Ispanijos spauda šaiposi iš Katalonijos lyderio nesėkmių vietos valdžios rinkimuose

Ispanijos nacionaliniai

„A. Masas slenka į istoriją“, - rašo konservatyvios pakraipos dienraštis „El Mundo“.<br>AP
„A. Masas slenka į istoriją“, - rašo konservatyvios pakraipos dienraštis „El Mundo“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2012, 3:15 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:57 AM

„Masas slenka į istoriją“, - konservatyvios pakraipos dienraštis „El Mundo“ rašo po sekmadienį vykusių vietos valdžios rinkimų, per kuriuos rinkėjai susilpnino A.Maso turėtą daugumą, nusigręždami nuo jo vadovaujamo Konvergencijos ir sąjungos aljanso (CiU).

Už regiono nepriklausomybę pasisakanti Katalonijos respublikonų kairės partija (ECR) partija liko antra, daugiau nei dvigubai padidinusi savo mandatų skaičių vietos parlamente, todėl A.Masui teks ieškoti sąjungininkų, kad išlaikytų valdžią.

„El Mundo“ nurodė, kad Katalonijos vadovas šiuos rinkimus vadino istorine galimybe rinkėjams pasiekti nepriklausomybę, sekant savo protėviais, kurie kovėsi su Ispanija 1714 metais.

„Ką gi, Arturas Masas buvo teisus dėl vieno dalyko: šie rinkimai buvo istoriniai, o Katalonijos žmonės mobilizavosi, kai jis juos pakvietė: aktyvumo rodiklis buvo 10 (procentinių) punktų didesnis, palyginti su praeitais regioniniais rinkimais, - rašo laikraštis. - Tačiau daugybė rinkėjai plūdo prie urnų ne suteikti jam mandatą nepriklausomybei, o priversti atrodyti juokingai, suteikdami labai skaudžią rinkimų bausmę.“

A.Maso partija padavė į teismą „El Mundo“, kuris likus kelioms dienoms iki rinkimų parašė, kad Katalonijos prezidentas turi slaptą sąskaitą Šveicarijos banke, nors lyderis tai kategoriškai paneigė.

Barselonoje leidžiamas laikraštis „La Vanguardia“ savo pirmajame puslapyje skelbė „Griežta bausmė Masui“, prognozuodamas, kad jam bus sunku suformuoti koaliciją, kuri vadovaus ateinančius ketverius metus.

Populiariausias Ispanijos laikraštis - centro kairės pakraipos dienraštis „El Pais“ - savo pirmajame puslapyje trimitavo: „Maso planas nuskendo balsavimo urnoje.“

„Paprašius suteikti „išskirtinę daugumą“, daugumos, kuri būtų mažesnė nei absoliuti, gavimas būtų nesėkmė; tačiau didelis nutolimas nuo šio tikslo rodo įspūdingą nesėkmę“, - rašo „El Pais“.

Laikraštis pastebėjo, kad už nepriklausomybę pasisakančios partijos Katalonijoje išliko stiprios, tačiau nepadarė didelės pažangos.

„Žinia iš urnų ta, kad katalonai turi daug reikalų, kuriems gali skirti savo energiją - mažiau neaiškių, negu išsiskyrimas su likusia Ispanija“, - pridūrė „El Pais“.

Tačiau likusi Ispanijos dalis taip pat turėtų peržiūrėti ir iš naujo derėtis su Katalonija dėl sutarčių, kurios gali būti nesąžiningo šio regiono atžvilgiu, nurodė laikraštis.

A.Masas, kaip ir daugelis katalonų, kaltina Madridą surenkant iš jo regiono daugiau mokesčių negu vėliau yra atsilyginama.

Po to, kai šimtai tūkstančių žmonių išėjo į Barselonos gatves rugsėjo 11-ąją, minint Katalonijos nacionalinę dieną, A.Masas nusprendė siekti, kad regiono valdžiai būtų suteiktos didesnės fiskalinės galios.

Tačiau sulaukęs Madrido atkirčio, jis paskelbė pirmalaikius rinkimus ir pažadėjo per ketverius metus surengti referendumą dėl suverenumo, jeigu žmonės suteiktų jam tokį mandatą.

Tradiciškai konservatyvios pakraipos dienraštis ABC savo pirmajame puslapyje netgi paskelbė: „Katalonija atmeta nepriklausomybę.“

„Kai imamasi lošimo, kokį Arturas Masas pradėjo rugsėjį, ir viskas pastatoma ant regiono rinkimų rezultatų, kurie vaizduojami kaip referendumas, gali nutikti, kad toks planas neišdegs, - sakoma ABC komentare. - Būtent tai nutiko vakar Katalonijos vyriausybės prezidentui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.