Kinijos lyderis perspėjo apie gresiančią „griūtį“ Komunistų partijoje (papildyta)

Kinijoje save padegė keturi tibetiečiai

Prieš prasidedant 18-ajam Komunistų partijos suvažiavimui, Kinija ginčijosi su Japonija ir kitomis kaimynėmis Azijoje dėl kai kurių teritorijų.<br>EPA-ELTA
Prieš prasidedant 18-ajam Komunistų partijos suvažiavimui, Kinija ginčijosi su Japonija ir kitomis kaimynėmis Azijoje dėl kai kurių teritorijų.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2012, 11:13 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:18 PM

Savaitę truksiančio partijos suvažiavimo pabaigoje šalies vairas bus perduotas viceprezidentui Xi Jinpingui, kuriam teks vadovauti ateinantį dešimtmetį, didėjant spaudimui reformuoti griežtą komunistinio režimo valdymą.

Kadenciją baigiantis partijos generalinis sekretorius ir šalie prezidentas Hu Jintao paskelbė iki šiol griežčiausią perspėjimą dėl išsikerojusios korupcijos po skandalo dėl nužudymo ir kyšininkavimo, susijusio su buvusiu regionų lyderiu Bo Xilai.

„Jeigu nesugebėsime tinkamai spręsti šios problemos, ji gali būti pasirodyti esanti pragaištinga partijai ir netgi sukelti partijos griūtį bei valstybės žlugimą“, - Hu Jintao sakė daugiau nei 2 200 delegatų, susirinkusių Didžiojoje liaudies salėje Pekine.

Per suvažiavimą, kuris vyksta kas penkeri metai, Hu Jintao taip pat ragino antrąją didžiausią pasaulyje ekonomiką būti aktyvesne, sakydamas, jog Kinija turėtų tapti „jūrine galybe“, kuri „ryžtingai“ gina savo interesus.

Prieš prasidedant 18-ajam Komunistų partijos suvažiavimui, Kinija ginčijosi su Japonija ir kitomis kaimynėmis Azijoje dėl kai kurių teritorijų, taip pat stiprino savo karinę galią, keldama nerimą Jungtinėms Valstijoms.

„Turime tęsti aktyvias ir apgalvotas pastangas, vykdant politinės struktūros reformą ir siekiant padaryti liaudies demokratiją platesne, didesnio masto ir patikimesne praktikoje“, - pažymėjo Hu Jintao.

Konkrečiai neminėdamas Bo Xilai, prezidentas pridūrė, kad partija „privalo užtikrinti, jog visi būtų lygūs prieš įstatymą“.

Tačiau Hu Jintao raginimas imtis politinių reformų labai skyrėsi nuo priemonių, kurių buvo imtasi prieš potencialius protestuotojus prie Didžiosios liaudies salės Tiananmenio aikštėje, kur armija liejo kraują, malšindama demokratijos reikalavusių studentų protestus 1989 metais.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas matėm kaip iš šios didžiulės aikštės buvo ištemptos dvi pagyvenusios moterys, mėginusios įteikti peticijas dėl vietos komunistinių lyderių nusižengimų.

Viena moteris buvo įgrūsta į policijos mikroautobusą, o kita buvo išvesta kūkčiojanti, policininkams vaikant smalsius praeivius.

Vienoje metropoliteno stotyje netoli aikštės dar apie 30 peticijas ketinusių įteikti žmonių buvo sulaikyti išvežti autobusu.

Kaip praneša žmogaus teisių organizacijos, šimtams aktyvistų buvo skirtas namų areštas, o taksistams buvo nurodyta užrakinti savo automobilių galinius langus – matomai, kad keleiviai negalėtų barstyti politinių atsišaukimų.

Populiariuose Kinijos socialiniuose tinkluose cenzūra blokavo internetines paieškas, susijusias su partijos suvažiavimo, tačiau keli kandūs atsiliepimai apie Hu Jintao kalbą vis dėlto prasprūdo.

„Koks anekdotas. Mano rašinėliai vidurinėje mokykloje būdavo geresni!“ - rašė vienas komentatorius.

Per pusantros valandos trukusią kalbą Hu Jintao taip pat pažymėjo, kad Kinija privalo iš naujo suderinti eksportu ir investavimu pagrįstą ekonomikos augimo modelį, ekspertams perspėjant, jog daugelį metų sparčiai plėstas šalies ūkis gali tapti nestabilus.

„Atsiliepiant į pokyčius tiek vidaus, tiek tarptautinės ekonomikos vystymesi, turime sparčiau kurti naują augimo modelį ir užtikrinti, kad plėtra būtų grindžiama geresne kokybe ir našumu“, - sakė jis.

Kinijoje save padegė keturi tibetiečiai

Kinijoje save padegė mažiausiai keturi tibetiečiai - tai precedento neturinti protesto aktų virtinė svarbaus Komunistų partijos suvažiavimo išvakarėse, ketvirtadienį pranešė tibetiečių vyriausybė išeivijoje.

„Remdamiesi savo šaltiniais galėjome patvirtinti keturis (protestus)“, - sakė informacijos sekretorė Dicki Chhoyang, kuri nurodė, kad tie protestai įvyko trečiadienį.

Ji pridūrė, kad vyriausybė laukia informacijos apie galimą penktą atvejį, apie kurį paskelbė radijas „Free Asia“.

Trys iš patvirtintų susideginimų įvyko tibetiečių gyvenamuose rajonuose Abos apygardoje Sičuano provincijoje, kur daug tokių protestų įvyko ir anksčiau. Ketvirtas naujas atvejis įvyko Huangnano prefektūroje Činghajaus provincijoje.

„Susideginimai Tibete yra kreipimasis į tarptautinę bendriją, į Kinijos vyriausybę ir kinų liaudį kaip žmogiškąsias būtybes, prašant išgirsti jų (tibetiečių) pagalbos šauksmą“, - pridūrė D. Chhoyang.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.