Chemijos dėstytojo galvoje - pragaru paversta Varšuva

Specialiai LR, Varšuva

Sulaikytas B. Kwiecienas prisipažino tik dėl dalies kaltinimų, nors policija rado užtektinai įkalčių – sprogmenų, ginklų.<br>„Reuters”
Sulaikytas B. Kwiecienas prisipažino tik dėl dalies kaltinimų, nors policija rado užtektinai įkalčių – sprogmenų, ginklų.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 21, 2012, 11:23 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:13 AM

Lenkija atsikvėpė – šalis išvengė Norvegijos teroristu Andersu Behringu Breiviku besižavėjusio ir jo išpuolį pranokti norėjusio chemiko teroro išpuolio.

Antradienį visa Lenkija kalbėjo apie sulaikytąjį – 45 metų Krokuvos žemės ūkio universiteto Chemijos ir fizikos fakulteto dėstytoją Brunoną Kwiecieną. Jis ypač griežtai saugomas kaip pavojingiausias teroristas.

Nenuostabu, mat jis planavo išpuolį prieš aukščiausią šalies valdžią ir tam turėjo visas galimybes – vyras buvo įgijęs teisę dirbti su sprogmenimis, nes dalyvavo tiriamuosiuose akmens anglių išgavimo projektuose. Ir tai nebuvo tik teorinė grėsmė.

Planavo nušluoti Seimą

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų mokslininkas jau kurį laiką kaupė sprogmenis ir šaudmenis teroro aktui. Jo metu B. Kwiecienas norėjo susidoroti su dabartine šalies vyriausybe, kurią kaltino patriotizmo ir nacionalizmo trūkumu.

Mokslininkas planavo keturiomis tonomis sprogmenų prikrautu automobiliu taranuoti Seimo teritorijos vartus ir įsirėžęs į pastato sieną susisprogdinti.

B. Kwiecienas internete ieškojo panašų požiūrį turinčių bendrininkų ir keturiems vyriškiams surengė slaptus sprogdinimo kursus. Tačiau mokslininkas nesuprato, kad du iš bendrininkų yra Vidaus saugumo agentūros (VSA) agentai, ėmę akylai stebėti jo veiklą.

Teroristą išdavė žmona?

Televizijos TVP duomenimis, teroristą išdavė jo žmona, taip pat mokslininkė. Kitame Krokuvos universitete dirbanti moteris esą sunerimo dėl vyro paslaptingų dingimų ir vis ryžtingesnių kalbų apie ketinimą susidoroti su šalies vadovais. Galiausiai ji kreipėsi į pareigūnus.

Per kratą mokslininko garaže ir slėptuvėse VSA agentai rado įvairių rūšių sprogmenų, nuotolinio sprogdinimo priemonių, ginklų, neperšaunamųjų liemenių ir šalmų.

Sprogmenis mokslininkas gamino iš internete perkamų cheminių medžiagų, dalį jų pirko Belgijoje. B. Kwiecienas kelis kartus vyko į Varšuvą apžiūrėti Seimo apylinkių ir nusprendė, kad su ginklais ir sprogmenimis nepavyks prasibrauti į parlamentą, todėl ėmė rengti kitą planą.

Mokslininkas ketino Seimą susprogdinti tuo metu, kai jame vyks diskusijos apie šalies biudžetą ir posėdyje dalyvaus prezidentas Bronislawas Komorowskis bei ministras pirmininkas Donaldas Tuskas.

Ekspertų nuomone, sprogmenų prikrauto automobilio sprogimas tikriausiai būtų sugriovęs Lenkijos parlamentą ir pareikalavęs daugybės aukų.

Išsigando pasikėsinimo?

Nors apie B. Kwiecieno sulaikymą pranešta antradienį, visus metus teroristą stebėjusi VSA jį areštavo lapkričio 9-ąją, likus vos dviem dienoms iki Nepriklausomybės dienos minėjimo.

Šis minėjimas šiemet buvo ypatingas, nes B. Komorowskis sugalvojo surengti ilgas eitynes gatvėmis, padėti gėlių prie visų prieškario politinių lyderių paminklų.

Nieko nežinodami apie teroristo sulaikymą varšuviečiai stebėjosi, jog VSA agentai miesto centre tikrina ir antspauduoja visus kanalizacinius dangčius, o per demonstraciją prezidentą supa itin daug apsaugininkų.

Turėjo idėjinį vadą?

Sulaikytas B. Kwiecienas prisipažino tik dėl dalies kaltinimų ir išsidavė, kad rengti teroro aktą jį įkvėpė idėjinis vadas – vienas politikas.

VSA kol kas nepaviešino minėto politiko pavardės, tačiau dauguma žurnalistų spėja, kad tai gali būti ekspremjeras Jaroslawas Kaczynskis.

Pagiežingu ir konfliktišku charakteriu garsėjantis J. Kaczynskis, vadovaujantis didžiausiai opozicinei Teisės ir teisingumo partijai (TTP), yra pats didžiausias dabartinių šalies vadovų kritikas. Jis nuolat dėsto sąmokslo teorijas apie neva Lenkijos ir Rusijos politikų suorganizuotą jo brolio Lecho – buvusio šalies vadovo – nužudymą.

Radikalai kelia galvą

Premjeras D. Tuskas, komentuodamas teroristo suėmimą, pareiškė, kad tai turėtų būti perspėjimas visuomenei apie politinės neapykantos ir radikalizmo žalą bei pavojų.

Panašius perspėjimus išsakė daugelio partijų vadovai po riaušių, kilusių Nepriklausomybės dieną per dešiniųjų radikalų eitynes. Paradą „Atkovoti Lenkiją” surengė jaunalenkiai ir Tautinių nacionalistų lyga ONR, dar prieš keletą metų puikavęsi fašistiniu rankos kėlimu ir antisemitiniais šūkiais.

Dešiniųjų marše dalyvavę futbolo chuliganai užpuolė policininkus ir sukėlė miesto centre dideles riaušes.

Vis dėlto politikus dar labiau nei šios riaušės šokiravo parado organizatorių pareiškimas, raginantis visus dešiniuosius patriotus vienytis į naują organizaciją „Tautinis judėjimas”, kurios tikslas – nuversti svetimšaliams neva parsidavusią valdžią.

Kairiųjų demokratų sąjungos pirmininkas Leszekas Milleris netgi ragino prokuratūrą uždrausti jaunalenkių bei ONR organizacijas, nes priešingu atveju jų gretose esą užaugs vietinis A. B. Breivikas. Niekas tada dar nežinojo, kad šie žodžiai gali būti pranašiški.

B. Kwiecienas neslepia susižavėjimo pernai Norvegijoje 77 žmones nužudžiusiu A. B. Breiviku ir yra siejamas su juo.

A. B. Breiviko ryšių su užsieniečiais tyrimas padėjo Lenkijos pareigūnams susekti įtariamąjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.