A. Litvinenka dirbo Jungtinės Karalystės slaptajai tarnybai

Per preliminarų teismo posėdį

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 14, 2012, 10:10 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:41 PM

Teigiama, kad MI6 mokėjo A. Litvinenkai už darbą, o prieš mirtį jis bendradarbiavo ir su Ispanijos agentais, kurie tyrė Rusijos mafijos veiklą. KGB agentas A. Litvinenka mirė 2006 metų lapkritį Londone apsinuodijęs radioaktyviu poloniu.

Per preliminarų teismo posėdį taip pat buvo pateikti dokumentai, kurie rodo, kad už 43-ejų agento mirtį atsakinga Rusijos valdžia. Rusija neigė, kad yra kaip nors susijusi su A. Litvinenkos mirtimi. Jo mirties aplinkybių tyrimas prasidės 2013 m. gegužės 1 d. Rusija atsisakė Jungtinei Karalystei išduoti pagrindinį įtariamąjį Andrejų Lugovojų.

A. Litvinenkos našlės Marinos advokatas Benas Emersonas (Ben Emmerson) sakė, kad, tiriant agento mirtį, reikėtų patikrinti ir tai, ar MI6 atliko savo pareigą apsaugoti jį nuo pavojaus gyvybei.

Teigiama, kad per posėdį pateiktuose dokumentuose nėra jokių įrodymų, jog Didžioji Britanija prisidėjo prie A. Litvinenkos nunuodijimo ar, kad ji nesiėmė reikiamų priemonių jam apsaugoti. Įkalčiai taip pat paneigia, kad prie A. Litvinenkos mirties prisidėjo kiti žmonės, įskaitant jo draugą Borisą Berezovskį, su čečėnais siejamos grupuotės ir Ispanijos mafija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.