Rusija iš Lietuvos Seimo laukia dovanėlės – politinių pabėgėlių išdavimo

Lietuvoje prisiekus naujajam Seimui, Rusija susidomėjusi laukia ir tikisi jai palankių sprendimų. Kaip pretekstas to tikėtis plačiai cituojamas BNS išplatintas socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus pažadas gerinti santykius su kaimyninėmis valstybėmis – Lenkija, Rusija ir kitomis. Jau įvardijamas ir ženklas, pagal kurį lyg liaudiškose orų prognozėse Rusijoje bus spėjama, ar santykiai iš tiesų šyla. „Naujojo Lietuvos Seimo „kontrolinis darbas“ bus J. Chardikovo išdavimas“, - „buriama“ Rusijos žiniasklaidoje.

A. Butkevičiui pažadėjus gerinti santykius su Rusija, jos politologai jau „pribūrė“ santykių gerėjimą turinčių paliudyti ženklų.<br>123rf, D. Umbrasas
A. Butkevičiui pažadėjus gerinti santykius su Rusija, jos politologai jau „pribūrė“ santykių gerėjimą turinčių paliudyti ženklų.<br>123rf, D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-22 10:05, atnaujinta 2018-03-15 05:40

Regnum.ru cituoja Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto ekspertę Nataliją Ivanovą: „Iš naujojo Lietuvos Seimo užsienio politikoje, savaime aišku, reikia laukti naujo postūmio santykiuose su Rusija, kurie per pastaruosius 22 metus konstruktyvaus dialogo forma taip ir nevyko“.

Kaip konkrečius veiksmus, kuriais naujasis Seimas galėtų suteikti šį naują postūmį, Rusijos ekspertai mini bendradarbiavimą su Rusijos teisėsaugos institucijomis, perduodant jiems Lietuvoje besislapstančius rusus, kuriems mūsų šalis yra suteikusi politinį prieglobstį.

Tarp labiausiai pageidaujamų Rusijoje asmenų, kuriuos atidavusi Lietuva užsidėtų pliusiuką kaip išlaikiusi egzaminą, minimi pirmojo Čečėnijos prezidento Džacharo Dudajevo našlė, vaikai ir giminaičiai, bankininkas Igoris Babenka, Rusijoje kaltinamas nusikalstamu būdu įgytų pinigų ir turto plovimu, bei buvęs Maskvos prefektas Jurijus Chardikovas, kaltinamas sukčiavimu, dėl kurio nukentėjo buvusio Maskvos mero žmona Jelena Baturina.

J. Chardikovo išdavimo Rusija tikisi sulaukti pirmiausiai. „Prieglobsčio suteikimo J. Chardikovui laikas baigiasi 2013 m. kovą. Ir iš to, ar prieglobstis bus atšauktas anksčiau, baigsis kovą ar bus vėl pratęstas, taps aišku, kiek naujoji valdžia pasirengusi konstruktyviai bendradarbiauti su Rusijos valdžios organais“, - rašo regnum.ru.

2009 m. gegužę buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmoną J. Baturina buvo pripažinta nukentėjusia baudžiamojoje byloje, kurį Maskvos teisėsaugininkai iškėlė J. Chardikovui pagal straipsnį „sukčiavimas“. Jai padaryta žala vertinama milijardu rublių.

Bylos tyrimo objektu tarp sutartis, pagal kurią J. Baturina iš J. Chardikovo motinos Zinaidos Sadovinskovos įsigijo 90 proc. kompanijos „Olimp-2014“ akcijų. Kompanija neva valdė penkis nebaigtos statybos objektus Sočyje ir keletą žemės bei pakrantės sklypų Krasnodaro krašte. Paaiškėjo, kad nei į žemę, nei į statomus objektus kompanija jokių teisių neturi, o J. Baturina buvo suklaidinta sąmoningai.

Kaip rašo regnum.ru, 2009 m. vasarą buvo areštuotas J. Chardikovo turtas ir sąskaitos, o tų pačių metų lapkritį paskelbta jo tarptautinė paieška. Po kiek laiko jis atsidūrė Lietuvoje ir paprašė politinio prieglobsčio. 2012 m. Lietuvos valdžia pratęsė jam prieglobstį iki 2013 m. kovo.

„Žinoma, santykiuose tarp mūsų šalių susikaupė daug neišspręstų problemų, - rašo Rusijos portalas. - Užtenka paminėti Lietuvos materialines pretenzijas Rusijai už „sovietinės okupacijos metus“, nepaprastus santykius su „Gazprom“, ir pan. Ir jeigu šių problemų sureguliavimas reikalauja ilgų derybų ir kompromisų paieškos, tai, politologų nuomone, pagalba sugrąžinant pabėgusius nusikaltėlius gali būti paprastesnis ir logiškas geros valios ženklas iš naujosios valdžios pusės, savotiškas naujojo Lietuvos Seimo „kontrolinis darbas“, kurio rezultatai gali tapti realiu patvirtinimu, kad santykiai su Rusija pasikeitė“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.