Švediją kaitina trileris apie pedofiliją ir garsųjį premjerą O. Palmę

Ar galėjo garsiausias Švedijos premjeras, prieš 26 metus nužudytas Olofas Palmė būti pedofilas? Toks klausimas kilo ne vienam švedui, pamačiusiam naujausią režisieriaus Mikaelio Marcimaino politinį trilerį „Call Girl“ („Mergina pagal iškvietimą“).

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Nov 18, 2012, 8:54 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:26 AM

Šis filmas privertė prisiminti prieš 36 metus Švediją sukrėtusį sekso skandalą, kurį panašu, kad O. Palmė savo laiku mėgino nuslėpti.

Primena buvusį premjerą

Filme, įkvėptame tikro aštuntajame dešimtmetyje Švedijoje įvykusio sekso skandalo, vaizduojamas nepilnamečių prostitučių paslaugas perkantis premjeras, kuris labai primena O. Palmę.

Kaip praneša Švedijos interneto puslapis dn.se, nors O. Palmės vardo filme nėra, galima numanyti, kad jame pasakojama būtent apie jį. Anot minėtojo puslapio žurnalistės Marios Schottenius, tokias išvadas galima padaryti atsižvelgiant į tai, kad filmas pasakoja apie laikus, kai O. Palmė buvo Švedijos Vyriausybės vadovas.

„Ne tiek jau ir daug ministrų pirmininkų buvo 1976 metais“, - pastebi M. Schottenius, turėdama galvoje pirmąjį O. Palmės vadovavimą Švedijos Vyriausybei 1969-1976 metais.

Žurnalistė atkreipė dėmesį ir į tai, kad nors premjerą vaidinantis aktorius Magnusas Krepperis išoriškai nėra labai panašus į O. Palmę, jis yra perėmęs keletą šiam politikui būdingų bruožų: aprangos stilių - šviesiai mėlynus švarkus, retoriką, dikciją.

Nusileido tik bondiadai

Spėliones, kad filme vaizduojamas O. Palmė, paaštrino ir pats trilerio režisierius M. Marcimainas, prieš tai buvęs labiau žinomas kaip televizijos serialų kūrėjas. Į klausimą, ar filmas yra apie O. Palmę, režisierius mįslingai atsakė: „Žinoma, galima filmą traktuoti ir taip. Bet man tai labiau simbolinė vertė. Tai nebūtinai yra O. Palmė.“

Galbūt gandai, kad skandalingame trileryje „Call Girl“, pavaizduotas nepilnamečių sekso paslaugas perkantis O. Palmė lėmė tai, kad filmas sulaukė milžiniško švedų susidomėjimo.

Jo premjera įvyko lapkričio 7 dieną Stokholmo filmų festivalyje.

Teigiama, kad Švedijoje savo populiarumu „Call Girl“ nusileido tik 23 bondiados daliai „007 operacija „Skyfall“.

Grasina teismais

Prie filmo populiarumo galėjo prisidėti ir tai, kad jis iššaukė nužudytojo premjero šeimos pyktį. Likus mėnesiui iki filmo premjeros O. Palmės sūnus pažėrė grasinimų, ka, filmo kūrėjai bus paduoti į teismą, jei paaiškės, kad trileryje vaizduojamas buvęs Švedijos premjeras.

„Filme „Call Girl“ mano tėvas Olofas Palmė kaltinamas turėjęs intymių ryšių su nepilnametėmis, kitaip sakant, pedofilija. Tai labai rimtas nusikaltimas ir gali užtraukti įžeidėjui ilgo įkalinimo bausmę. Jo vardas nepaminėtas, bet filme yra kitų detalių, kurios žmogų padaro atpažįstamu. Šis kaltinimas yra visiškai nepagrįstas“, - praėjusį mėnesį elektroniniame laiške, adresuotame Švedijos naujienų agentūrai TT, parašė buvusio premjero sūnus Mårtenas Palmė.

Tačiau filmo režisierius M. Marcimainas tai pačiai naujienų agentūrai TT adresuotame laiške gina savo darbą.

„Mes sukūrėme meninį filmą, grožinį kūrinį, trilerį. Tai - ne dokumentinis filmas. Tai meno kūrinys. Daugiau neturiu jokių komentarų“, - rašė režisierius.

Vis dėlto, O. Palmės šeimos netenkina toks pasiaiškinimas.

„Net jeigu filmas yra meninis, jame pateiktas labai įžeidžiantis mirusio asmens šmeižtas. Tai - nusikalstama veikla. Jeigu žinios, kurias gavau apie filmą, yra teisingos, aš ketinu rašyti pareiškimą policijai“, - tikino M. Palmė.

Prostitutės - iš Rytų bloko šalių

Filmas paremtas tikra istorija, įvykusia aštuntajame dešimtmetyje Švedijoje, ir praminta „viešnamio skandalu“.

Skandalas kilo tada, kai tuometiniam Švedijos teisingumo ministrui Lennartui Geijeriui (1909-1999) buvo mesti kaltinimai mokėjus už seksą su nepilnamete prostitute.

1976 metais Švedijos policijos vadovas Carlas Perssonas ragino O. Palmę leisti ištirti, kokiu lygiu L. Geijeris galėjo sukelti pavojų saugumui dėl savo kontaktų su prostitutėmis iš Rytų bloko šalių.

Policija tuo susidomėjo po to, kai sulaikyta viešnamio šeimininkė Doris Hopp ėmė tvirtinti, kad prostitučių klientai buvo kai kurie politikai, tarp jų - ir L. Geijeris.

1977 metų lapkritį viename didžiausių Švedijos dienraščių „Dagens Nyheter“ žurnalistas Peteris Brattas aprašė slaptą memorandumą tarp policijos ir O. Palmės. Bet tuomet opozicijai vadovavęs O. Palmė, dengdamas L. Geijerį, tai griežtai paneigė.

Informaciją atskleidęs laikraštis buvo sukritikuotas, leidinio vadovybė ir P. Brattas priversti viešai atsiprašyti už neva šmeižtą bei melą ir sumokėti 50 tūkstančių Švedijos kronų piniginę baudą.

1991 metais memorandumo egzistavimas buvo patvirtintas ir tapo viešu dokumentu. Tačiau jokie tyrimai taip ir niekada neįrodė, kad L. Geijeris ar kiti pareigūnai buvo liūdnai pagarsėjusio viešnamio lankytojai.

O. Palmė, dukart tapęs Švedijos premjeru, buvo nušautas 1986 metų vasario 28 dieną, grįždamas namo su žmona iš kino teatro Stokholme. Premjero žudikas iki šiol nėra žinomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.