Moteris, sužlugdžiusi CŽV vadovą, galėjusį tapti JAV prezidentu

Generolas Davidas Petraeusas jauną Harvardo universiteto mokslininkę personalui pradėjo pristatinėti 2009 m. kaip moterį, rašančią jo biografiją. Tuomet 37 metų Paula Broadwell per gyvenimą nebuvo parašiusi nė vienos knygos ir beveik neturėjo žurnalistinės patirties. Tačiau tai nebuvo vienintelė priežastis, kelianti nerimą generolo aplinkos žmonėms, rašo washingtonpost.com.

P. Broadwell prie generolo D. Petraeuso priėjo taip arti, jog privertė sunerimti jo patarėjus.<br>"Reuters"
P. Broadwell prie generolo D. Petraeuso priėjo taip arti, jog privertė sunerimti jo patarėjus.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2012, 10:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:27 PM

Iki tol D. Petraeusas, jau tada būdamas vienu labiausiai pripažintų JAV karo vadų, labai rūpinosi savo įvaizdžiu visuomenėje ir vengė prisileisti žurnalistus. Tačiau atsiradus P. Broadwell, visos jo paties nusistatytos taisyklės nustojo galioti.

Ateinančius dvejus metus jiedu praleido nesuskaičiuojamą daugybę valandų interviu D. Petraeuso apartamentuose Rampoje, o vėliau Kabule, kur jis buvo išsiųstas kaip JAV kariuomenės vadas. Jie išskrido kartu, kartais kartu keliaudavo D. Petraeuso kariniu lėktuvu.

Patarėjams atrodė, kad tarp generolo ir jo entuziastingos, bet nepatyrusios biografės susiformavo ypatingas ryšys. O P. Broadwell, jų manymu, norėjo visapusiškai pasinaudoti savo ypatinga padėtimi.

„Man jų santykiai kėlė nerimą, - sakė buvęs D. Petraeuso patarėjas, panoręs likti anonimu. - Tie, kas jam dirbdavo, niekada nebandė mūsų santykių su juo persverti savo naudai. Daugeliui iš mūsų atrodė, kad ji neturėjo šito filtro“.

Susipažino Harvarde

Tikrasis ryšio mastas išaiškėjo penktadienį, kai 60 m. D. Petraeusas staiga atsistatydino iš CŽV vadovo pareigų, pareiškime prisipažindamas, kad buvo neištikimas savo žmonai, su kuria gyveno jau 38 metus. Atsistatydinimas buvo šokiruojantis D. Petraeuso karjeros posūkis – juk jis buvo aukštas karo vadas, kurio sėkmė Irake ir Afganistane milijonų amerikiečių akyse jį buvo padariusi didvyriu. Jis netgi buvo minimas kaip kandidatas, galintis ateityje tapti JAV prezidentu.

P. Broadwell, kuri taip pat buvo ištekėjusi, toks įvykių posūkis taip pat buvo gana skausmingas. Parašiusi liaupsinantį bestselerį apie D. Petraeusą, ji pradėjo įvykių seriją, atvedusią iki viešo jo paties pažeminimo. Pasak tyrėjų, grasinantys P. Broadwell laiškai kitai moteriai lėmė, kad buvo atskleistas romanas tarp biografės ir jos herojaus. Toks rezultatas dar skausmingesnis, nes ji, pasak kolegų ir draugų, buvo ir tebėra atsidavusi generolui.

„Ji buvo besąlygiškai atsidavusi D. Petraeusui, - sako ilgametis Afganistano politikos ekspertas, susipažinęs su P. Broadwell Kabule. - Nebuvo jokios erdvės diskusijoms apie D. Petraeuso teologijos trūkumus. Ji nebuvo žurnalistė. Ji smogė man, lyg būtų jo padėjėja“.

Ji pati sakosi susipažinusi su D. Petraeusu 2006 m., būdama paskutinio kurso studentė Harvardo universiteto Kennedy vyriausybinėje mokykloje. D. Petraeusas atvyko į Harvardą pasidalinti savo kaip 101-ojo desantininkų diviziono vado įspūdžiais iš 2003 m. invazijos į Iraką ir apie savo rengiamą naująjį kovos su maištininkais vadovėlį. Po prezentacijos P. Broadwell, kaip armijos rezervistė ir, kaip ir D. Petraeusas, Vest Pointo karo akademijos absolventė, kartu su keletu kitų studentų buvo pakviesta papietauti su generolu.

„Aš prisistačiau tuometiniam leitenantui D. Petraeusui ir papasakojau jam apie savo mokslinius interesus“, - vėliau ji rašė knygoje apie generolą. Pasak jos, generolas jai įteikė savo vizitinę kortelę ir pasiūlė supažindinti ją su kitais tyrinėtojais, dirbančiais toje pačioje srityje.

„Vėliau aš supratau, kad jis garsėjo tokio tipo pagalba ir bendradarbiavimu, ypač su perspektyviais studentais – kariais“, - rašė ji.

2008 m., studijuodama doktorantūroje, P. Broadwell nusprendė parašyti studiją apie D. Petraeuso vadovavimo stilių. Pokeleto apsikeitimų elektroniniais laiškais D. Petraeusas, prisiekęs bėgikas, pakvietė ją padiskutuoti apie jos projektą, bėgiojant palei Potomako upę.

Įveikė išbandymą

Abu atrado turintys kai ką bendro. P. Broadwell, vidurinės mokyklos bėgimo žvaigždė, Vest Pointe laimėjusi apdovanojimus už fitnesą, pelnė generolo susižavėjimą, sugebėjusi neatsilikti nuo varginančio jo bėgimo tempo, kilometrą įveikiant per mažiau nei 4 minutes.

„Aš manau, kad išlaikiau išbandymą, - vėliau prisipažino ji. - Bet interviu šifruoti net nesivarginau“.

Netrukus P. Broadwell sugalvojo savo disertaciją paversti į knygą. Gavusi D. Petraeuso palaiminimą, ji atvyko į savo pirmąją savo ilgą kelionę, kurių vėliau buvo dar apie penkias, į Afganistaną, kur leido laiką imdama interviu iš jo ir iš jo komandos vyresniųjų.

Jos kelionės atrodė gana kontroversiškai. Patarėjai buvo priblokšti, kad P. Broadwell leidžiama prieiti taip arti, o ji tuo netgi puikuodavosi. Daugeliui nedarė įspūdžio jos rašymo stilius ir menka žurnalistinė biografija.

„Jos kvalifikacija buvo prasta, - sakė vienas iš D. Petraeuso komandos narių, davęs interviu P. Broadwell. - Aš buvau nemaloniai nustebęs. Man atrodė keista, kad ji yra jo oficiali biografė“.

Kitas buvęs pareigūnas Peteris Mansooras tokį generolo apsisprendimą pasirinkti nepatyrusią rašytoją taip pat apibūdino kaip „keistą“.

„Dievulėliau, jeigu ruošiesi duoti interviu kiekvienam sutiktam, verčiau pasirink žmogų, kuris jau yra parašęs biogtafiją ar bent jau istorinę knygą“, - sakė jis.

Iššaukianti apranga

Bet buvo ir daugiau prieštaravimų. Buvę patarėjai sako, kad dėl P. Broadwell aprangos – paprastai tai būdavo aptempti marškinėliai ir kelnės – Afganistane, kur vakarietiško stiliaus rūbai gali įžeisti vietos gyventojų jausmus, ne kartą buvo skundžiamasi. Jos figūrą išryškinantys drabužiai Afganistane darė įspūdį – kartą netgi pats D. Petraeusas ją įspėjo, kad persirengtų.

„Panašu, kad ji buvo atspari šios pasaulio dalies kuklumo reikalavimams“, - sakė vienas Afganistane tarnavęs generolas.

D. Petraeusui artimų kariškių nerimas augo ir dėl jos žinučių „Facebook“ tinkle, kurios, jų manymu, kartais atskleisdavo jautrias operatyvinės informacijos detales. Žinutės, skirtos namuose likusiems draugams, dažnai būdavo žaismingai parašytos ir turėdavo parodyti jos nuotykius karo zonoje.

Kai kurie aukšto rango pareigūnai manė, kad P. Broadwell, kuri turėjo saugumo pažymėjimą ir buvo armijos žvalgybos karininkė, turėjo geriau žinoti tokius dalykus.

Protinga ir maksimalistė

Nepaisant akivaizdaus artumo tarp generolo ir jo biografės, buvusiems patarėjams atrodė neįtikėtina, kad tarp jų galėtų būti romanas. Visų pirma todėl, kad D. Petraeusas garsėjo kaip tobulas džentelmenas ir šeimos žmogus.

„Aš praleidau su juo daug laiko ir nė karto nesu girdėjęs, kad jis sakytų: „Oho, ji buvo karšta“, - pasakojo vienas buvęs patarėjas. - Niekada nesu girdėjęs, kad jis pasakytų kokią kvailystę ar pagirtų asmens išvaizdą“.

P. Broadwell aplinkiniams darė įspūdį savo sugebėjimu sunkiai dirbti, protingumu ir iš pažiūros neišsemiama energija – būtent tomis savybėmis, kurios dažnai yra siejamos su D. Petraeusu. Su ja susidraugavę žurnalistai likdavo priblokšti jos idealizmo ir atsidavimo mėgstamiems dalykams, tokiems, kaip jos skatinamas – beje, neretai su D. Petraeuso pagalba – sužeistų karių projektas.

„Paula – įspūdinga moteris, energinga, protinga, tikra maksimalistė“, - sako Thomas E. Ricksas, susipažinęs su P. Broadwell rašydamas knygą apie generolus, tarp jų – ir apie D. Petraeusą.

Kiti draugai ir pažįstami taip pat ją apibūdina kaip veržlią ir maksimalistę. P. Broadwell, kilusi iš Šiaurės Dakotos, buvo mokyklos abiturientų baigiamojo vakarėlio karalienė ir valstijos krepšinio žvaigždžių komandos narė. Vest Pointe ji įgijo politinės geografijos specialybę ir užėmė pirmąją vietą fitneso klasėje.

Baigusi koledžą, daugiau kaip dešimt metų ji tarnavo armijoje, įgijo majorės laipsnį, o tada metė karybą ir įstojo į Harvardą. Sulaukusi trisdešimties, keliaudama ir rašydama savo knygą, augindama du vaikus, ji dar sugebėjo kovoti triatlono varžybose.

Mėgsta konkuruoti

Oficialioje savo knygos svetainėje, kuri dabar jau pašalinta, P. Broadwell pasakojo apie savo sugebėjimą konkuruoti. „Būdama jaunesnė, aš turėjau daug kovoti, - sakė ji. - Kovojau Vest Pointe, kur konkurencija gerokai didesnė, nes moterys daugelyje lygių konkuruoja su vyrais, kovojau tarp kariškių ir Harvarde – tai labai konkurencingos aplinkos“.

Reklamuodama savo knygą, P. Broadwell sausį pasirodė nacionalinės televizijos pokalbių laidoje. Ji laidos vedėją Joną Stewartą pakvietė varžytis darant atsispaudimus, ir jis sutiko, kad jeigu pralaimės, paaukos pinigų sužeistiems karo veteranams. Į sceną buvo pakviestas ir jos vyras radiologas Scottas Broadwellas, ir ji nugalėjo juos abu.

Praėjusį penktadienį P. Broadwell suėjo 40 metų. Su vyru ir dviem sūnumis ji gyvena Šarlotėje. Kai penktadienį buvo paskelbta žinia apie D. Petraeuso atsistatydinimą, P. Broadwell su vyru lankėsi pas draugus Virdžinijoje ir šventė gimtadienį viename garsiausių ir brangiausių regiono restoranų Mažajame Vašingtone.

Savo knygos baigiamajame žodyje P. Broadwell už savo sėkmę dėkoja ir vyrui, „nuostabiam ir palaikančiam partneriui“, kuris „buvo misteriu Mama mūsų dviem berniukams, kol aš buvau Afganistane“. Tada ji dėkojo D. Petraeusui už bendradarbiavimą sakydama, kad yra dėkinga už jo „nuoširdumą, pasitikėjimą ir paramą“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas