Inauguracija 2: tęsinys pirmosios dalies nepranoks

2009-ųjų ir 2013-ųjų sausiai Vašingtone bus skirtingi. Taip, JAV prezidento inauguracija – vis dar rimtas reikalas. Tačiau šįkart ceremonija Amerikos sostinėje bus kur kas kuklesnė nei prieš ketverius metus. Kodėl? Visų pirma, herojus tas pats – amerikiečiams jo pristatinėti jau nereikia. Be to, šalis, regis, jau suprato, kad Barackas Obama vienas pats kalnų nenuvers, rašo AP.

2009 metų sausį į Vašingtoną per B. Obamos inauguraciją suplūdo net 2 mln. žmonių. Šiemet jų bus gerokai mažiau.<br>AP
2009 metų sausį į Vašingtoną per B. Obamos inauguraciją suplūdo net 2 mln. žmonių. Šiemet jų bus gerokai mažiau.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:30 PM

Prieš ketverius metus pamatyti, kaip prisiekia pirmasis juodaodis prezidentas JAV istorijoje į Nacionalinę alėją Vašingtone suplūdo beveik 2 milijonai žmonių. Šį kartą miesto pareigūnai tikisi, kad sausio 21-ąją atvyks tik 600-800 tūkst. žmonių.

„Tikrai nebebus tokios ekstazės kaip 2009-aisiais, - teigė George’o Washingtono universiteto politologas Mike’as Cornfieldas. – Visų pirma dėl to, kad nebelieka dramatiško galių perdavimo efekto. Juk prezidentas nesikeičia, tad ceremonija tik pradės antrąją B. Obamos kadenciją“.

Viešbučiuose yra laisvų vietų

Ir pats B. Obama pripažįsta, kad šį sykį jis, sakykime, nebėra toks populiarus. „Dabar jis – prezidentas. Jis labiau pražils, jis senesnis“, - taip savo šalininkus per rinkimų kampanijos renginius ne kartą įgarsino prezidentas.

Jo inauguracinis komitetas jau nusprendė, kad iškilmės vyks nebe keturias, o tris dienas. Kai kurias permainas ceremonijos planuotojai aiškina noru neužkrauti per daug darbo teisėsaugai ir saugumo pareigūnams, be to, kažin ar pridera trankiai švęsti paraštėje vis dar tūnant sunkmečiui.

Tačiau komitetas, rodos, taip pat suvokia, kad ir entuziazmas šiais metais kur kas mažesnis. Tad šiemet rengiamos vos dvi inauguracinės puotos, abi – Vašingtono konvencijų centre. 2009 metais tokių puotų buvo surengta net 10.

Bus surengtas ir paradas, bet ir šis bus kuklesnis. Pavyzdžiui, 2009-aisiais Pensilvanijos aveniu pražingsniavo 15 tūkstančių žmonių iš 130 organizacijų. Likus dviem savaitėms iki didžiosios dienos, nemažai Vašingtono viešbučių dar gali pasiūlyti laisvų kambario, nors prieš ketverius metus jie užsikimšo jau lapkritį.

Privačiai B. Obama prisieks sausio 20-ąją – dieną, numatomą Konstitucijoje. Vieša inauguracija įvyks kitą dieną – pirmadienį, kadangi sausio 21-oji sutaps su atostogų diena – Martino Lutherio Kingo gimtadieniu.

Amerikiečiai priprato prie B. Obamos

Prieš ketverius metus B. Obamos troško visa šalis. Šviežias veidas politikoje žadėjo kitaip dirbti Vašingtone, rinkėjus viliojo permainų viltimi. Tačiau dabar tie patys žmonės regis, kad Vašingtonas nepasikeitė nė per nago juodymą – miestas vis dar akivaizdžiai susiskaldęs pagal politinę priklausomybę.

Kai kurie amerikiečiai su nusivylimu konstatuoja, kad B. Obama tiesiog pasirodė esantis „tik dar vienas politikas“. Tad niekas esą nepasikeis ir dar ketverius metus.

Pasak politikos mokslų profesoriaus Danielio Klinghardo, mažesnis susidomėjimas antrąja prezidento inauguracija gali būti ir visiškai normali Amerikos politinių procesų dalis.

„Prieš pirmąją inauguraciją prezidentas naujas, o žmonės dažniausiai regi tik potencialą. Kitaip ir negali būti. Bet antrą kartą jie jau pripratę prie prezidento balso, daugmaž nujaučia, ką jis pasakys“, - aiškino D. Klinghardas.

Afroamerikiečių nuotaikos - šventinės

Viena visuomenės grupė, kurią vis dar traukia B. Obama, yra Amerikos juodaodžiai, kurie ir prieš ketverius metus beveik vieningai balsavo už šį demokratų kandidatą. Pernai lapkritį B. Obamą vėl parėmė daugiau nei 90 proc. balsavusių afroamerikiečių.

JAV nacionalinės spalvotųjų žmonių pažangos asociacijos biuro Vašingtone vadovas Hilary O. Sheltonas teigė nuo rinkimų sulaukęs šimtų elektroninių laiškų ir skambučių iš organizacijos narių Pietų Karolinoje, Floridoje, Niujorke, Meine ir Kalifornijoje.

„Afroamerikiečių bendruomenėje vis dar jaučiamas tam tikras susijaudinimas dėl to, kad afroamerikietis prezidentas dirbs ir antrąją kadenciją“, - kalbėjo H. O. Sheltonas.

Pavyzdžiui, renginių planuotoja Victoria Wimberley iš Atlantos Džordžijos valstijoje organizuoja kelionę į Vašingtoną dviem autobusais. 2009-aisiais jų buvo keturi, tačiau moteris kaltina tik aukštas apsigyvenimo JAV sostinės viešbučiuose kainas.

„Jaučiu tokį patį džiaugsmą ir susijaudinimą. Nuotaika – tikrai šventinė, todėl, kad B. Obama dabar tikai galės dirbti nebijodamas jokių politinių pasekmių“, - įsitikinusi V. Wimberley

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo