Skandalas dėl pedofilo iš posto išvertė ir BBC generalinį vadovą

BBC generalinis direktorius George'as Entwistle'as nusprendė atsistatydinti, nors poste išbuvo vos du mėnesius. Direktorius nesugebėjo suvaldyti krizės, kuri kilo po pedofilijos skandalo, susijusio su viena iš ryškiausių BBC praeities žvaigždžių. Britų nacionalinį transliuotoją toliau krečia skandalas. Dabar neaišku, kaip viskas baigsis.

G. Entwistle'o karjerą sugriovė mirusios BBC žvaigždės praeities šešėliai.<br>"Reuters"
G. Entwistle'o karjerą sugriovė mirusios BBC žvaigždės praeities šešėliai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters" ir lrytas.lt inf.

Nov 11, 2012, 10:01 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:54 PM

G. Entwistle'as nesugebėjo atlaikyti kritikos bangos, kuri kilo po vis daugiau paviešintų faktų apie dabar jau mirusio Jimmy Savile'o nusikaltimus. Vaikus išnaudojęs J. Savile'as dabar yra vadinamas didžiausiu seksualiniu iškrypėliu per britų istoriją.

Ėmus ieškoti J. Savile'o nusikaltimų bendrininkų, į skandalą buvo įpainioti ir niekuo dėti žmonės. Tai dar labiau pakenkė BBC.

Prieš sprendimą pasitraukti generalinis direktorius George'as Entwistle'as pareiškė, kad nepagrįstas pranešimas, kuriame vienas aukšto rango politikas buvo apkaltintas pedofilija, niekada neturėjo būti paskelbtas.

Penktadienį transliuotojas „kuo nuoširdžiausiai“ atsiprašė dėl laidoje „Newsnight“ nuskambėjusių vienos aukos kaltinimų, jog jį išnaudojo buvęs aukšto rango Konservatorių partijos veikėjas.

„Newsnight“ šio politiko neįvardijo, tačiau internete pasklidusiuose ganduose minimas Lordų Rūmų narys Alistairas McAlpine'as.

A. McAlpine'as griežtai neigė šiuo kaltinimus, o laidoje kalbėjęs asmuo atsiribojo nuo savo pareiškimo, sakydamas, kad klaidingai atpažino savo skriaudėją.

Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC naujienų tarnybos redaktorius Peteris Ripponas spalį buvo priverstas atsistatydinti, valstybės finansuojamam jo darbdaviui pareiškus, jog redaktoriaus pasiaiškinimas, kodėl atidėliojo paskelbti informaciją apie su velioniu BBC žvaigžde Jimmy Savile'iu siejamus kaltinimus tariamu seksualiniu išnaudojimu, yra „netikslus arba neužbaigtas“.

Skandalas dėl J. Savile'io, kuris mirė pernai, būdamas 84 metų, įtraukė ir visą virtinę institucijų, kur, kaip įtariama, buvo lytiškai išnaudojami nepilnamečiai, tarp jų - valstybės lėšomis finansuojamą BBC ir tris ligonines.

Buvęs Lidso ligoninės Šiaurės Anglijoje durininkas Terry Prattas BBC sakė, kad J. Savile'is dažnai pasirodydavo pirmą ar antrą valandą nakties su viena ar dviem mergaitėmis ir gaudavo raktą nuo slaugytojų patalpos.

Pasak T. Pratto, tos mergaitės atrodydavo „pakerėtos“ garsiojo didžėjaus, kuris dešimtmečius buvo tarp garsiausių BBC veidų ir kuris pats ne vienus metus toje ligoninėje dirbo savanoriu - naktiniu durininku.

Policija nurodo, kad iškilo maždaug 300 įtariamų išnaudojimo aukų, susijusių su J. Savile'iu, ir kad ekscentriškasis pramogų pasaulio veikėjas pasirodė kaip vienas grobuoniškiausių lytinių nusikaltėlių per visą Britanijos istoriją.

BBC antradienį taip pat pradėjo tyrimą dėl savo pačios kultūros ir praktikos, kuriam vadovauja buvęs teisėjas ir kurio tikslas yra išsiaiškinti, kaip viena populiariausių transliuotojo žvaigždžių galėjo taip ilgai išvengti kaltinimų.

Paaiškėjus, kad BBC vadovai nuslėpė su vienu populiariausių aštuntojo ir devintojo dešimtmečio Britanijos televizijos laidų vedėjų susijusius įtarimus, pastūmėjo transliuotoją į didžiausią krizę per pastaruosius 50 metų.

Vatikanas apgailestauja, kad 1990 metais įšventinęs Jimmy Savile'į į popiežiaus riterius, bet nurodė, kad nėra jokių būdų atšaukti tą garbę, nors ir paaiškėjo, kad ši britų televizijos žvaigždė lytiškai išnaudojo vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.