Rusų žvejai papasakojo, kaip Sibire suvalgė žmogų

Keturi vyrai iš Amūro ir Saratovo sričių atvyko į Jakutiją žvejoti. Po keturių mėnesių gelbėtojai rado tik du – Aleksandrą Abdulajevą ir Aleksejų Gorulenką. Likusių rusų žvejų likimas kelia šiurpą.

A. Abdulajevas tikina valgęs žmogienos, kad nemirtų iš bado.
A. Abdulajevas tikina valgęs žmogienos, kad nemirtų iš bado.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka ("Rytai-Vakarai")

Dec 26, 2012, 1:50 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:20 AM

Gelbėtojai tik kiek vėliau rado kirviu sukapotus ir švariai apgraužtus trečiojo – Aleksejaus Kuročkino kaulus. Pareigūnams iškart kilo įtarimų, kad A. Kuročkinas buvo nužudytas ir suvalgytas.

„Mes jo neužmušėme, o suvalgėme, kai jis pats mirė! Tiesiog mirtinai sušalo. O mums labai norėjosi valgyti”, – teisinosi A. Abdulajevas.

Ketvirto vyro – Vladimiro Komarovo likimas iki šiol nežinomas. Šioje istorijoje kol kas daug neaiškumų.

Tyrėjai mano, kad šis ketvertas atvyko į Jakutiją ne žvejoti, o nelegaliai išgauti aukso: dingęs V. Komarovas anksčiau dirbo čionykštėse vietose – ieškojo aukso. Dar du – buvęs valdininkas A. Kuročkinas, nusigyvenęs verslininkas – kažkada buvo gerbiami, bet prasigėrę vyrai.

Bedarbis buvo ir trečias nelegalios aukso paieškos dalyvis A. Abdulajevas.

Jie sakė, kad į Jakutiją atvyko gaudyti sibirinių šlakių.

Bet kiek gali trukti žvejyba – savaitę, mėnesį? O jie po taigą vaikštinėjo visą rugsėjį ir pusę spalio – juos nuolat matė vietos gyventojai.

Paskui persikėlę per upę nuskandino savo visureigį UAZ su atsargomis, tačiau vėl grįžo į taigą tarsi kažko ieškodami.

Maistu apsirūpindavo užsukę į aptiktas tuščias žiemojimo vietas – šiaurėje visada paliekama atsargų pakliuvusiems į bėdą.

Kažkuriuo metu keliautojai pasiklydo, o Jakutijoje ėmė spausti šalčiai. Tuščios pasirodė ir medžiotojų trobelės: iš ten vyrai galėjo paimti nebent žvėrių kailius ir virti juos su spygliuočių šakomis – geriausia priemone nuo skorbuto.

Kas įvyko po to, A. Abdulajevas ir A. Gorulenka nesako.

Jiems teko pėsčiomis nukeliauti beveik šimtą kilometrų – gelbėjimo sraigtasparnis pasirodė tik likus 15 kilometrų iki Čiulmano miestelio.

Bet išgelbėtieji neatrodė išsekę, nors, pirmai galimybei pasitaikius, pasileido į parduotuvę. Ir į Neriungrio miesto ligoninę jie važiavo su maišais produktų ir nuolat ką nors kramtė.

Gydytojai jiems nenustatė nei nušalimų, nei traumų.

Netrukus vyrai mėgino sprukti, bet nukeliavo netoli.

Dabar tyrėjai ir „žvejai” laukia A. Kuročkino (iš to paties kaimo kaip ir A. Gorulenka) palaikų teismo medicinos ekspertizės rezultatų – ar jis mirė sava mirtimi, ar buvo nužudytas kelionės draugų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.