Meilės romanas CŽV vadovą privertė atsisakyti posto (papildyta)

JAV Centrinės

Davidas Petraeusas su žmona Holly.<br>"Reuters"
Davidas Petraeusas su žmona Holly.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2012, 3:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:13 PM

Laiške CŽV darbuotojams 60 metų D. Petraeusas sakė ketvirtadienį susitikęs su prezidentu Baracku Obama Baltuosiuose rūmuose ir paprašęs „leisti dėl asmeninių priežasčių atsistatydinti iš posto“.

„Gyvenęs santuokoje 37 metus, pasielgiau itin neprotingai, įsitraukdamas į nesantuokinius ryšius, - rašė jis. - Toks elgesys nepriimtinas nei vyrui, nei organizacijos, tokios kaip mūsiškė, vadovui.“

B. Obama, kuris antradienį buvo perrinktas antrai kadencijai, savo pranešime nurodė priėmęs D. Petraeuso atsistatydinimą, girdamas jį už darbą CŽV ir ankstesnį vadovavimą JAV pajėgoms Irake bei Afganistane.

Vienas su šiuo incidentu susipažinęs asmuo sakė, kad buvęs CŽV direktorius užmezgė romaną su Paula Broadwell, kuris yra parašiusi jo biografiją „Va bank“ (All In)

Mėginimai susisiektu su P. Broadwell buvo nesėkmingi - niekas neatsiliepė netgi prie jos namų durų Šiaurės Karolinos miesto Šarlotės prabangiame rajone Dilvorte.

Penktadienio vakarą dar daug neaiškumų liko dėl šių netikėtų ir dramatiškų įvykių - pavyzdžiui, kiek laiko truko šis romanas ir kas paskatino D. Petraeusą atsistatydinti dabar, praėjus kelioms dienoms po prezidento rinkimų.

Tačiau buvo užuominų, kad apie šį romaną buvo sužinota prieš kelis mėnesius, Federaliniam tyrimų biurui (FTB) atliekant vieną tyrimą. Vienas JAV nacionalinio saugumo šaltinis sakė, kad FTB aptiko įrodymų apie D. Petraeuso nesantuokinius ryšius, atliekant akivaizdžiai nesusijusį tyrimą dėl informacijos nutekinimo.

D. Petraeuso prisipažinimas matyt reiškia viešosios karjeros pabaigą daugelio gerbiamam kariškiui ir teoretikui, atlikusiam esminį vaidmenį Irako kare, vadovavusiam JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinei vadovybei ir Amerikos bei NATO kontingentui Afganistane.

D. Petraeusas buvo minimas kaip galimas respublikonų kandidatas į prezidento postą, kol B. Obama paskyrė jį CŽV vadovu. Prieš perimdamas šį postą, šis generolas baigė beveik keturis dešimtmečius trukusią karinę tarnybą.

D. Petraeusas vadovavo CŽV tik 14 mėnesių. Jo netikėtas atsistatydinimas gali kuriam laikui sukelti nestabilumą pagrindinėje JAV žvalgybos agentūroje, susirūpinusiai dėl sprendimo įšaldyti jos biudžetą, kuris pastarąjį dešimtmetį buvo nuolat didinamas.

CŽV taip pat tenka atremti klausimus dėl jos veiklos prieš ir po išpuolio Libijos mieste Bengazyje, per kurį žuvo JAV ambasadorius Chrisas Stevensas.

JAV pareigūnai tvirtino, kad CŽV vaidmuo Bengazio incidente niekaip nesusijęs su D. Petraeuso sprendimu atsistatydinti.

D. Petraeusas neseniai lankėsi Libijoje ir Artimuosiuose Rytuose, taip pat turėjo duoti parodymus apie įvykius Bengazyje per ateinančią savaitę vyksiantį uždarą Atstovų Rūmų ir Senato žvalgybos komitetų posėdį. Tačiau dabar jis veikiausiai ten nepasisakys.

Nėra jokių užuominų, kad D. Petraeusas savo nesantuokiniais ryšiais būtų kaip nors pažeidęs CŽV statutą, sakė susipažinę su padėtimi šaltiniai. CŽV neturi jokių bendrų taisyklių, draudžiančių pareigūnams užmegzti nesantuokinius ryšius, tačiau jos darbuotojų santykiai su įtariamais užsienio agentais, jeigu tokių būtų išaiškinta, galėtų sukelti saugumo problemų šiai JAV žvalgybos agentūrai.

Savo pranešime B. Obama nurodė: „Esu visiškai įsitikinęs, kad CŽV toliau klestės ir vykdys savo esminę misiją.“

B. Obama, kuris priėmė D. Petraeuso prašymą leisti jam atsistatydinti, kalbėdamasis telefonu penktadienio popietę, sakė, kad ilgametis CŽV direktoriaus pavaduotojas Michaelas Morellis  bus laikinasis agentūros vadovas.

M. Morellis laikomas pagrindiniu kandidatu tapti nuolatiniu D. Petraeuso įpėdiniu, sakė šaltiniai. Jis įgijo B.Obamos pasitikėjimą, dažnai teikdamas prezidentui informaciją, kai buvo planuojama operacija likviduoti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovą Osamą bin Ladeną, sakė aukštas administracijos pareigūnas.

„Jis yra gerbiamas, atvirai kalbantis ir palaikantis puikius ryšius su Baltaisiais rūmais ir Kapitolijumi - jau neminint daugiau nei 30 metų patirties agentūros“, - sakė buvęs CŽV pareigūnas, pastebėjęs, kad M.Morellis yra „beveik neabejotinas favoritas“.

Tarp kitų tikėtinų kandidatų, minėtų Kapitolijoje, buvo Johnas Brennanas - B. Obamos vyriausiasis patarėjas kovos su terorizmu klausimams; B. Obamos patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Thomasas Donilonas ir buvusi Kongreso narė Jane Harman, kuri buvo Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkė.

D. Petraeuso atsistatydinimas palieka nebe pirmąją laisvą vietą B. Obamos nacionalinio saugumo komandoje. Valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė pasitrauksianti iš posto pasibaigus B. Obamos pirmajai kadencijai, o Gynybos sekretorius Leonas Panetta taip pat veikiausiai atsistatydins.

D. Petraeuso žmona Holly buvo JAV veteranų teisių gynėja ir vadovavo Kariškių reikalų biurui prie JAV Vartotojų finansinės apsaugos biuro.

Praeitą mėnesį D. Petraeusas su žmona pasirodė kartu per vieną priėmimą Kanados ambasadoje Vašingtone, surengtą po Holivudo žvaigždės Beno Afflecko filmo „Argas“ (Argo) premjeros. Šiame filme vaizduojama sėkminga CŽV ir Kanados diplomatų operacija, per kurią grupė JAV pareigūnų buvo slapta išvežti iš Teherano per 1979-1981 metų JAV ambasados įkaitų krizę Irane.

Pentagone artimai su D.Petraeusu dirbę žmonės sakė esantys sukrėsti šių naujienų ir jo atsistatydinimo.

Senato žvalgybos komiteto pirmininkės Dianne Feinstein pranešime sakoma: „Norėčiau, kad prezidentas Obama nepriimtų šio atsistatydinimo, tačiau suprantu ir gerbiu šį sprendimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.