijai, priklausė Rusijos Saugumo tarybai ir Jūrų kolegijai prie Rusijos Federacijos vyriausybės.

Nuo 2012 metų gegužės 11 dienos jis dirbo Maskvos srities gubernatoriumi. S. Šoigu taip pat yra ekonomikos mokslų kandidatas, armijos generolas ir Rusijos Federacijos didvyris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.