Karaliaus Eduardo VII ligoninės darbuotojai nuolat jaučia milžinišką spaudimą

Iki skandalo dėl radijo laidų vedėjų apgautos slaugytojos savižudybės daugelis britų turbūt net nebuvo girdėję apie Karaliaus Eduardo VII ligoninę Londone. Tačiau dabar ši įstaiga – po didinamuoju stiklu, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The Guardian” ir „Daily Mail” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 14, 2012, 8:35 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:45 PM

Ligoninė šalies dėmesį patraukė tada, kai priėmė sunegalavusią nėščią princo Williamo žmoną Catherine, o viena čia dirbusių slaugytojų, patikėjusi apsimetėlių skambučiu, netrukus nusižudė.

Žinoma, jokiu būdu negalima teigti, kad 46 metų Jacintha Saldanha pasitraukė iš gyvenimo būtent dėl šio incidento. Tikriausiai moteris turėjo kur kas rimtesnių psichologinių problemų.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje jau kalbama, kad Karaliaus Eduardo VII ligoninės darbuotojai nuolat jaučia milžinišką spaudimą. Net ir padarę, regis, ne itin reikšmingą klaidą.

Reputacija – nepriekaištinga

Sprendžiant iš Londono centre įsikūrusios ligoninės tinklalapio, jos savininkai itin pasitiki savimi.

Daugiau nei prieš šimtmetį atidaryta privati ligoninė itin atidžiai renkasi konsultantus, pacientams siūlo asmenines palatas su atskirais vonios kambariais.

Vis dėlto išskirtinis ligoninės bruožas – tai, kad būtent čia slaugomi pasiligoję karališkosios šeimos nariai. Kembridžo kunigaikštienė buvo paskutinė ilgoje kilmingų pacientų eilėje.

Birželį čia dėl šlapimo pūslės uždegimo atsidūrė princas Philipas, 2003-iaisiais ligoninėje operuota pati karalienė Elizabeth II.

Šiemet nuo balandžio iki birželio ligoninėje slaugytų pacientų apklausa parodė, kad net 97 proc. jų personalo darbą įvertino puikiai.

Neskubėjo pasirūpinti saugumu

Akivaizdu, kad ligoninės reputacija puiki. Bent jau tokia buvo iki šiol – mat australų radijo stoties „2Day FM” laidų vedėjų pokštas ir tragiškos jo pasekmės skaudžiai smogė ligoninės įvaizdžiui.

Pirmiausia dėl to, kad Karaliaus Eduardo VII ligoninė neužtikrino pacientės – Jungtinėje Karalystėje tiesiog garbinamos Kembridžo kunigaikštienės Catherine privatumo.

Čia jau seniai dirbama su karališkosios šeimos nariais. Bet ligoninė, regis, nebuvo pasiruošusi dėmesiui, kuris ją užplūdo kartu su Catherine.

Įstaigos vadovams nepasirodė būtina pakeisti naktinio budėjimo protokolą – kad skambinantieji būtų iškart sujungti su aukštesnio rango slaugytojais.

Būtent toks neapsižiūrėjimas lėmė, kad su radijo laidų vedėjais iš Australijos pasikalbėjo J. Saldanha, kuri nieko neįtardama juos netrukus sujungė su kitu slaugytoju.

Palūžo neatlaikiusi spaudimo?

Vis dėlto tikriausiai dar svarbiau gali būti tai, kad ligoninės vadovai neįvertino, kaip žinia apie pavykusią australų apgavystę paveiks pačią J. Saldanhą.

Žinoma, moters sprendimą pasitraukti iš gyvenimo galėjo lemti kiti veiksniai.

Bet lygiai taip pat įmanoma, kad ją palaužė didžiulis kaltės jausmas. J. Saldanha – indų kilmės. O toks kontekstas reiškia, kad ji manė užtraukusi gėdą sau, savo šeimai ir darbdaviams, ir negalėjo sau to atleisti.

Tiesa, ligoninės direktorius Johnas Lofthouse’as tikina, kad slaugytoja nebuvo kaip nors nubausta ar sukritikuota: „Ligoninė visą laiką palaikė ją šiuo sudėtingu metu.”

Tačiau J. Saldanhos vyrą Beną Barbozą kankina abejonės ir jis reikalauja, kad Karaliaus Eduardo VII ligoninė pasiaiškintų, kodėl jam iškart nepranešė apie žmonos mirtį.

Paaiškėjo, kad elitinę ligoninę žinia apie J. Saldanhos mirtį pasiekė pirmiausia.

Bet įstaigos darbuotojai neskubėjo apie tai pranešti B. Barbozai, kuris laukė iš darbo grįžtančios žmonos.

„Jie susirūpinę, kad ligoninė delsė pranešti šeimai apie Jainthos mirtį.

Turėtų būti atliktas nepriklausomas tyrimas apie spaudimą, kurį moteris patyrė iš ligoninės po to, kas nutiko”, – tvirtino Indijoje gyvenantis šeimos draugas.

Oficialu: slaugytoja rasta pasikorusi

Tyrimą dėl J. Saldanhos mirties atliekantys britų pareigūnai vakar išgirdo, kad slaugytoja, atsakiusi į Australijos radijo stoties vedėjų skambutį ligoninėje, kur buvo gydoma nėščia princo Williamo žmona Catherine, buvo rasta pasikorusi.

46 metų J. Saldanha, dviejų vaikų motina, prieš savaitę buvo rasta slaugytojų patalpose netoli Karaliaus Eduardo VII ligoninės Londono centre.

Ant vieno moters riešo buvo sužalojimų, be to, prieš mirtį ji paliko tris raštelius. Du rašteliai buvo rasti jos kambaryje slaugytojų patalpose, dar vienas – tarp jos daiktų. Jų turinys neatskleidžiamas.

„J. Saldanhą rado kolega ir apsaugos darbuotojas. Deja, ji buvo rasta pasikorusi. Sužeidimų buvo ir ant jos riešo. Šiuo metu jokių įtartinų aplinkybių nėra”, – teigė detektyvas Jamesas Harmanas.

J. Saldanha atsiliepė į skambutį, kurio metu Mel Greig ir Michaelas Christianas iš Sidnėjaus radijo stoties „2Day FM” apsimetė karaliene Elizabeth II ir princu Charlesu.

Slaugytoja sujungė australus su kolega, kuris ir atskleidė detales apie besilaukiančios Catherine gydymą dėl itin stipraus rytinio pykinimo.

Atskirą tyrimą dėl radijo stoties „2Day FM” darbuotojų elgesio ir galimų licencijos pažeidimų pradėjo ir Australijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo