B. Obama neranda sutarimo su Atstovų rūmų pirmininku

JAV prezidentas Barackas

B. Obama smarkiai spaudė respublikonus, siekiant išeiti iš aklavietės ir rasti kompromisą dėl biudžeto deficito mažinimo sutarties.<br>"Reuters"
B. Obama smarkiai spaudė respublikonus, siekiant išeiti iš aklavietės ir rasti kompromisą dėl biudžeto deficito mažinimo sutarties.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 20, 2012, 1:23 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:27 PM

B. Obama smarkiai spaudė respublikonus, siekiant išeiti iš aklavietės ir rasti kompromisą dėl biudžeto deficito mažinimo sutarties, galinčios padėti išvengti „fiskalinio skardžio“, sakydamas, jog tebeturi vilties pasiekti susitarimą iki metų pabaigos.

Tačiau J. Boehneris nesutinka atsisakyti prieštaringai vertinamo „plano B“, pagal kurį būtų pratęstos mokesčių lengvatos visiems, uždirbantiems per metus mažiau nei milijoną dolerių (apie 2,6 mln. litų). Pasak jo, Atstovų rūmai mėgins priimti šį teisės aktą ketvirtadienį, nors jį grasina vetuoti B. Obama.

„Jis sutiko su principu, kad tarifus reikia didinti. Aš sakau, kad esu linkęs atlikti kai kuriuos apkarpymus, - B. Obama sakė žurnalistams. - Mus skiria veikiausiai tik keli šimtai milijardai dolerių. Įsitikinimas, kad turime rizikuoti savo ekonomika, nes negalime peržengti šio skirtumo, neatrodo labai prasmingas.“

Abi stovyklos niekaip nesusitaria, kaip išvengti mokesčių didinimo visiems amerikiečiams ir federalinių išlaidų karpymų, kurie įsigaliotų nuo sausio 1 dienos.

B. Obama siūlė pratęsti savo pirmtako George'o W.Busho laikų mokesčių lengvatas namų ūkiams, uždirbantiems iki 400 tūkst. dolerių per metus (apie 1 mln. litų) per metus pagal dešimties metų biudžeto deficito mažinimo planą.

J. Boehneris pateikė atsakomąjį pasiūlymą - pratęsti mokesčių lengvatas per metus uždirbantiems iki milijono dolerių. Abi stovyklos savo priešininkų pasiūlymus atmeta, nors teigia, kad derybos tebevyksta.

Nors šie rizikingi ginčai tebevyksta vis labiau artėjant galutiniam terminui, B. Obama sakė, kad respublikonų nenoras pritarti jo planui yra „gluminantis“, nes „nėra jokios priežasties“, kodėl „turėtume nusiristi nuo fiskalinio skardžio“.

J. Boehneris teigė, jog jį tenkintų subalansuotas sprendimas, pagal kurį būtų papildomai surinktas trilijonas dolerių mokesčių ir maždaug tiek pat sumažintos biudžeto išlaidos - labiausiai apkarpant socialinių išmokų programas, tokias kaip „Medicare“, pagal susitarimą dešimčiai metų.

Jis atmetė naujausią Baltųjų rūmų pasiūlymą surinkti 1,3 trln. dolerių papildomų mokesčių ir sumažinti biudžeto išlaidas iš viso 850 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.