Protestuojantys slovėnai pavargo nuo kapitalizmo

Lapkritį Slovėnijos miestuose prasidėję protestai nerimo visą gruodį. Labiausiai kylančia ekonomika tarp Europos Sąjungos naujokių 2004 metais galėjusi pasigirti šalis šiandien, regis, dėl savo kelio dvejoja. Prieš pat šventes piką pasiekę protestai tarpušvenčiu atslūgo, bet juos inicijuojantys slovėnai anaiptol – jie sako, kad tai tik pradžia.

Protestai Liublianoje prie Parlamento rūmų.<br>Asmeninis archyvas
Protestai Liublianoje prie Parlamento rūmų.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Dec 28, 2012, 10:05 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:10 AM

Nors žiniasklaida pagrindine neramumų priežastimi įvardija vyriausybės taupymo politiką, kaip portalui lrytas.lt pasakoja Liublianoje gyvenanti lietuvė Gabija, žmonės kur kas labiau nepatenkinti valdžios elito korumpuotumu. „Per daug radikalūs įstatymai ir korupcija nusmukdė šalies ekonominį lygį bei gyventojų pasitikėjimą“, – pasakoja slovėnų nuotaikomis gyvenanti lietuvė. Anot jos, šalies nykštukės žmonės jaučiasi pavargę nuo kapitalizmo.

Susikompromitavusiems politikams – po protestą

Nuo lapkričio mėnesio slovėnai surengė per dešimt protestų, kurių kiekvienas buvo skirtas konkrečiam žmonių pasitikėjimą praradusiam politikui. „Žmonės įsitikinę, kad vienintelis kelias valdantiesiems prisiminti paprastus žmones ir juos išgirsti – su plakatais išeiti į gatves, taip parodant, kad susikompromitavusių vadovų žmonės valdžioje matyti nenori“, – dėsto laisvai slovėniškai kalbanti lietuvė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ organizuotos akcijos plito kaip virusas. Lygiai prieš savaitę šalies sostinėje surengtas bene didžiausias protestas prieš šalies premjerą Janezą Janšą, kurio atsistatydinimo nori slovėnai.

Dabartine padėtimi nepatenkinti ne tik studentai, norintys ir toliau nemokamai mokytis ir naudotis daugybe šalyje jaunimui taikomų lengvatų, bet ir dirbantys žmonės. 30-mečiai dirbantys miestiečiai sako, kad Slovėnija niekada nebuvo kapitalistinė valstybė ir tokia negali būti.

Incidentus vadina provokacijomis

Beveik 10 tūkstančių slovėnų gruodžio 21-ąją susirinko Liublianos Kongreso aikštėje, nuo kurios judėjo Parlamento link. Policija dar prieš parą užblokavo bet kokį eismą šalia esančioje Šubico gatvėje ir aptvėrė pastatą apsauginėmis tvoromis, kad žmonės negalėtų arčiau prasibrauti ar patekti į vidų ir būtų išvengta ankstesnių akcijų scenarijaus, kada neapsieita be jėgos panaudojimo.

Taikūs protestuotojai sako, kad ankstesnėse akcijose akmenis į policijos pareigūnus mėtė į tūkstantinę minią įsimaišę neonaciai, taip paskatindami jėgos panaudojimą. Manoma, kad dar viena provokacija įvyko praėjusio ketvirtadienio vakarą, kai kriminalistai teigė radę paruoštus Molotovo kokteilius ir akmenis viename gausiausiai ne tik jaunimo lankomų rajonų, meno centre Metelkoje.

„Daugelis slovėnų neabejoja, kad tai galėjo būti užsakymas iš valdančiųjų elito, norintis nukreipti dėmesį nuo politikų ir slovėnų tautos skaldymu apkaltinti jaunuolius“, – Liublianos gyventojų mintimis dalijosi lietuvė Gabija.

Slovėnijos premjeras Janezas Janša susilaukė daug aršios kritikos ne tik dėl socialinių reformų ir taupymo programų, bet ir dėl korupcijos skandalų, kurių šleifas velkasi dar nuo 2006-ųjų, kada dirbdamas vyriausybės vadovu pirmoje kadencijoje jis kaltintas paėmęs beveik 300 mln. eurų vertės kyšį už pasirašytą gynybos kontraktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.