JAV rinkėjų „taip“ marihuanai, gėjų santuokoms ir prezervatyvams

Jungtinės Amerikos Valstijos liberalėja. Meinas ir Merilandas tapo pirmosiomis JAV valstijomis, kurių gyventojai balsavo už tos pačios lyties santuokų įteisinimą.

JAV vis labiau liberalėja.<br>AP
JAV vis labiau liberalėja.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2012-11-08 14:19, atnaujinta 2018-03-15 15:11

Tuo tarpu Vašingtono ir Kolorado valstijose buvo nuspręsta legalizuoti marihuaną. Toks rinkėjų sprendimas yra gairės perrinktam JAV prezidentui Barackui Obamai, kaip toliau elgtis.

Įstatymas vis dar draudžia

„Vašingtono valstija pažvelgė į 70 metų trukusį marihuanos draudimą ir nusprendė, kad atėjo laikas naujam požiūriui“, - džiūgavo kampanijos, pasisakiusios už marihuanos legalizavimą, „Washinggton Intiative 502“ vadovė Alison Holcomb.

Tačiau ne visi nusiteikę taip entuziastingai. Kolorado valstijos gubernatorius Johnas Hickenlooperis, demokratas, prieštaravęs legalizavimui, priminė, kad Federalinis įstatymas vis dar traktuoja marihuaną kaip nelegalų narkotiką.

Įsiklausė į gėjų norus

Meino ir Merilando valstijose pasibaigė ilgas laikotarpis, kurio metu gėjų ir lesbiečių santuokoms rinkėjai vis pasakydavo „ne“.

Gėjams ir lesbietėms taip pat leidžiama tuoktis Konektikute, Ajovoje, Masačusetse, Naujajame Hampšyre, Niujorke, Vermonte ir Kolumbijos apygardoje.

Dar viena kovotojų už homoseksualių žmonių teises pergalė yra ta, kad Minesotos rinkėjai atmetė pateiktą konstitucinę pataisą, kuri draustų tos pačios lyties asmenų santuoką valstijoje.

„Įvykiai pasisuko kitaip, kai rinkėjams buvo suteikta galimybė išklausyti mylinčias, įsipareigojusias tos pačios lyties poras ir jų šeimas. Todėl jie balsavo už teisingumą. Tie, kurie pasisakė prieš laisvę tuoktis įsipareigojusioms poroms, yra aiškiai neteisingoje istorijos pusėje“, - įsitikinęs už gėjų teises kovojančios grupės atstovas Rickas Jacobsas.

Vašingtono valstijos gyventojai taip pat balsavo už tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimą, bet rezultatai vis dar nežinomi.

Pasisakė už homoseksualų santuokas

Kaip pranešė naujienų agentūra „The Associated Press“, referendumo dėl gėjų santuokų rezultatai gali turėti įtakos JAV Aukščiausiojo teismo sprendimams. Aukščiausiasis teismas greitai svarstys, ar kelti bylas, kurios prieštaraujama federaliniam įstatymui dėl tos pačios lyties asmenų santuokų.

Svarbu ir tai, kad pirmą kartą Amerikos istorijoje dauguma gyventojų per apklausas pasisakė už gėjų ir lesbiečių santuokų įteisinimą.

Merilande ir Vašingtone gėjų santuokoms šiemet jau buvo pritarę įstatymų leidėjai ir gubernatorius, bet oponentai surinko pakankamai parašų, kad tokie įstatymai būtų nuginčyti.

Nors dabar dviejų valstijų rinkėjai nusprendė leisti gėjams tuoktis, tokių santuokų priešininkai nemano, kad tai - reikšmingas posūkis Amerikos istorijoje.

„Mes vis dar turime 32 pergales. Tik todėl, kad dvi itin „žydros“ valstijos pasisakė už gėjų santuokas, dar nereiškia, kad Aukščiausiais teismas tai leis“, - sakė prieš gėjų santuokas nusistatęs Nacionalinės santuokos organizacijos vadovas Brianas Brownas.

Leistinas kiekis - 1 uncija

Ne tik gėjų santuokų, bet ir marihuanos legalizavimas Kolorado ir Vašingtono valstijose tapo galvos skausmu įstatymų vykdytojams. JAV Teisingumo departamentas ir Kovos su narkotikais administracija dabar turės nuspręsti, kaip marihuaną traktuoti toliau, kai narkotinė medžiaga įteisinta.

Kolorado valstijoje leidžiama 21 metų ir daugiau sulaukusiems asmenims laikyti iki vienos uncijos (28,35 gramo) marihuanos. Vis dėlto, naudoti šį narkotiką viešai draudžiama. Taip pat pataisa leis žmonėms privačiai, saugioje erdvėje užsiauginti iki šešių marihuanos augalų.

Vašingtono valstijoje marihuanos suaugusieji asmenys galės įsigyti iš licencijuotų augintojų, perdirbėjų ir pardavėjų. Čia taip pat bus įvestos ribos, kiek narkotiko gali būti vairuotojo kraujyje.

Prezervatyvai atbaido žiūrovus

Kalifornijos gyventojai įpareigojo visus pornofilmų aktorius sekso scenų filmavimo metu naudoti prezervatyvus. Taip siekiama aktorius apsaugoti nuo lytiniu keliu plintančių ligų, taip pat ir ŽIV.

Už tokį sprendimą balsavo 55,85 proc. rinkėjų, nors kiek anksčiau filmų suaugusiesiems aktoriai tam prieštaravo, nes tai neva pažeidžia jų teises.

Esą žmonės nenori žiūrėti filmų, kuriuose aktoriai naudoja prezervatyvus. Tai parodė 1990 metų praktika, kai filmuose imta naudoti prezervatyvus po kilusios panikos dėl ŽIV protrūkio.

Grasinama, kad įsigaliojus draudimams filmų suaugusiesiems kūrimas bus perkeltas ten, kur nėra jokių suvaržymų.

Reikėtų pažymėti, kad be Kalifornijos filmų suaugusiesiems gamyba yra legali tik Naujojo Hampšyro valstijoje.

Leido nelegalams mokytis

Merilando rinkėjai pritarė priemonėms, leidžiančioms nelegaliems imigrantams lankyti valstybines aukštąsias mokyklas ir mokėti už mokslą jose, jeigu per tą laiką dirba ir moka mokesčius.

Apie dvylika kitų valstijų turi tokį patį įstatymą, bet Merilandas yra pirmoji valstija, priėmusi jį po referendumo.

Šiaurės Dakotoje vyko referendumas dėl ketinimo uždrausti rūkyti visose viešose vietose ir darbovietėse, bet jo rezultatai kol kas nežinomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.