Naujuoju JAV gynybos sekretoriumi turėtų tapti Ch. Hagelis (papildyta)

JAV prezidentas Barackas

Respublikonas Ch. Hagelis partijoje atstovauja nuosaikiajai linijai.<br>AP
Respublikonas Ch. Hagelis partijoje atstovauja nuosaikiajai linijai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2013, 11:04 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:46 PM

B. Obama nusprendė norintis, kad 66 metų buvęs respublikonų senatorius pakeistų Pentagone Leoną Panettą  ir ketina apie tai paskelbti pirmadienį, vienas administracijos šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, patvirtindamas JAV žiniasklaidos pranešimus.

Prezidentas taip pat turėtų paskelbti kandidatą, turintį pakeisti Davidą Petraeusą  prie Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vairo, o pagrindiniais favoritais laikomas dabartinis laikinasis direktorius Michaelas Morellis ir patarėjas kovos su terorizmu reikalams Johnas Brennanas, nurodė televizija CNN.

Nors Ch. Hagelis yra respublikonas, partijos sunkiasvoriai smarkiai susipriešinusiame Vašingtone kaltina jį priešiškumu Izraeliui ir naivumu Irano atžvilgiu, o tai pranašauja sudėtingą nominacijos procesą.

Aukščiausio rango Senato respublikonas Mitchas McConnellis gyrė Hagelį, kai jis 2009 metais paliko Nebraskos senatoriaus postą, dėl jo „aiškaus balso ir požiūrio į nacionalinį saugumą ir užsienio politiką“, tačiau sekmadienį jis kalbėjo visiškai kitaip.

„Jam turėtų būti surengti sąžininga klausymai, kaip ir bet kuriam kitam nominantui, ir tai bus padaryta, - M. McConnellis sakė televizijai ABC. - Ketinu palaukti ir pažiūrėti, kaip vyks klausymai, ir ar Chucko pažiūros atitinka darbą, kurį jis bus siūlomas atlikti.“

Tačiau kalbėdamas per CNN, įtakingas respublikonas senatorius Lindsey Grahamas nevengė tiesioginio puolimo, sakydamas, kad Ch. Hagelis būtų „labiausiai antagonistinis gynybos sekretorius Izraelio valstybės atžvilgiu per mūsų šalies istoriją“.

„Jis ne vien yra sakęs, kad reikėtų tiesiogiai derėtis su Iranu, kad sankcijos neveiks, kad Izraelis privalo derėtis su „Hamas“ - su organizacija, teroristų grupuote, kuri leidžia tūkstančius raketų į Izraelį, - sakė L. Grahamas. - Jis taip pat buvo vienas iš 12 senatorių, atsisakęs pasirašyti laišką Europos Sąjungai (ES), raginantį įvardyti (Libano islamistų judėjimą) „Hizbollah“ kaip teroristinę organizaciją.“

Ch. Hagelis kandidatūra būtų B. Obamos „akibrokštas“ ir „neįtikėtinai prieštaringas pasirinkimas“, kuris taptų „vienu tiltu per toli“ L. Grahamui ir daugeliui kitų respublikonų, pridūrė jis, sakydamas, kad klausymai turėtų suteikti kandidatui galimybę „kai ką iš to išsiaiškinti“.

Ch. Hagelis, kuris yra apdovanojimų pelnęs Vietnamo karo veteranas, yra žinomas dėl savo įpročio veikti griežtai nepriklausomai ir kalbėti be užuolankų. Kai kurie respublikonai jam niekada neatleis kritikos dėl ankstesnio prezidento George'o W.Busho  veiksmų vadovaujant karui Irake.

Kitas respublikonų senatorius - Johnas Cornynas iš Teksaso - sakė taip pat nepritarsiantis šiai kandidatūrai, nes tai būtų „blogiausia žinia, kokią tik galėtume pasiųsti savo draugui Izraeliui ir kitiems mūsų sąjungininkams Artimuosiuose Rytuose“.

Neseniai duotame interviu istorijos žurnalui „Vietnam“ Ch. Hagelis neigė esantis pacifistas.

„Tikiu jėgos naudojimu, tačiau tik po labai kruopštaus sprendimų priėmimų proceso, - sakė jis. - Padarysiu viską, kas išvengčiau nereikalingo, beprasmio karo.“

Ch. Hagelis supykdė daugelį Vašingtone, 2006 duodamas interviu rašytojui ir buvusiam Valstybės departamento pareigūnui Aaronui Davidui Milleriui, per kurį išsakė savo požiūrį į Izraelio lobistus JAV sostinėje.

„Žydų lobistai čia įbaugina daug žmonių, - sakė jis. - Aš esu Jungtinių Valstijų senatorius. Nesu Izraelio senatorius.“

Jeigu Senatas patvirtintų Ch. Hagelį vadovauti Pentagonui, jam tektų vadovauti dideliems gynybos išlaidų karpymams, taip pat užbaiginėti JAV karo veiksmus Afganistane ir ruoštis blogiausiems scenarijams Irane arba Sirijoje.

Pareigūnų į JAV administracijos postus skyrimas dažnai būna įtemptas procesas, nes tokie posėdžiai senatoriams suteikia galimybę atmesti nepageidaujamus kandidatus, pigiai prisirinkti politinių taškų, arba ir viena, ir kita.

L. Grahamo ir kitų dviejų įtakingų respublikonų - senatorių Kelly Ayotte ir Johno McCaino - bekompromisis pasipriešinimas sužlugdė JAV ambasadorės prie Jungtinių Tautų (JT) Susan Rice viltis tapti naująja valstybės sekretore.

S. Rice, kuri yra ilgametė B. Obamos aplinkos narė, buvo laikoma favorite pakeisti Hillary Clinton diplomatijos vadovės poste.

Tačiau jos vaidmuo teisinant administracijos veiksmus per rugsėjo 11 dieną įvykdytą išpuolį Bengazyje, per kurį žuvo JAV ambasadorius Libijoje, išprovokavo įnirtingą pasipiktinimą tarp respublikonų, siekiančių įgelti B .Obamai po jo pergalės prezidento rinkimuose. S. Rice atsiėmė savo kandidatūrą gruodžio 13 dieną.

Kita vertus, kad Senatas atmestų prezidento pasiūlytus kandidatus į postus jo kabinete, o B. Obamos demokratai šiuo metu turi potencialiai lemiamą daugumą Kongreso aukštuosiuose rūmuose.

Jeigu respublikonai nuspręstų kaišioti pagalius į ratus, kad dėl šio klausimo nebūtų balsuojama, B. Obamai pakaktų patraukti į savo pusę tik kelis iš jų, kad jo kandidatas būtų patvirtintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.