Indų ginčas: ar atskleisti žaginimo aukos vardą?

Ar reikėtų atskleisti gruodžio 16-ąją žiauriai išžagintos ir vėliau nuo sužeidimų mirusios indės tapatybę? Apie tai šalies gyventojai ėmė rimtai diskutuoti po vieno ministro pasisakymo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:34 AM

Jaunesnysis Indijos švietimo ministras Shashi Tharooras paragino šalies pareigūnus atskleisti žaginimo aukos tapatybę. Anot ministro, merginos vardu būtų galima pavadinti naują kovos su lytiniais nusikaltimais įstatymą, rašo BBC.

Tokiu būdu Sh. Tharooras siūlo pagerbti savaitgalį vienoje Singapūro ligoninių mirusią 23 metų medicinos studentę. Čia indė buvo gydoma dėl sunkių sužeidimų, kuriuos patyrė per gruodžio 16-osios užpuolimą.

„Man kyla klausimas, kam naudingas Delyje grupuotės išžagintos aukos anonimiškumas. Kodėl jos neįvardyti ir nepagerbti kaip realaus asmens? Jeigu neprieštarauja aukos tėvai, ji turėtų būti pagerbta, o peržiūrėtas kovos su lytiniais nusikaltimais įstatymas pavadintas jos vardu. Ji žmogus su vardu, ne tik simbolis“, - mikrodienoraščių tinklalapyje „Twitter“ rašė Sh. Tharooras.

Jaunesnįjį ministrą parėmė buvusi Indijos policijos pareigūnė, visuomenės aktyvistė Kiran Bedi.

„Tharooro pasiūlymas galbūt unikalus Indijai, tačiau nėra unikalus pasaulio mastu. Manau, tai gera mintis“, - pareiškė K. Bedi ir kaip pavyzdį pateikė žmonių vardais vadinamus JAV įstatymus, kuriais pagerbiamas kieno nors atminimas.

Tačiau Indijoje skamba ir kitokių nuomonių. Pagrindinė šalies opozicinė partija jau paskelbė nepritarsianti tam, kad būtų atskleista žaginimo aukos tapatybė.

Jos atstovai Sh. Tharooro pasiūlymą vadina „apgailėtinu“.  

23 metų medicinos studentė gruodžio 16-ąją po apsilankymo vieno Naujojo Delio prekybos centro kino teatre su širdies draugu įsėdo į privatų autobusą. Jaunuoliai tikėjosi, kad bus parvežti namo.

Nieko neįtarianti pora neturėjo jokios priežasties nepasitikėti autobuse dirbusiais vyrais, tačiau tai buvo didžiulė klaida.

Pasak policijos, autobusui pradėjus važiuoti, šeši jame buvę vyrai sučiupo merginą ir nusitempė ją į transporto priemonės galą.

Abu jaunuoliai buvo sumušti metaliniais strypais, o mergina dar ir žaginta beveik valandą.

Po to nusikaltėliai išmetė savo aukas iš važiuojančio autobuso.

Autobuso vairuotojas dar bandė pervažiuoti žaginimo auką, tačiau draugas ją išgelbėjo. Po nusikaltimo pakelėje numesti jaunuoliai gulėjo nuogi, drebantys, kraujuojantys.

Sustoti prie poros, regis, niekas nesivargino. Policiją iškvietė eilinį patikrinimą vykdęs Indijos nacionalinės kelių administracijos patrulis.

Nors pora oficialiai nebuvo susižadėjusi, pažinojusieji jaunuolius teigia, kad vasarį jie ketino kelti vestuves.

23 metų medicinos studentės draugai taip pat buvo įsitikinę, kad baigusi mokslus indė daug pasieks.

Žiaurus indės užpuolimas sulaukė didžiulio atgarsio. Indijoje buvo surengta daugybė masinių demonstracijų, per kurias reikalauta keisti požiūrį į moteris ir kovos su smurtu įstatymus.

Kritikos sulaukė ir šalies vyriausybė. Demonstrantai teigia, kad valdžia į nusikaltimą reagavo vangiai ir neadekvačiai.

Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad kiek anksčiau tame pačiame autobuse buvę vyrai apiplėšė vieną žmogų - atėmė jo pinigus ir išmetė jį lauk. Vyras buvo nuėjęs į policiją, bet ši į jo į skundą rimtai nesureagavo.

Tiesa, kilus visuomenės pasipiktinimui, valdžios pareigūnai ėmėsi priemonių, kuriomis siekiama apsaugoti moteris.

Delyje policija ėmė dažniau patruliuoti naktimis, tikrinami autobusų vairuotojai, draudžiama vairuoti autobusus tamsintais langais ar su užuolaidomis.

Įkurta ir nauja pagalbos linija moterims, kuria galima skambinti visą parą. Linija sujungta su visomis 185 Delio policijos nuovadomis.

Vyriausybė taip pat įkūrė komitetą, kuris rengia rekomendacijas kovos su prievarta įstatymui.

Oficialiais duomenimis, Delyje moteris išžaginama kartą per keturiolika valandų. O visoje Indijoje gyvenančios moterys teigia, kad nuolat patiria lytines priekabes ir smurtą.

Ketvirtadienį turėtų būti pateikti kaltinimai penkiems iš šešių bylos įtariamųjų. Jeigu vyrai bus pripažinti kaltais, jiems gresia mirties bausmė, kuri Indijoje reta.

Teigiama, kad šeštas bylos įtariamasis yra jaunesnis nei 18 metų. Tačiau policija nurodė ištirti jo kaulus, kad būtų patvirtintas jo amžius.

Parengė Jurgita Žilinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.