JAV smerkia Sirijos prezidento kalbą

JAV pasmerkė Sirijos prezidento Basharo al Assado kalbą, kurioje jis teigė, kad opozicija yra „Vakarų marionetės“, pranešė BBC.

Sirijos prezidentas B. al Assadas sekmadienį pasakė kalbą, skirtą padėčiai šalyje.<br>AP
Sirijos prezidentas B. al Assadas sekmadienį pasakė kalbą, skirtą padėčiai šalyje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2013, 9:02 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:52 PM

JAV valstybės departamentas teigia, kad B. al Assado pasiūlytas taikos planas neatitinka tikrovės ir yra tik „dar vienas režimo bandymas išlaikyti valdžią“.

Europos Sąjunga į kalbą reagavo, dar kartą pakartodama, kad Sirijos prezidentas turi pasitraukti ir leisti įvykti politiniam valdžios pasikeitimui.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu B. al Assado kalbą pavadino pakartojimu to, ką jis visuomet tvirtino, o Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as teigė, kad „tušti reformų pažadai nieko neapkvailino“.

Sirijos prezidentas B. al Assadas sekmadienį pasakė kalbą, skirtą padėčiai šalyje. Ją tiesiogiai transliavo televizijos kanalas „Al Jazeera“. Tai buvo pirmoji jo vieša kalba nuo birželio mėnesio. Jos metu B. al Assadas pasiūlė keturių etapų taikos planą. Pirmiausia, išorės jėgos turėtų nustoti finansuoti, kaip jis teigia, „teroristų grupuotes“. Tuomet Sirijos kariuomenė nutrauktų karinius veiksmus, bet pasiliktų teisę ginti valstybės interesus. Vyriausybė pradėtų dialogą su „Sirijos asmenimis ir politinėmis partijomis“. Po to bus parašyta „Nacionalinė chartija“ (Konstitucija), kurią reikės priimti referendumu. Tuomet įvyks parlamento rinkimai, ir bus suformuota nauja vyriausybė.

Opozicija B. al Assado pasiūlymus atmetė. Sirijos nacionalinė koalicija teigia, kad nenusileis, kol iš valdžios nepasitrauks B. al Assadas ir jo vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.