Rusų kareiviui su plyšusiu skrandžiu liepta bėgioti, kad pasveiktų

Nė viena Rusijos motina, išleisdama savo sūnų tarnauti į kariuomenę, negali būti rami, kad sulauks savo vaiko sugrįžtant gyvo. Tuo įsitikino ir 22 metų Aleksandro Jemelianovo mama, kurios sūnus po įtariamo sumušimo buvo žiauriai nugydytas ir galiausiai mirė. Rusų žmogaus teisių gynėjai šiuo metu kovoja, kad būtų atliktas skaidrus vaikino mirties tyrimas, rašo newsru.com ir kiti Rusijos naujienų portalai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2012, 9:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:26 AM

„Įgimta skrandžio anomalija“ - štai tokią A. Jemelianovo staigaus ir mirtino susirgimo priežastį nurodo jį gydę Budionovsko karinės ligoninės medikai.

Tačiau kareivių motinų komiteto „Prikumės motinos“ aktyvistės įsitikinusios, kad tai – melas.

Jų tvirtinimu, privalomąją tarnybą Stavropolio krašto Budionovsko mieste atlikęs jaunuolis buvo sužalotas per pratybas. Vaikinas esą pasijuto blogai po to, kai poligone kuopos vadas jam smogė į pilvą.

Motinų komiteto žiniomis, kuopos vadas Jurijus Ostrikovas nuolatos tyčiodavosi iš pilietinę pareigą atlikusio A. Jemelianovo.

Rugpjūčio 25 dieną kareivis pajuto stiprų pilvo skausmą ir buvo paguldytas į ligoninę.

Anot „Prikumės motinų“ pirmininkės Liudmilos Bogationkovos, vėliau velionio tarnybos draugai papasakojo, kad kuopos vadas per eilinį tyčiojimosi seansą A. Jemelianovui spyrė į pilvą.

Praėjus 5 dienoms, supratusi, kad sūnui atsitiko kažkas rimta, pas A. Jemelianovą atvyko motina.

Sūnų gydantis medikas, moters paklaustas, kas yra A. Jemelianovui, esą grubiai atrėžė: „Persiėdė šalto troškinio ir užsigėrė šalta degtine. Šitie kareiviai ėda viską iš eilės.“

„Prikumės motinos“ teigia išsiaiškinusios, kad traumuotas vaikinas iš pradžių buvo gydomas kasdien jam plaunant skrandį ir verčiant bėgioti, „kad skrandis pradėtų veikti.“

Kai rugsėjo 1-ąją kareiviui pasidarė dar blogiau, jam buvo atlikta operacija. Po dviejų dienų vaikinas komos būsenos buvo nugabentas į apygardos karinę ligoninę Rostove prie Dono. Ten jam buvo atlikta dar viena operacija, tačiau rugsėjo 15 d. A. Jemelianovas mirė.

Po kareivio mirties Budionovsko ligoninės medikai ėmė kaltinti kolegas iš Rostovo prie Dono. Budionovskiečiai ir toliau tvirtina, kad A. Jemelianovas turėjo įgimtą skrandžio anomaliją.

Tuo metu Rostovo prie Dono medikai teigia nustatę, kad nuo smūgio kareiviui buvo trūkęs skrandis. Pagal medikų išvadas, skrandžio plovimai pablogino A. Jemelianovo būklę. Dėl to jaunuoliui plyšo diafragma, į plaučius pateko vandens, ir galiausiai jis mirė. Komisija nustatė kiekvieno Budionovsko ligoninės gydytojo kaltę.

„A. Jemelianovo mirties aplinkybių tyrimas yra įtemptas, - žurnalistams atskleidė motinų komiteto pirmininkė L. Bogationkova. - Kuopos vadas buvo skubiai perkeltas į naują tarnybos vietą. Sklinda gandai, kad jis surinko didelę pinigų sumą, kuria tikisi užmaskuoti savo nusikaltimą.“

Aktyvistės žodžiais, komitetas sieks šios informacijos patvirtinimo. Taip pat ir visų kaltų dėl A. Jemelianovo mirties nubaudimo.

„Prikumės motinų“ pirmininkė žiniasklaidai pareiškė, kad medikai, siekdami nuslėpti armijoje klestinčią vadinamąją „dedovščiną“, 5 dienas neteisingai gydė jaunuolį ir todėl jis mirė.

Tačiau užuot sulaukusios bendradarbiavimo, „Prikumės motinos“ pačios tapo taikiniu.

Teigiama, kad Budionovsko ligoninės vadovybė kreipėsi į karinę prokuratūrą, prašydama ištirti šio komiteto veiklą.

Pranešama, kad praėjusią savaitę į komiteto būstinę atvyko karinio prokuroro padėjėjas ir tyrėjas iš Budionovsko, kurie apklausė L. Bogationkovą.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.