Lenkijos katalikai šalies valdžiai pakartos Baltijos kelią

1989-ųjų rugpjūčio 23 dieną demonstruodami ryžtą siekti laisvės Baltijos kelyje rankomis susikibo beveik du milijonai Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečių. Dabar tokią akciją pakartoti ir pranokti nori lenkai.

Lenkijos katalikai noriai lankosi antivyriausybinėse demonstracijose.<br>E. Butrimas
Lenkijos katalikai noriai lankosi antivyriausybinėse demonstracijose.<br>E. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Dec 8, 2012, 10:21 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:04 PM

Kitais metais Lenkijos pasienyje turėtų išsirikiuoti rankomis susikibusių žmonių virtinė. Tiesa, kur kas ilgesnė nei Baltijos kelyje. Lenkų tikslas – šešių milijonų žmonių grandinė. Kodėl jie turėtų susikibti rankomis?

Pasirodo, į šią akciją yra kviečiami ne visi šalies piliečiai, o tik katalikai. Ir tik tie, kurie mano, kad dabartinė šalies vyriausybė yra priešiška šalies interesams ir palanki bedievybei.

Užsiregistravo tūkstančiai

Akciją organizuoja katalikiška draugija Rožinio žygis už tėvynę (RŽT), kuriai vadovauja opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai bei gerbėjai.

Šios partijos lyderis ekspremjeras Jaroslawas Kaczynskis neslepia įsitikinimo, kad šalies valdžia tarnauja svetimoms jėgoms ir kenkia Lenkijos suverenumui. RŽT interneto duomenų bazėje jau užsiregistravo per šimtą tūkstančių katalikų.

Per Nepriklausomybės dienos šventę lapkričio 11 dieną RŽT nariai surengė bandomąją akciją – rankų tiltu apjuosė Seimą. Susikibusieji bendra malda prašė Dievo išvaryti blogio dvasią iš Seimo ir užkirsti kelią ateizmo idėjų plitimui.

Agituoja ir kardinolai

RŽT sąrašo priekyje puikuojasi kardinolų Jozefo Glempo ir Henryko Gulbinowicziaus, taip pat ir TTP valdybos, Seimo narių Mareko Kuchcinskio ir Jaceko Sasino pavardės.

Per RŽT aktyvistų suvažiavimą Jasna Guros šventovėje Čenstakavoje arkivyskupas Andrzejus Dziega pakvietė tikinčiuosius rankų tiltu gelbėti tėvynę nuo raudonojo drakono. Anot dvasininko, 3511 kilometrų pasienį apjuosę 6 mln. tikinčiųjų suformuotų apsaugos skydą ir išgelbėtų kraštą.

Viena RŽT iniciatorių Anna Kolakowska teigia, kad dabartinė valdžia siekia sunaikinti tautos dvasią, skelbdama toleranciją homoseksualams, pritardama dirbtiniam apvaisinimui ir vergaudama Maskvai, Briuseliui, Berlynui.

RŽT skelbia, kad Lenkija klestės tik tada, kai bus ištikima Dievui, kryžiui ir evangelijai. Dienraščio „Gazeta Wyborcza” teigimu, paremdama tokią prieštaringą iniciatyvą TTP siekia stiprinti ryšius su partiją palaikančiais provincijos rinkėjais katalikais.

RŽT ragina imti pavyzdį iš Vengrijos, kur Katalikų bažnyčios iniciatyva buvo pasiekta, kad naujos konstitucijos preambulė prasidėtų žodžiais „Dieve, saugok vengrus”.

Seime meldėsi už lietų

Siekdama įtikti rinkėjams katalikams TTP ne pirmąkart inicijuoja kontroversiškas akcijas. 2006 metais šios partijos narys, Seimo pirmininkas Marekas Jurekas pakvietė parlamentarus į bendrą maldą už lietų, kad Dievas padėtų ūkininkams išvengti sausros.

Tais pačiais metais TTP suformavus vyriausybę minėtos partijos aktyvistas Arturas Gorskis Seime pasiūlė Jėzų Kristų skelbti Lenkijos karaliumi.

Kreipimąsi pasirašė 46 valdančiosios koalicijos parlamentarai, tiesa, Seimas pasiūlymą atmetė. Į kai kurias vyriausybės spaudos konferencijas TTP valdymo metu buvo kviečiami vien katalikiškosios žiniasklaidos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.