Nepriklausomybės dienos šventė Varšuvoje pratrūko riaušėmis

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Chuliganai Lenkijos sostinėje sukėlė chaosą.<br>„Reuters“
Chuliganai Lenkijos sostinėje sukėlė chaosą.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 11, 2012, 10:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:23 PM

Varšuvos centrinė Maršalkovskos gatvė ir jos prieigos  virto futbolo chuliganų ir policijos mūšio lauku, nors Nepriklausomybės dienos eiseną surengę nacionalistai garantavo, kad šiemet elgsis taikiai. Pakvietę futbolo chuliganus į savo eiseną dešinieji politikai ir nacionalistai nesuvaldė mušeikų agresijos protrūkio.

Praėjus vos dešimt minučių nuo eisenos pradžios, apie 15 val. 30 min. vietos laiku, chuliganai atakavo policininkus akmenimis, buteliais, šiukšlių dėžėmis.

Oficiali dešiniųjų politikų eisena slinko prie R. Dmowskio paminklo padėti gėlių, o chuliganai puolė policininkus, kurie atsakydami ėmė šaudyti ašarinėmis dujomis, išsikvietė vandens patranką.

Policininkai paragino žurnalistus ir gyventojus palikti kovos lauką, kad išvengtų sužeidimų, nes chuliganai akmenis ir sprogmenis mėto į visas puses.

Pareigūnai neoficialiai tvirtina, kad nacionalistų yra ne mažiau kaip dešimt tūkstančių.

„Mes suėmėme per 130 asmenų, įskaitant tuos, kurie užpuldinėjo mūsų pareigūnus“, - sakė Varšuvos policijos atstovas spaudai Mariuszas Mrozekas.

Jis pridūrė, kad buvo suimti mažiausiai trys policininkai, tarp jų viena pareigūnė, kuriai į galvą pataikė paleistas butelis.

Varšuvos miesto valdžia pranešė, kad gelbėjimo tarnybos suteikė greitąją pagalbą 13 žmonių, o dar penki žmonės buvo nuvežti į ligonines.

Neklausė prezidento prašymo

Futbolo chuliganai nepaklausė prezidento Bronislawo Komorowskio raginimo visiems kartu draugiškai paminėti Nepriklausomybės dienos šventę. Agresyviai nusiteikusių jaunuolių būrys su metaliniais strypais, plytomis ir buteliais Varšuvos centre atakavo policininkus. Keletas pareigūnų buvo sužeista. Į šventę neatvyko Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri nusprendė likti Lietuvoje dėl šalies vidaus politikos problemų.

Nors Lenkijos prezidentas viešai prašė taikiai dalyvauti iškilmingose eitynėse, į Varšuvą iš visos šalies suplūdę nacionalistai ir futbolo chuliganai šventę nusprendė paversti mūšio lauku ir susiremti su pacifistais ir policijos pajėgomis.

Taip lenkų futbolo chuliganai savo šalies teisėsaugai priminė, kad yra vieni aršiausių visoje Europoje. Lenkijos sostinė jau skęsta dūmuose, mat agresyvūs jaunuoliai atsinešė nemažai įvairių užtaisų.

Pajutę pavojų pareigūnai kaip mat sustiprino pajėgas - nacionalistų susirinkimo vietoje prie Romano Dmowskio sankryžos pilna riaušes pasirengusių tramdyti uniformuotų plačiapečių, virš miesto skraido sraigtasparniai.

Oficialus Nepriklausomybės dienos paradas Lenkijos sostinėje prasidėjo lygiai vidurdienį. Į jį pirmą kartą pastaraisiais metais neatvyko Lietuvos prezidentė, ką iš karto pabrėžė vietos žiniasklaida. Tačiau spaudos bei televizijos dėmėsio centre atsidūrė ne ši žinia, o spėlionės, ar pavyks sostinėje pagaliau išvengti riaušių.

Kovoja pacifistai ir nacionalistai

Siekdama išvengti pernykščio sostinės nuniokojimo per fašistuojančių nacionalistų ir juos blokuojančių kairiųjų pacifistų susirėmimus, Varšuvos policija į pagalbą pasikvietė kolegas iš aštuonių aplinkinių regionų.

Pernai tą dieną sostinėje policija riaušių nesugebėjo sutramdyti nei ašarinėmis dujomis, nei vandens patrankomis, todėl mieste liejosi kraujas, buvo daužomi parduotuvių, mašinų langai, deginamos mašinos, kuriose buvo brangi kilnojamų televizijos studijų įranga.

Siekdamas sutaikyti skirtingas eitynes rengiančius demonstrantus, šiemet prezidentas B. Komorowskis inicijavo oficialų maršą, tačiau tiek nacionalistai, tiek antifašistai atsisakė prie jo jungtis.

Nacionalistų paradą  organizuojantys jaunalenkiai bei Tautinių nacionalistų lyga ONR prieškaryje garsėjo pogromais prieš žydus, o dar prieš keletą metų išsiskirdavo fašistiniu rankos kėlimu.

Dėl tos priežasties pacifistinės bei kairuoliškos organizacijos nuolat stengiasi blokuoti nacionalistų eitynes, o šiems simpatizuojantys futbolo chuliganai puldinėja antifašistų eisenas.

Premjeras Donaldas Tuskas bei daugelio partijų vadovai pakvietė sostinės gyventojus dalyvauti prezidentinėse eitynėse, tačiau didžiausia opozicinė partija "Teisė ir teisingumas" remia nacionalistų maršą.

Siekdamas sutaikyti tautiečius B. Komorowskis net paskelbė, kad padės gėlių prie prieškario nacionalistų vado, Romano Dmowskio paminklo, kurį įvardijo nusipelniusiu pagarbos už nuopelnus atkuriant valstybę.

Anksčiau prezidentai tą dieną sakydavo kalbą Nepriklausomybės aikštėje ir dėdavo gėles prie Amžinosios ugnies arba J. Pilsudskio paminklo, bet ignoruodavo R. Dmowskį. Pastarąjį istorikai ne tik giria už nuopelnus, bet ir kritikuoja dėl antisemitinių ir nacionalistinių pažiūrų, tačiau B. Komorowskis vylėsi, kad pagerbdamas šį veikėją suvienys tautiečius ir nutrauks riaušes sostinėje.

Šventiniai 94-ųjų nepriklausomybės metinių minėjimo renginiai vyko visoje Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.