CŽV vadovą parklupdė meilės romanas su savo biografe

Perrinktą Baracką Obamą ir jo komandą iš karto užgriuvo rūpesčių lavina. Vienas jų – ką paskirti vadovauti CŽV, iš kurios vadovo pareigų pasitraukė asmeniniame gyvenime paslydęs Davidas Petraeusas?

D. Petraeusas su savo biografe P. Broadwell užmezgė romaną, apie kurį jau ilgą laiką galėjo žinoti nemažas būrys žmonių.<br>AP
D. Petraeusas su savo biografe P. Broadwell užmezgė romaną, apie kurį jau ilgą laiką galėjo žinoti nemažas būrys žmonių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-12 08:13, atnaujinta 2018-03-15 13:17

JAV visuomenei ir netgi antrajai kadencijai išrinktam B. Obamai 60-mečio D. Petraeuso atsistatydinimas iš Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo pareigų buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BBC, AP ir „Reuters”.

Nors patiems CŽV darbuotojams įtarimų dėl D. Petraeuso elgesio, tiksliau, jo santykių su biografe Paula Broadwell, kilo jau seniai.

Generolo pavaldiniai reiškė susirūpinimą dėl to, kad P. Broadwell galėjo ypač laisvai prieiti prie D. Petraeuso, kai rinko informaciją 2011-aisiais apie jį pasirodžiusiai knygai.

Apie romaną visi žinojo?

Biografė dažnai lankydavosi agentūros būstinėje Virdžinijoje esančiame vadovo kabinete, lydėdavo jį per intensyvias rytines treniruotes ir dažnai dalyvaudavo renginiuose kaip D.Petraeuso viešnia.

Pavyzdžiui, kartą CŽV darbuotojai gerokai buvo nustebinti, kai P. Broadwell socialiniame tinkle „Facebook” paviešino nuotrauką, kurioje D. Petraeusas užfiksuotas su aktore Angelina Jolie.

Nuotrauka daryta jo biure, kur fotografuoti gali tik oficialus CŽV fotografas.

Būtent 40-metei P. Broadwell mesti įtarimai grasinimu galiausiai atvedė tyrėjus prie kur kas skandalingesnės informacijos: išaiškėjo šios biografės romanas su CŽV vadovu.

Dar didesnė intriga – ar apie šį romaną žinojo P.Broadwell vyras Scottas? Liepos 13 dieną dienraštyje „The New York Times” pasirodė anonimo laiškas, prašantis skaitytojų pagalbos.

Laiške vyras tikina, jog jo žmona užmezgė romaną su Amerikoje ir visame pasaulyje labai gerbiamu žmogumi. Anonimas tikina, kad jis pats žavisi žmonos meilužiu ir netgi iš jo gauna naudos, tačiau blaškosi ir nežino, ką daryti.

Dabar spėliojama, jog laiško autorius – P. Broadwell vyras.

Yla išlindo atsitiktinai

Tiesa, D. Petraeusą parklupdęs skandalas prasidėjo tada, kai JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai prieš kelis mėnesius sulaukė skundo. Jame buvo teigiama, kad P. Broadwell puldinėjo kitą moterį, kurios tapatybė neatskleidžiama.

Tačiau neįvardyti šaltiniai patikino, kad ji nėra D. Petraeuso šeimos narė ar vyriausybės darbuotoja.

Tyrimą pradėję pareigūnai patikrino P. Broadwell elektroninį paštą, tada ir išaiškėjo jos romantiški ryšiai su CŽV vadovu. Susirūpinę, kad per jųdviejų susirašinėjimą galėjo būti pažeistas saugumas, pareigūnai tiesiai apie tai pasikalbėjo su D. Petraeusu.

FTB pareigūnams susirūpinimą kėlė tai, kad daugeliu atvejų D. Petraeusas laiškus siuntė iš savo elektroninio pašto Gmail sistemoje, o ne iš tarnybinio.

CŽV neturi jokių bendrų taisyklių, draudžiančių pareigūnams užmegzti nesantuokinius ryšius, tačiau jos darbuotojų santykiai su įtariamais užsienio agentais, jeigu tokių būtų atskleista, galėtų sukelti saugumo problemų šiai JAV žvalgybos agentūrai.

D. Petraeusas nedvejodamas nutarė trauktis iš pareigų. Taip jis nutraukė savo kilimą karjeros laiptais, kuris, kaip kai kurie spėja, netgi galėjo baigtis jo kandidatavimu į JAV prezidento postą.

Laikomas JAV didvyriu

Ypač D. Petraeusas yra vertinamas už tai, ką padarė Afganistane ir Irake. Kai 2007 metų vasarį D. Petraeusas buvo paskirtas vyriausiuoju JAV pajėgų Irake vadu, ši šalis buvo virtusi pragaru. Kasdieniai kruvini sukilėlių išpuoliai kainavo dešimtis tūkstančių gyvybių – ir sąjungininkų karių, ir taikių gyventojų.

Tačiau D. Petraeusui pasitelkus karinio „antplūdžio” strategiją pavyko gerokai pagerinti padėtį šalyje. Jau 2008-aisiais D. Petraeuso vaidmuo buvo vadinamas istoriniu.

Nuo 2010-ųjų birželio iki 2011-ųjų, kai tapo CŽV vadovu, D. Petraeusas vadovavo JAV ir NATO pajėgoms Afganistane.

„D. Petraeusas padarė mūsų šalį saugesnę ir stipresnę”, – po CŽV vadovo atsistatydinimo kalbėjo B. Obama. Netikėtas D. Petraeuso atsistatydinimas gali kuriam laikui sukelti nestabilumą pagrindinėje JAV žvalgybos agentūroje, susirūpinusioje dėl sprendimo įšaldyti jos biudžetą, kuris pastarąjį dešimtmetį buvo nuolat didinamas.

Nuo garbinimo iki patyčių – vienas žingsnis

JAV reputaciją galima pelnyti sunkiu darbu, o prarasti vienu kvailu poelgiu. Tuo galėjo įsitikinti ne tik garsiausias šių laikų generolas D. Petraeusas, bet ir kiti amerikiečių kariškiai.

Antai JAV pilietinio karo laikais – 1861–1865 metais generolas Josephas Hookeris iš pradžių garsėjo kaip kylanti žvaigždė. Geležine drausme ir rūpesčiu karius sužavėjęs vyras vienu metu netgi vadovavo didžiausiai tuo metu JAV armijai.

Tačiau užteko pralaimėti vieną mūšį, ir istorija J. Hookerį prisimena dėl kitko – mat kartėlį generolas savo štabe skandindavo alkoholio upėse ir palaido elgesio merginų draugijoje. Anglų kalboje žodis „hooker” reiškia kekšę.

Ne mažiau įspūdingais karjeros vingiais pagarsėjo kitas JAV generolas – George’as Pattonas. Antrojo pasaulinio karo metais jis buvo vienas geriausių Amerikos generolų, dėl savo žaibiškų sprendimų, geležinės drausmės ypač vertintas priešininkų.

Tačiau spontaniškas elgesys jam ne sykį pakenkė. Pirmą kartą G. Pattonas vos nepalaidojo savo karjeros, kai į viešumą pateko nemaloni istorija.

Sužeistųjų pilnoje palapinėje jis skėlė antausį kariui, kuris nebuvo sužeistas fiziškai, bet kentė nuo kovinio nuovargio arba potrauminio streso sindromo. Tuo metu apie tokį psichologinį sutrikimą nedaug kas žinojo, o G. Pattonas ir netikėjo – palaikė kautis atsisakiusio kario poelgį bailumu. Net ir grįžęs į mūšio lauką G. Pattonas dažnai nelaikydavo liežuvio už dantų, dėl to užsitraukė Vašingtono nemalonę.

Panašiai nutiko ir D. Petraeuso įpėdiniui S. McChrystalui. Specialiųjų operacijų pajėgose tyliai karjeros laiptais kopęs kariškis galiausiai buvo paskirtas vadovauti NATO pajėgoms Afganistane. Bet keli neatsargūs S. McChrystalo ir jo štabo narių pokalbiai su žurnalistu, per kuriuos buvo pažerta kritikos JAV prezidento administracijai, generolui kainavo postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.