Afganistane dislokuotas JAV generolas gali būti susijęs su D. Petraeuso atsistatydinimą nulėmusiu skandalu

Afganistane dislokuotų JAV pajėgų vadas generolas Johnas Allenas atsidūrė tyrimo centre dėl „netinkamų“ elektroninių laiškų moteriai, siejamai su nesantuokinių ryšių skandalu, privertusių

L. Panetta savo pranešime nurodė, kad Gynybos departamentas sekmadienį buvo informuotas FTB apie šią bylą ir kad jis perdavė šią informaciją ištirti Pentagono generaliniam inspektoriui.<br>AP
L. Panetta savo pranešime nurodė, kad Gynybos departamentas sekmadienį buvo informuotas FTB apie šią bylą ir kad jis perdavė šią informaciją ištirti Pentagono generaliniam inspektoriui.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2012, 10:37 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:14 PM

Ši žinia gali lemti dar vieną stulbinamą posūkį besiplečiančiame skandale, sukrėtusiame Vašingtoną praėjus kelioms sienoms po prezidento Baracko Obamos perrinkimo, įstatymų leidėjams žadant prisikasti iki šios bylos dugno.

Pentagono pareigūnas sakė žurnalistams, kad Federalinis tyrimų biuras (FTB) nustatė, kad J. Alleno ir skandalo, sužlugdžiusio nepriekaištingą reputaciją turėjusio buvusio generolo ir CŽV vadovo karjerą, vienos iš pagrindinių veikėjų Jill Kelley susirašinėjimo apimtis siekė 30 tūkst. puslapių.

D. Petraeusas netikėtai atsistatydino praeitą savaitę dėl nesantuokinių ryšių su Paula Broadwell, parašiusia apie jį biografinę knygą.

Floridos mieste Tampoje gyvenanti J. Kelley kreipėsi į FTB, anksčiau šiais metais gavusi grasinamų elektroninių laiškų, kuriuos, kaip buvo nustatyta, rašė P. Broadwell. Vėliau FTB rado elektroninių laiškų, kuriuos vienas kitam siuntinėjo P. Broadwell ir D. Petraeusas - tokiu būdu išaiškėjo jųdviejų romanas.

JAV gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė žurnalistams, keliaujantiems su gynybos sekretoriumi Leonu Panetta, jog egzistuoja „aiški galimybė“, jog J. Alleno elektroniniai laiškai susiję su tyrimu dėl D. Petraeuso.

L. Panetta savo pranešime nurodė, kad Gynybos departamentas sekmadienį buvo informuotas FTB apie šią bylą ir kad jis perdavė šią informaciją ištirti Pentagono generaliniam inspektoriui.

Pentagono vadovas sakė, kad J. Allenas liks Kabule ir toliau vadovaus NATO kontingentui Afganistane, tačiau L. Panetta taip pat paprašė Senato ginkluotųjų tarnybų komiteto atidėti planuotą J. Alleno paskyrimą vyriausiuoju Aljanso pajėgų vadu.

L. Panetta gyrė šio generolo darbą Afganistane, sakydamas, kad jo vadovavimas buvo svarbus veiksnys užtikrinant pažangą kare su Talibano sukilėliais.

Tačiau L. Panetta nurodė, jog paprašė Senato komiteto skubiai paskirti J. Alleno įpėdiniu Afganistane generolą Josephą Dunfordą.

Kol kas neaišku, kokiais nusižengimais įtariamas J. Allenas, o pareigūnai atsisakė komentuoti, ar šis jūrų pėstininkų generolas kaltinamas naudojęs savo tarnybinio elektroninio pašto adresą susirašinėjant su J. Kelley, taip pat ar atskleidė jai kokios nors įslaptintos informacijos.

„Per anksti spėlioti, ką gali išsiaiškinti generalinis inspektorius, - sakė tas pats gynybos pareigūnas. - Pakanka susirūpinimo, jog, mūsų nuomone, buvo protingas sprendimas imtis atitinkamų priemonių, vadovaujant tyrimui ir informuojant Kongresą.“

„Turime pamatyti, kuri atves faktai šioje byloje, prieš darydami kokias nors išvadas“, - pridūrė jis.

Pentagono šaltinis sakė, jog J. Allenas tvirtino esantis nekaltas.

„Generolas Allenas ginčija, kad jis šiuo atveju įvykdė kokių nors nusižengimų“, - aiškino jis.

J. Kelley, dirbanti ryšių su visuomene pareigūne Tampoje įsikūrusioje oro pajėgų bazėje, seniai palaikė draugiškus ryšius su D. Petraeuso šeima, tačiau ji neužima jokio oficialaus posto kariuomenėje.

Tiek D. Petraeusas, tiek J. Allenas anksčiau yra tarnavę Tampoje, kur įsikūrusi JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinė vadovybė. Jai D. Petraeusas vadovavo prieš perimdamas Afganistane dislokuotų pajėgų vado postą 2010 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.