Kruvinų šaudynių scena tapusios JAV mokyklos moksleiviai grįžo į klases

„Šį rytą viskas atrodė gerai“, - sakė D. Malloy.

Žudynes išgyvenę moksleiviai grįžo į savo mokyklą.<br>AP
Žudynes išgyvenę moksleiviai grįžo į savo mokyklą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2013, 3:42 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:07 AM

Sendi Huko pradinė mokykla Konektikuto mieste Niutaune buvo uždaryta po gruodžio 14 dieną įvykusios tragedijos, kai vienas 20-metis vietos gyventojas nušovė 20 pradinukų ir šešias mokyklos darbuotojas, o vėliau nusižudė.

Tos mokyklos moksleiviams galiausiai buvo sudaryta galimybė tęsti mokslus kaimyniniame Monro miestelyje, kuriame nebenaudojama Čalk Hilo mokykla buvo pertvarkyta ir perėmė Sendi Huko pavadinimą.

Niutauno mokyklų vyriausioji inspektorė Janet Robinson prie tos mokyklos trečiadienį surengtoje televizijos transliuotoje spaudos konferencijoje sakė, kad apie 80 žmonių prisidėjo pertvarkant pastatą į „labai džiaugsmingą pradinę mokyklą“.

„Ji buvo pervadinta Sendi Huko mokykla, todėl galime tęsti mūsų tradicijas, - aiškino ji. - Mokiniai atvyksta. Jiems labai džiugu matyti mokytojus.“

„Moksleivių sugrįžimas uždaro šį ratą“, - pridūrė pareigūnė.

Policija nenurodė, kokių saugumo priemonių imtasi naujojoje Sendi Huko mokykloje, tačiau J. Robinson sakė, kad joje „jaučiamasi nepaprastai saugiai“.

Monro policijos leitenantas Keithas White'as sakė, kad mokyklos saugumo būklė bus reguliariai tikrinama, o policija imsis atitinkamų priemonių. Pasak jo, bus siekiam užtikrinti saugią aplinką mokymuisi.

„Manau, šiuo metu tai saugiausia mokykla Amerikoje“, - K. White'as sakė per spaudos konferenciją.

Pareigūnas nurodė, kad viena iš papildomų saugumo priemonių bus „kiekvieno į teritoriją įvažiuojančio automobilio sustabdymas“.

Kas žudynių sukrėstiems moksleiviams būtų lengviau prisitaikyti prie naujos vietos, mokytojai pervežė į Monro senosios mokyklos baldus ir daiktus, nurodė J. Robinson.

Konektikuto gubernatorius Dannelis Malloy trečiadienį taip pat aplankė šią mokyklą ir kalbėjosi su jos darbuotojais. Prieš atnaujinant pamokas, moksleiviams ir jų tėvams buvo surengta ekskursija naujoje vietoje.

„Šį rytą viskas atrodė gerai“, - sakė D. Malloy.

Naujoji Sendi Huko mokykla įsikūrė dviejų aukštų pastate prie vingiuoto medžiais apsodinto kelio, netoli naujos vidurinės ir kitos pradinės mokyklos.

Šeimos trečiadienį buvo pakviestos aplankyti naujosios įstaigos, o jos direktorės pareigas einanti Donna Page, pakeitusi nužudytą mokyklos vadovę Dawn Hochsprung, sakė, kad „įstaiga yra saugi ir visiškai veikianti“.

D. Page nurodė, kad tėvams bus leista būti mokykloje, kai joje vėl prasidės pamokos, kad moksleiviai jaustųsi drąsiau.

„Suprantame, kad daugeliui tėvų reikia pabūti šalia vaikų jų pirmosiomis dienomis mokykloje - iš jūs būsite laukiami. Kita vertus, raginame moksleivius važiuoti į mokyklą autobusu, siekiant jiems padėti kaip įmanoma greičiau grįžti prie įprastos tvarkos“, - rašo naujoji direktorė.

Tuo tarpu Niutauno policijos vadas Michaelas Kehoe sakė, kad po žudynių Sendi Huke buvo suintensyvintas patruliavimas, o kiekvienai mokyklai paskirti budintys policininkai, miesteliui stengiantis grįžti į „įprastas vėžes“.

Tarp nužudytųjų Sendi Huko pradinėje mokykloje buvo jos direktorė, kuri buvo vaikų mylima pedagogė, taip pat penkios mokytojus, paaukojusios gyvybes, mėgindamos apginti savo mažuosius mokinius.

Šios šaudynės sukėlė didelius nacionalinius debatus dėl ginklų kontrolės, o prezidentas Barackas Obama pažadėjo palaikyti teisės aktą, uždraudžiantį gyventojams turėti kovinių šaunamųjų ginklų.

Nusižudęs užpuolikas Adamas Lanza buvo palaidotas praeitą savaitgalį, kai jo tėvas, dirbantis mokesčių vadybininku vienoje įmonėje, atsiėmė sūnaus palaikus iš pareigūnų praeitą savaitę, nurodė jo šeimos atstovas.

A. Lanzos motiną, kurią sūnus nušovė jųdviejų namuose prieš išvykdamas žudyti moksleivių, buvo palaidota Naujajame Hampšyre praeitą mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.