Egipto prezidentas nuo savo piliečių ginsis tankais?

Reaguodama į šiuos neramumus, valdžia ketvirtadienį prie prezidentūros atsiuntė mažiausiai 4 tankus ir tris šarvuočius, praneša  „Reuters“.

Ketvirtadienį prie prezidentūros Kaire patruliavo tankai.<br>AP
Ketvirtadienį prie prezidentūros Kaire patruliavo tankai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2012, 2:33 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:09 PM

Reaguodama į šiuos neramumus, valdžia ketvirtadienį prie prezidentūros atsiuntė mažiausiai 4 tankus ir tris šarvuočius, praneša  „Reuters“.

Opozicionierių ir M. Mursi rėmėjų riaušės ketvirtadienio paryčiais nurimo. Tačiau dalis prezidento šalininkų liko miesto centre. Apsigobę antklodėmis kai kurie jų skaitė Koraną.

 „Mes čia susirinkome, kad paremtume prezidentą M. Mursi ir jo sprendimus. Jo veiksmai yra teisėti, o visų kitų - ne“, - atsidavimą šalies vadovui demonstravo 40 metų Emadas Abou Salemas.  

 Egiptiečių protestai prieš islamistų judėjimo   „Musulmonų brolija" remiamą prezidentą Mohamedą Mursi prasidėjo lapkričio 22 dieną. Tuomet jis paskelbė dekretą, kuriuo išplėtė savo teises. Pavyzdžiui, pagal dekretą prezidento sprendimai laikomi neginčijamais.  

Opozicija šį žingsnį įvertino kaip bandymą įvesti naują diktatūrą.

2013-ųjų pradžioje sukaks dveji metai nuo dienos, kuomet per revoliuciją buvo nuverstas 30 metų Egiptą valdęs prezidentas Hosni Mubarakas. Liberaliai nusiteikę šalies gyventojai Tahriro aikštėje skanduoja, kad M. Mursi nori pavogti jų revoliuciją.

Šios nakties riaušes išprovokavo naujos šalies konstitucijos projektas. 

Anot M. Mursi oponentų, pagrindinis Egipto įstatymas buvo skubotai patvirtintas parlamente. Jame esą  nėra pateikta pakankamai garantijų dėl moterų teisių į politinę ir religinę laisvę apsaugos.

Dėl konstitucijos gruodžio 15 d. ketinama surengti referendumą. 

M. Mursi priešininkai reikalauja, kad balsavimas būtų atidėtas, ir surengtos deramos konsultacijos. Tačiau  „Musulmonų brolijos“ remiama valdžios dauguma tokius siūlymus kol kas atmeta.

Po kruvinos ketvirtadienio nakties Egipto opozicinio „Nacionalinio gelbėjimo fronto“ lyderiai surengė konferenciją, kurios metu pareiškė, kad už smurto protrūkį yra atsakingas šalies prezidentas.

 „Mes norime ir esame pasirengę dialogui, kuris galėtų įvykti iškart po to, kai būtų atidėtas referendumas dėl konstitucijos ir jos projekto priėmimas. Revoliucija įvyko ne dėl šito. Ji įvyko dėl laisvės, demokratijos ir žmogiškojo orumo. M. Mursi turi klausytis žmonių, kurių balsas - garsus ir aiškus", - per konferenciją sakė Mohamedas ElBaradei.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.