H. Chavezą kamuoja sunki plaučių infekcija

Venesuelos prezidentas Hugo

E. Villegasas apkaltino tarptautinę žiniasklaidą kariaujant „psichologinį karą“ dėl prezidento H. Chavezo sveikatos.<br>"Reuters"
E. Villegasas apkaltino tarptautinę žiniasklaidą kariaujant „psichologinį karą“ dėl prezidento H. Chavezo sveikatos.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 4, 2013, 9:16 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:55 AM

„Ši infekcija nulėmė kvėpavimo nepakankamumą, dėl kurio reikia, kad vadas Chavezas griežtai atliktų medicininį gydymą“, - per transliaciją visai šaliai sakė E. Villegasas.

Hugo Chavezo padėjėjai ketvirtadienį apkaltino opoziciją ir žiniasklaidą naudojantis prasta Venesuelos prezidento sveikatos būkle „psichologiniam karui“, kurio tikslas yra destabilizuoti šalį, kai vėžiu sergantis lyderis pasigavo sunkią plaučių infekciją.

Tokia griežta pozicija buvo užimta viceprezidentui Nicolasui Maduro grįžus iš Kubos, kur jis aplankė sergantį H. Chavezą. Prezidentui, kuriam daugiau kaip prieš tris savaites buvo atlikta vėžio operacija, išsivystė komplikacijos.

Informacijos ministras Ernesto Villegasas sakė, kad po operacijos dėl „sunkios plaučių infekcijos“ H. Chavezui išsivystė „kvėpavimo nepakankamumas“, todėl reikia griežtai laikytis gydymo plano.

E. Villegasas tada metė kaltinimą, kad prezidento sveikata tapo taikiniu kampanijos, kurios tikslas yra destabilizuoti vyriausybę ir sužlugdyti jos socialistinę revoliuciją.

„(Vyriausybė) perspėja Venesuelos žmones dėl psichologinio karo, kurį transnacionalinis žiniasklaidos kompleksas pradėjo dėl valstybės vadovo sveikatos, su galutiniu tikslu destabilizuoti Venesuelos Bolivaro Respubliką“, - sakė jis per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus.

Toks pareiškimas buvo padarytas Venesueloje vis garsėjant reikalavimams detaliai paviešinti, kokia yra H.Chavezo būklė ir ar jis sausio 10 dieną galės duoti prezidento priesaiką dar vienai šešerių metų kadencijai.

Pagal Venesuelos konstituciją tuo atveju, kai prezidentas negali duoti priesaikos arba miršta per pirmuosius ketverius savo kadencijos metus, per 30 dienų turi būti surengti nauji rinkimai.

Tačiau N. Maduro ir Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas Diosdado Cabello, kurie pagal rangą yra antrasis ir trečiasis režimo pareigūnai, grįžę iš Kubos leido suprasti, kad nesirengia valdžios perdavimui.

„Čia vyksta tik viena pereiga, ji prasidėjo mažiausiai prieš šešerius metus ir buvo paskelbta vado Hugo Chavezo“, - sakė N. Maduras, turėdamas omenyje 2006 metais pradėtą prezidento socialistinę revoliuciją.

N. Maduro ir D. Cabello kalbėjo per Venesuelos valstybinę televiziją, lankydamiesi kavos pakavimo gamykloje Karakase, kurią perėmė valstybė.

Abu pareigūnai labai stengėsi paneigti gandus apie tarp jų vykstančią kovą dėl valdžios. N. Maduro sakė, jog jie prisiekė H. Chavezui likti vieningi.

„Esame ... vieningesni nei bet kada, - sakė N. Maduro, kurį H.Chavezas yra pasirinkęs savo politiniu įpėdiniu. - Ir mes prisiekėme vadui Hugo Chavezui, ir šiandien patvirtinome jam savo priesaiką, ... kad busime vieningi su mūsų liaudimi“.

Turėdamas omenyje kalbas apie nesutarimus, D.Cabello sakė, kad opozicijai to reikės laukti „2000 metų“ ir kad „joks susitaikymas su šia opozicija neįmanomas“.

N. Maduro apkaltino opoziciją „melu ir manipuliavimu, kampanija bandant sukurti netikrumą“.

„Žinome, kad Jungtinės Valstijos yra ten, kur valdomos šios manipuliacijos, - sakė jis. - Jie mano, kad jų laikas atėjo. O mums prasidėjo kažkokia beprotiška dešiniųjų puolimo, čia ir tarptautiniu mastu, valanda“.

Neaišku, ar N. Maduro turėjo omenyje JAV gyvenančius venesueliečius, ar JAV vyriausybę.

Anksčiau Vašingtone JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland paneigė, kad JAV pareigūnai kišasi į Venesuelos reikalus, bet pripažino, kad jie palaiko kontaktus su venesueliečiais, atstovaujančiais „visam politiniam spektrui“.

„Čia nėra sprendimo „pagaminta Amerikoje“. Tai turi padaryti venesueliečiai“, - sakė V. Nuland.

H. Chavezas buvo perrinktas spalio 7 dieną, nors grūmėsi su vėžiu ir susidūrė su didžiausiu per 14 jo valdymo metų opozicijos iššūkiu.

H. Chavezas, kuris jau daugiau kaip dešimtmetis yra Lotynų Amerikos kairiųjų veidas ir kuris garsiai kritikuoja JAV „imperializmą“, Venesuelą valdo nuo 1999-ųjų. Jo šalis yra Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narė ir turi didžiausius žinomus naftos telkinius pasaulyje.

Tačiau nuo to laiko, kai prieš 23 dienas jam buvo atlikta ilga ir sudėtinga atsinaujinusio vėžio operacija, prezidentas viešai dar nepasirodė, o pareigūnai pripažįsta, kad jis atsigauna sunkiai.

Venesuelos centrinio universiteto rektorė Cecilia Garcia Arocha pasiūlė nusiųsti į Havaną medicinos ekspertų komandą prezidento būklei įvertinti.

Opozicijos lyderis Antonio Ledezma sakė, kad joje turėtų būti ir opozicijos figūrų.

Vėžį H. Chavezui Kubos gydytojai pirmą kartą diagnozavo 2011 metų birželį, bet Venesuelos vyriausybė niekada neskelbė, koks tai vėžys.

Ketvirtadienį N. Maduro, kuris Havanoje praleido penkias dienas, sakė, kad H. Chavezas „kovoja“ dėl savo sveikatos.

„Dar kartą prašome gerbti prezidento Chavezo kovą už visišką sveikatos atgavimą sudėtingoje situacijoje“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.