Talibų lyderio žiaurumas įgriso jo vadovaujamiems teroristams

Vienos grėsmingiausių teroristinių grupuočių – Pakistano Talibano – lyderis Hakimullah Mehsudas baimę kelia ne tik Vakarams. Neprognozuojamas vadas trejus metus šiurpino ir savo vadovaujamus talibus, kurie, susvyravus lyderio nuotaikai, galėjo bet kada gauti kulką į kaktą. Tad buvę H. Mehsudo bendražygiai nusprendė tam padaryti galą. Jie renkasi naują vadovą – tokį, kuris norėtų šaudyti vakariečius, o ne saviškius.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2012, 11:16 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:08 PM

Pavaldinių pasitikėjimą praradusį nuožmųjį Pakistano Tehreek-e-Taliban (PTT) vadovą H. Mehsudą, manoma, pakeis nuosaikesnis dabartinio lyderio pavaduotojas – 40 metų Wali ur-Rehmanas.

„W. ur-Rehmanas pastaruoju metu yra laikomas priimtiniausiu kandidatu į Hakimullah vietą. Tad gali būti, kad brutalusis vadas bus pakeistas pragmatiškesniu, kurio prioritetu yra tapęs susitaikymas su Pakistano vyriausybe“, - aiškino vienas aukštas Pakistano armijos pareigūnas, tarnaujantis Pietų Vaziristane.

Šis regionas yra laikomas PTT citadele. Nuo 2009-ųjų, kuomet Pakistano kariuomenė pradėjo plataus masto operaciją prieš Talibaną, keliauti į Pietų Vaziristaną yra draudžiama.

„Jeigu lyderis nesielgia kaip lyderis, jis praranda palaikymą. Hakimullah daugiausia laiko skyrė nešvariems darbams, o W. ur-Rehmanas yra mąstytojas. Talibų kovotojams tai svarbu“, - teigė „Reuters“ pašnekovas.

Išgarsino atsisveikinimas su savižudžiu

H. Mehsudas organizacijai PTT (ji dar vadinama Pakistano Talibanu) ėmė vadovauti 2009 m. Manoma, kad tuo metu jam buvo per 30.

Pati PTT buvo įkurta 2007 metais kaip keliolika mažesnių teroristinių grupuočių vienijanti organizacija.

Tais pačiais metais, po šalies armijos reido Raudonojoje mečetėje, kurią buvo užėmę talibai, PTT paskelbė karą Pakistano vyriausybei.

Organizacijos deklaruojamas pagrindinis tikslas – nuversti JAV palaikomą šalies valdžią ir 185 mln. gyventojų turinčioje valstybėje įvesti griežtą islamizmą.

Kad įgyvendintų šį užmojį, PTT Pakistane nuolat rengia teroro išpuolius, per kuriuos žūsta daugybė žmonių.

Be šių vidaus operacijų, Pakistano Talibanas teroristines atakas rengia ir kaimyniniame Afganistane.

H. Mehsudas vadovavimą PTT perėmė po šios organizacijos steigėjo Baitullah Mehsudo mirties. Nors šių dviejų vyrų pavardės sutampa, teigiama, kad jų nesiejo giminystės ryšiai.

Vietos gyventojai naują teroristų vadą apibūdino kaip irzlų ir agresyvų asmenį.

„H. Mehsudas nepailsdamas dirbdavo 24 valandas per parą. Bet jis taip pat lengvai nukreipdavo ginklą į kieno nors galvą ir nušaudavo dėl jam vienam žinomų priežasčių“, - kalbėjo Pietų Vaziristane sutiktas pardavėjas, kurio šeimos nariai priklauso PTT.

Pasauliui šis talibų lyderis tapo žinomas 2010 metais, kai Jungtinės Valstijos jį apkaltino prisidėjus prie atakos vienoje JAV bazėje Afganistane, per kurią žuvo 7 amerikiečių žvalgybininkai. 

H. Mehsudo vardą dar labiau išgarsino išplatintas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip jis atsisveikina su jordaniečiu savižudžiu, kuris ir susprogdino JAV pareigūnus.

Tačiau teigiama, kad pastaruoju metu H. Mehsudas talibams jau kurį laiką nevadovauja. Patys PTT atstovai šios informacijos nekomentuoja.

Mažiau išpuolių Pakistane, daugiau - prieš NATO

Vienas Pakistano armijos atstovas teigė, kad apie blėstančią H. Mehsudo įtaką informatorius jam pranešė prieš pusmetį.

H. Mehsudo vadovavimą labai apsunkino ne tik jo ūmus būdas, bet ir nuolat patiriamas Pakistano armijos spaudimas, JAV nepilotuojamų orlaivių antskrydžiai ir prasta sveikata.

„Yra tikimybė, kad vadovaujant nuosaikesniam W. ur-Rehmanui, PTT atšauks kovą prieš Pakistano valdžią“, - kalbėjo Pietų Vaziristano sostinėje Vanoje tarnaujantis karininkas, stebėdamasis H. Mehsudo tikėjimu beprasme destrukcija savoje šalyje.

Jis pridūrė, kad prie W. ur-Rehmano gali padaugėti atakų Afganistane. Mat šis talibų lyderis nuolat ragina savo bendražygius atgręžti savo ginklus į Vakarų pajėgas.

Pavyzdžiui, PTT priklausančios dvi grupuotės - Pietų Vaziristane įsikūrusi „Nazir“ ir Šiaurės Vaziristane veikianti „Hekmat Gul Bahadur“ - susitarė dėl taikos su Pakistano armija ir sutelkė dėmesį į išpuolius prieš vakariečių ir afganų pajėgas Afganistane.

Tad šis Talibano valdžios pasikeitimas gali apsunkinti Vakarų pastangas stabilizuoti padėtį Afganistane iki NATO pajėgų pasitraukimo iš šios šalies 2014-ųjų pabaigoje.

JAV vadovaujami NATO kariai taip pat bando pažaboti Afganistano Talibaną bei „Haqqani“ tinklo islamistus, kurie veikia nekontroliuojamoje teritorijoje tarp Afganistano ir Pakistano. Tad naujo sunkiai įveikiamo priešo atsiradimo Vašingtonui reikia mažiausiai.

JAV yra pažadėjusios 5 mln. JAV dolerių atlygį už informaciją, kuri padėtų sučiupti H. Mehsudą ar W. ur-Rehmaną.

Kol kas neaišku, ar H. Mehsudas atiduos savo postą be kovos.

Beje, dar po pirmojo Pakistano Talibano vadovo mirties H. Mehsudas ir W. ur-Rehmanas taip aršiai kovojo dėl posto paveldėjimo, kad tai vos nevirto ginkluotu konfliktu.

Jeigu PTT prasidėtų vidinis karas, jis susilpnintų organizaciją, o ekstremistams taptų sunkiau verbuoti naujus kovotojus.

Pralaimi viešųjų ryšių karą?

Vis dėlto iki šiol „Al Qaeda“ teroristams artimas Pakistano Talibanas išliko gana stiprus, nepaisant didelio šalies armijos spaudimo.

PTT surengė daugybę mirtį nešančių operacijų Pakistane, įskaitant ginkluotą išpuolį Pakistano armijos vadovybės būstinėje 2009-aisiais, kariuomenės bazių užpuolimus ir šių metų spalį įvykdytą pasikėsinimą į 14-metę mergaičių teisių gynėją Malalą Yousufzai.

PTT taip pat kaltinamas 2008 metais surengtu viešbučio „Marriott“ sprogdinimu Islamabade, per kurį žuvo daugiau kaip 50 žmonių.

Vadovaujant H. Mehsudui, PTT užmezgė ryšius su kitomis teroristinėmis grupuotėmis, kurios išsibarsčiusios visame Pakistane. Tačiau organizacijoje kilo daug vidinių nesutarimų, dėl kurių jos galia pastaraisiais metais susilpnėjo.

Be to, Pakistano Talibanas, puldinėdamas vietos valdžios atstovus, prarado ir gyventojų paramą.

„Talibai žino, kad kaunasi viešųjų ryšių kare, o vadovaujant tokiam asmeniui kaip Hakimullah, jie jį tik pralaimi“, - „Reuters“ žurnalistams sakė vienas Talibanui artimas žmogus.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.