Lenkiją šiurpina vienuolių orgijos

Kas darosi Lenkijos dvasininkams? To klausia lenkai, kai dar nenutilus skandalui dėl grietinėlės laižymo nuo kunigo kelių katalikiškojoje gimnazijoje Liubline šią šalį sukrėtė dar viena istorija.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai LR, Varšuva)

Dec 6, 2012, 8:34 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:28 PM

Vienuolių vadovaujamai mokyklai Gdanske šiomis dienomis tenka neįprastai daug dėmesio. Neatsitiktinai.

Valstybinio televizijos kanalo TVP2 žurnalistai nufilmavo, kaip Šv.Jono Saliečio vienuolių ordino įkurtoje mokykloje pedagogai dvasininkai kelia orgiją, per kurią gausiai geria alkoholinius gėrimus, šlykščiai keikiasi ir priekabiauja prie moksleivių.

Reportažas turėjo būti parodytas antradienio vakarinėje programoje, tačiau išsigandę demaskavimo vienuoliai kažkokiu būdu įtikino Gdansko teismą uždrausti transliaciją.

Teismo sprendimą, priimtą nemačius nufilmuotos medžiagos, sukritikavo tiek TVP2 vadovybė, tiek Žurnalistų sąjunga.

Mokykloje dirbę vienuoliai gynėsi, kad reportažas yra melagingas, o filmuota neatsiklausus jų leidimo.

Tačiau Gdansko vyskupas vis dėlto sustabdė gimnazijos direktoriaus įgaliojimus, o po to mokyklos interneto puslapyje pasirodė atsiprašymas dėl nederamo pedagogų elgesio.

Siūlėsi parodyti paukštį

Per televiziją buvo parodytas vien tik reportažo anonsas, kuriame buvo parodyta slapta kamera nufilmuotos medžiagos ištrauka.

Joje matyti, kaip mokytojų kambaryje alkoholį geriantys vienuoliai vulgariai keikiasi, o vienuolis, vardu Wieslawas, vienai moksleivei siūlosi atskirame kabinete parodyti savą paukštį.

Tokį nedviprasmišką pasiūlymą išgirdę kiti vienuoliai nepareiškė jokio pasipiktinimo, o ėmė girti kolegą šaukdami „Tai tikras erelis!”.

Neigė ir įžvelgė sąmokslą

Kilus triukšmui vienuoliai iš pradžių tvirtino, kad jokių orgijų gimnazijoje nekėlė, o laida esą yra ateistų užsakytas sąmokslas, turintis pakenkti Bažnyčios autoritetui.

Katalikiškajam interneto tinklalapiui mokyklos direktorius vienuolis Januszas Robionekas teigė, kad jo kolega Wieslawas merginai siūlė pademonstruoti narvelyje auginamą paukštį ir pasiūlymas neturėjo jokios seksualinės potekstės.

Direktorius užsispyręs neigė alkoholio vartojimą ir tvirtino, kad vulgariai keikėsi tik vienas pavaldinys – esą greitai susinervinantis vienuolis.

Bet tokiais paaiškinimais nepatikėjo net Šv.Jono Saliečio ordino Lenkijoje vadovybė, apie skandalą sužinojusi iš spaudos.

Ordinas atšaukė į vienuolyną brolį Wieslawą, pateikusį moksleivei nepadorų pasiūlymą, ir nurodė atlikti vidinį patikrinimą minėtoje mokykloje, kurioje mokosi pradinukai, gimnazistai ir veikia licėjus.

Po tokio sprendimo mokyklos interneto tinklalapyje pasirodė oficialus atsiprašymas už netinkamą pedagogų elgesį.

Atsiprašymo tekstas baigėsi žodžiais: „Šiuolaikiniame pasaulyje sunku būti geram. Visi laukia mūsų klaidų.”

Įstrigo laižymo skandalas

Vis dėlto lenkams neramu, kad iš kelio šalies dvasininkai pastaruoju metu išklysta ne pirmą sykį, o pasiteisinimai vis tie patys.

Antai rugsėjį Lenkiją šokiravo įvykiai per pirmaklasių susipažinimo vakarėlį katalikiškojoje seleziečių gimnazijoje Liubline. Dvylikamečių paauglių įšventinimas į pirmokus vyko per turistinę susipažinimo išvyką, ir moksleiviai privalėjo klūpodami laižyti grietinėlę nuo kunigo, mokyklos direktoriaus Marcino Kozyros kelių.

Nuotraukose įamžinta, kaip fotelyje sėdintis kunigas aukščiau kelių pakelta sutana bičiuliškai šypsosi stebėdamas, kaip jo auklėtinės paeiliui lyžteli nuo kelių grietinėlę, tada dvasininkas jas paliečia specialia lazda ir suteikia įšventinimą į gimnazistus.

Kunigas teisinosi, kad tai sena gimnazijos tradicija, apie ją žinojo tėvai, mokiniai, Švietimo skyrius ir niekados niekas neprotestavo.

Kunigą iš pradžių užtarė ir regiono Švietimo skyriaus vadovai, ir prokuratūra.

Valdininkai savo nuomonę iš esmės pakeitė tik kilus triukšmui Varšuvoje, kai nuotraukas paviešino šalies spauda ir televizija, o medicinos ekspertai kunigo elgesį pavadino neleistinu.

Garsi vaikų psichologijos žinovė gydytoja Beata Jarosz tada pareiškė, kad nuotraukose įamžinta scena atrodo tarsi nukopijuota iš pornografinio filmo ir neabejotinai turi seksualinę potekstę.

Ordinas vienija vienuolius mokytojus

Vienuolius mokytojus vienijantis Šv. Jono Saliečio (Jean de La Salle) ordinas veikia daugiau kaip devyniasdešimtyje šalių.

Pradžią ordinui davė XVII amžiuje gyvenęs, iš gausios, neturtingos šeimos kilęs vienuolis Jonas Salietis.

Jis įkūrė mokyklą varguomenės vaikams. Po to tokios mokyklos su kartu veikusiais nakvynės namais vaikams išplito po visą Prancūziją, o vėliau ir po kitas šalis.

1950 m. popiežius Pijus XII minėtą vienuolį įteisino kaip katalikų mokytojų patroną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.