Popiežius ragina nutraukti smurtą Sirijoje (papildyta)

Popiežius Benediktas XVI

„Aš kreipiuosi prašydamas nutraukti kraujo praliejimą“, - sakė Benediktas XVI.<br>AP
„Aš kreipiuosi prašydamas nutraukti kraujo praliejimą“, - sakė Benediktas XVI.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2012-12-25 14:48, atnaujinta 2018-03-14 10:33

„Pasaulyje yra viltis, ... net sunkiausiais laikais ir sunkiausiose situacijose“, - sakė jis ir meldė, kad „ taika teišdygsta Sirijos liaudžiai, smarkiai sužeistai ir suskaldytai konflikto, kuris nesigaili net bejėgių ir kurio aukomis tampa nekaltieji“.

Kalbėdamas iš Šv.Petro bazilikos balkono pontifikas, kurio sveikinimą stebėjo milijonai televizijos žiūrovų visame pasaulyje, pridūrė: „Dar kartą kreipiuosi ragindamas nutraukti kraujo liejimą, (sudaryti) lengvesnę prieigą pagalbai pabėgėliams ir iš namų išvarytiems žmonėms, ir (pradėti) dialogą siekiant politinio sprendimo šiam konfliktui“.

Nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą Sirijoje jau žuvo daugiau kaip 44 tūkst. žmonių, o maištas prieš režimą brutaliai slopinamas tik virto kruvinu sukilimu.

Popiežius savo sveikinime „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“), kurio Šv. Petro aikštėje klausėsi maždaug 40 tūkst. maldininkų, taip pat paminėjo „karštuosius taškus“ Afrikoje, paragino suteikti religijų laisvę Kinijoje ir, kaip įprasta, paragino siekti taikos Artimuosiuose Rytuose.

Maldininkai, atėję pasiklausyti popiežiaus sveikinimo, užpildė visą Šv.Petro aikštę, virš kurios dangumi plaukė debesys. 85 metų pontifikas, kuris vilkėjo iškilmingus raudonus drabužius, meldė, kad „izraeliečiams ir palestiniečiams (būtų suteikta) drąsos užbaigti ilgus konflikto ir susiskaldymo metus ir ryžtingai pradėti žengti derybų keliu“.

Pereidamas prie Afrikos temos, jis apgailestavo dėl „žiaurių terorizmo aktų“, kurių taikiniais dažnai tampa krikščionių bažnyčios Nigerijoje.

85 metų pontifikas meldėsi už „santarvę Nigerijoje, kur žiaurūs terorizmo aktai toliau pjauna aukas, ypač - tarp krikščionių“.

Islamo ekstremistų grupuotė „Boko Haram“, kuri vykdo kruviną sukilimą, dažnai taikosi į bažnyčias, policiją ir kitus isteblišmento simbolius Nigerijoje.

Su šiuo sukilimu susijęs smurtas, kaip manoma, nuo 2009 metų pareikalavo maždaug 3 tūkst. žmonių gyvybių.

Popiežius taip pat meldėsi už „pagalbą ir paguodą pabėgėliams iš Kongo Demokratinės Respublikos rytų“, kur dėl sukilėlių kampanijos savo namus turėjo palikti dešimtys tūkstančių gyventojų, ir taiką Kenijoje, „kur brutalūs išpuoliai smogė civiliams gyventojams ir maldos vietoms“.

Benediktas XVI taip pat ragino siekti taikos Malyje, kur šalies šiaurėje islamistų sukilėliai po kovo perversmo užėmė didelius dykumų plotus.

Pereidamas prie Kinijos klausimo, vokiečių tautybės popiežius paragino naująją šios šalies vadovybę „gerbti religijų indėlius“.

Kalbėdamas apie „didelę užduotį, kuri jų laukia“, pontifikas išreiškė viltį, kad lapkritį pristatyti naujieji Kinijos lyderiai „padės kurti brolišką visuomenę tai didžiai tautai ir visam pasauliui“.

Kinija ir Vatikanas 1951 metais nutraukė diplomatinius santykius - kai Vatikanas pripažino kinų nacionalistų vyriausybę Taibėjuje, kuri konkuruoja su komunistiniu režimu Pekine.

Nors Pekinas ir Vatikanas pastaraisiais metais, Kinijoje didėjant katalikų bendruomenei, savo santykius pagerino, jie nesutaria dėl to, kuri šalis turi įgaliojimus šventinti į kunigus.

Provalstybinei Kinijos Katalikų Bažnyčiai priklauso maždaug 5,7 mln. kinų, rodo oficialūs skaičiai. Nepriklausomais duomenimis, 12 mln. kinų katalikų meldžiasi nesankcionuotose bažnyčiose ir yra lojalūs popiežiui.

„Kiekviena žemė tetampa gera žeme, kuri priima ir iš kurios išdygsta meilė, tiesa, teisingumas ir taika“, - kreipimąsi užbaigė popiežius ir palinkėjo visiems džiugių Kalėdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.