B. Obama ramina Ameriką po permainų CŽV

JAV prezidentas Barackas

D. Petraeusas atsistatydino, siekdamas užbėgti už akių jo romano su savo biografe Paula Broadwell paviešinimui.<br>AP
D. Petraeusas atsistatydino, siekdamas užbėgti už akių jo romano su savo biografe Paula Broadwell paviešinimui.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 15, 2012, 2:50 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:14 AM

D. Petraeusas, kuris prieš pasitraukdamas iš armijos buvo laikomas vienu iš geriausių savo kartos JAV generolų, nulėmusiu persilaužimą Irako kare, atsistatydino praeitą savaitę, siekdamas užbėgti už akių jo romano su ištekėjusia armijos atsargos karininke ir savo biografe Paula Broadwell paviešinimui.

Tuo tarpu vienas advokatas, atstovaujantis Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų vadui JAV generolui Johnui Allenui, dėl kurio susirašinėjimo su viena Floridos visuomenės aktyviste taip pat pradėtas tyrimas, sakė, kad jo klientas visokeriopai bendradarbiaus su Pentagono tyrėjais.

Dėmesys į D. Petraeusą ir J. Alleną nukrypo, kai Tampos mieste gyvenanti 37 metų Jill Kelley, dirbanti savanore visuomenės ryšiams su kariškiais ir organizuodavusi vakarėlius karininkams, pasiskundė vienam savo draugui, Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentui, dėl grasinimų anoniminių elektroninių laiškų, kuriuos, kaip paaiškėjo, rašė P. Broadwell.

Šis skandalas sudrebino aukščiausius Vašingtono saugumo sluoksnius, tačiau nors buvo atskleista kai kurių asmenybių trūkumų, B.Obama sakė negavęs jokių įrodymų, kad tai būtų pakenkę šalies ar jos karių saugumui.

„Sprendžiant iš to, ką mačiau, kol kas neturiu jokių įrodymų, jog būtų atskleista kokia nors įslaptinta informacija, kuri būtų neigiamai paveikusi mūsų nacionalinį saugumą“, - prezidentas sakė per pirmąją spaudos konferenciją po savo perrinkimo.

„Generolas Petraeusas buvo sukūręs nepaprastą karjerą, - pridūrė jis. - Tačiau, jo paties vertinimu, jis neatitiko standartų, kurie, kaip jam atrodė, yra būtini CŽV direktoriui, atsižvelgiant į šį asmeninį reikalą.“

D. Petraeusas penktadienį turėtų duoti parodymus Kongresui dėl rugsėjo 11 dieną Libijos mieste Bengazyje įvykdyto išpuolio, per kurį žuvo keturi amerikiečiai, įskaitant JAV ambasadorių Chrisą Stevensą ir du buvusius karo laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narius, dirbusius CŽV.

Jis perėmė vadovavimą CŽV prieš 14 mėnesių, baigęs įspūdingą karjerą armijoje, per kurią jis vadovavo kariams Irake ir Afganistane.

FTB pradėjo tyrimą, kai J. Kelley pasiskundė dėl grasinančių laiškų, kurių siuntėja matomai buvo gerai informuota apie D. Petraeuso ir J. Alleno kelionių tvarkaraštį, rašo dienraštis „The Washington Post“.

Atliekant tyrimą dėl D. Petraeuso ir P. Broadwell, FTB atsitiktinai aptiko daugybę žinučių, kurias J. Allenas siuntinėjo J. Kelley - ištekėjusiai „ryšių su visuomene“ savanorei, dirbusiai JAV karinių pajėgų Centrinėje vadovybėje Floridoje, kur ji priiminėdavo karininkus savo viloje Floridoje.

„The Washingon Post“ citavo gynybos pareigūnus, kurie sakė, jog Tampoje įsikūrusios MacDillo oro pajėgų bazės vadai atšaukė J. Kelley išduotą leidimą, kuris suteikdavo jai tokias pačias galimybes lankytis šioje bazėje kaip kariškių artimiesiems ir buvusiems kariškiams.

Baltieji rūmai tvirtino pasitikintys J. Allenu, kai šis vedęs aukštas generolas atsidūrė FTB agentų tyrimo taikiklyje.

J. Allenas neigia palaikęs intymius santykius su J. Kelley, tačiau vien dėl savo apimties jo susirašinėjimas, dalis kurio, kaip pranešama, gali būti vertinama kaip flirtas, matomai pažeidžia kariuomenės statutą.

„Kylant klausimų dėl kai kurių generolo Alleno ryšių, jis taip pat trokšta, kad šie klausimai būtų išaiškinti kiek įmanoma išsamiau ir greičiau“, - sakoma generolo advokato pranešime.

Šią savaitę vienas Senato komitetas turėjo patvirtinti J. Alleną NATO pajėgų Europoje aukščiausiuoju vadu, tačiau B. Obama sustabdė šį procesą, kol Pentagonas baigs tyrimą.

Tuo tarpu dienraštis „The New York Times“ nurodė, kad agentas, kuris priėmė pirmąjį J.Kelley skundą ir inicijavo šį tyrimą, yra 47 metų veteranas Frederickas Humphriesas, šios moters šeimos draugas.

Federalinės teisėsaugos pareigūnų asociacijos vyriausiasis juristas Lawrence'as Bergeris sakė „The New York Times“, kad anksčiau didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukusi nuotrauka, kurią F. Humphriesas buvo nusiuntęs J. Kelley ir kurioje jis matomas be marškinių, yra visiškai nekalta - ji buvo išsiųsta prieš kelerius metus, vykstant įprastam bendravimui tarp jųdviejų šeimų.

L. Bergeris tiesiogiai nekomentavo pranešimų, esą jo klientas nulėmė D. Petraeuso atsistatydinimą, informavęs respublikonų įstatymų leidėjus Vašingtone apie šį tyrimą, tik pareiškė, jog F. Humphriesas „vadovavosi FTB protokolais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.