Į JAV valstybės sekretoriaus postą galimi trys kandidatai

Perrinkus antrajai kadencijai JAV prezidentą Baracką Obamą, galima

H. Clinton pranešė, kad pasibaigus pirmajai B. Obamos kadencijai pasitrauks iš valstybės sekretorės pareigų<br>AP
H. Clinton pranešė, kad pasibaigus pirmajai B. Obamos kadencijai pasitrauks iš valstybės sekretorės pareigų<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2012, 7:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:33 PM

Dažniausiai galimu H. Clinton įpėdiniu vadinamas Johnas Kerry, kuris 2004 metais buvo demokratų kandidatas į JAV prezidentus. Nuo 2009 metų J. Kerry yra Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas ir aktyviai prisidėjo prie JAV reakcijos į „arabų pavasario“ sukilimus, ypač į pilietinį karą Sirijoje.

J. Kerry taip pat atliko svarbų vaidmenį JAV santykiuose su Pakistanu - po kelių incidentų, įskaitant reidą, per kurį žuvo Osama bin Ladenas, vyko į Pakistaną gerinti santykių.

Kita galima kandidatė yra JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) Susan Rice. Ji dalyvauja sprendžiant beveik visus JAV užsienio politikos klausimus - nuo Palestinos nepriklausomybės siekio iki Rusijai ir Kinijai daromo spaudimo pritarti JT Saugumo Tarybos rezoliucijai dėl Sirijos. Vis dėlto dalis Senato narių kritikavo jos vaidmenį bandant paaiškinti kruviną teroristinį išpuolį prieš JAV diplomatinę atstovybę Bengazyje, Libijoje. Dėl to gali kilti problemų bandant patvirtinti jos kandidatūrą į valstybės sekretorės postą.

JAV valstybės sekretoriumi galėtų tapti ir vyriausiasis B. Obamos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tomas Donilonas.

Jis vertinamas dėl valdymo įgūdžių ir Demokratų partijos nariai yra minėję, kad jis yra galimas kandidatas į valstybės sekretorius. T. Donilonas yra teisininkas ir buvęs vienas iš JAV būsto paskolų bendrovės „Fannie Mae“ vadovų. Jis prisijungė prie B. Obamos kampanijos 2008 metais ir padėjo B. Obamai ruoštis kandidatų į prezidentus debatams. T. Donilonas yra buvusio JAV valstybės sekretoriaus Warreno Christopherio protežė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.