Buvusi britų ministrė pirmininkė M. Thatcher išėjo iš ligoninės

Buvusi Didžiosios Britanijos

M. Thatcher su JAV prezidentu R. Reaganu.<br>AP nuotrauka iš archyvo
M. Thatcher su JAV prezidentu R. Reaganu.<br>AP nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 30, 2012, 2:52 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:47 AM

BBC ir „Sky News“ televizijos, remdamosi buvusiai ministrei pirmininkei artimais šaltiniais, pranešė, kad 87 metų M. Thatcher iš ligoninės buvo išrašyta šeštadienį, tačiau jos atstovė sekmadienį dar neatsakė į skambučius su prašymais patvirtinti šią informaciją.

Buvusi Konservatorių partijos lyderė, kuri ministre pirmininke dirbo 1979-1990 metais ir kuri tebėra vienintelė šį postą užėmusi moteris, į ligoninę buvo paguldyta gruodžio 20 dieną, nedidelei operacijai, per kurią buvo pašalinta skausmus kėlusi audinių masė iš šlapimo pūslės.

Žiniasklaida praneša, kad M. Thatcher po 10 dienų trukusio gydymo ligoninėje, kurios pavadinimas neskelbiamas, „sveiksta privačiai“. Savaitgalį jos namai Vakarų Londone atrodė tušti, pranešė AFP fotografai.

Viešųjų ryšių vadovas lordas Timas Bellas, kuris patarinėjo „Geležinei ledi“ ir padėjo jai triskart iškovoti pergales visuotiniuose rinkimuose, praėjusią savaitę sakė, kad M.Thatcher buvo atlikta „minimaliai invazinė operacija“ ir kad ją lanko duktė Carol.

M.Thatcher, kuri yra ilgiausiai dirbusi 20-ojo amžiaus ministrė pirmininkė, dabar serga senatvine silpnaprotyste ir pastaraisiais metais retai rodėsi viešumoje.

Jos duktė kartą sakė, jog jai reikia nuolat priminti, kad jos vyras Denisas 2003 metais mirė.

M. Thatcher sveikata yra silpna nuo to laiko, kai ji daugiau kaip prieš dešimtmetį patyrė virtinę nedidelių insultų. Tuomet gydytojai patarė jai viešai nebekalbėti.

M. Thatcher buvo nepakankamai stipri, kad dalyvautų karalienės anksčiau šiais metais surengtuose priešpiečiuose esamam ir buvusiems ministrams pirmininkams, o prieš dvejus metus nedalyvavo savo 85-ojo gimtadienio šventėje, kurią oficialioje rezidencijoje Londono Dauningstrito gatvės 10-ajame name jai surengė dabartinis vyriausybės vadovas Davidas Cameronas. Tačiau šiemet spalio mėnesį ji galėjo atšvęsti savo gimtadienį pietumis Londono restorane su sūnumi Marku ir jo žmona.

Prastėjanti M.Thatcher sveikata yra vienas pagrindinių „Oskaru“ apdovanoto filmo „Geležinė ledi“ (The Iron Lady), kurio premjera įvyko pernai, akcentų.

M. Thatcher ministro pirmininko poste dirbo nuo 1979 metų gegužės iki atsistatydinimo 1990 metų lapkritį. Ji buvo pirmoji lyderė, laimėjusi trejus rinkimus iš eilės, ir visą 9-ąjį dešimtmetį dominavo britų politikoje.

Ji tvirtai rėmė tuometinį Amerikos prezidentą, savo ideologinį bendramintį Ronaldą Reaganą, bet Didžiojoje Britanijoje vis dar ginčijamasi dėl jos politinio palikimo vaisių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.