Pavogti pacientų bylas slaugę įkalbėjo gražuolis agentas

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas ("Lietuvos rytas")

Jan 10, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:18 PM

Lenkijos Seime ketverius metus vykę ginčai dėl garsaus mikrochirurgo Miroslawo Garlickio arešto, paskelbus jam nuosprendį, virto grasinimu teismais. Nusileisti, regis, neketina nė viena pusė.

Vieni politikai ragina teisti ir metais kalėjimo nubausto mediko užtarėjus, kiti – jo šmeižikus, o rietenų centre netikėtai atsidūrė meilės kančias išgyvenusi medicinos sesuo Honorata K.

Šią vienišą merginą suviliojo gražuolis Centrinio antikorupcinio biuro (CBA) agentas Tomaszas Kaczmarekas, pravarde Didysis Tomekas.

Agentas naiviai merginai apsuko galvą pažadais vesti ir įkalbėjo pavogti pacientų bylas, todėl jai dabar gresia teismas.

Dalis seimūnų ragina baudžiamojon atsakomybėn patraukti minėtą agentą bei tuometį CBA vadovą, vieną opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderių Mariuszą Kaminskį.

Pastarasis pareikalavo iškelti baudžiamąją bylą teisėjui Igoriui Tulejui, kuris M.Garlickį tardžiusių CBA agentų veiklą pavadino stalinistine.

Įtarė organų prekyba

2006 metais CBA įkūrė tuomet šalį valdžiusi TTP, kuri žadėjo demaskuoti kraštą apraizgiusią korupciją. Kadangi sociologinėse apklausose gyventojai medikus įvardijo kaip labiausiai korumpuotus, TTP nusprendė surengti prieš juos nukreiptą parodomąją akciją.

M. Garlickis kaip taikinys greičiausiai buvo pasirinktas dėl skundų, kuriuos jo pavaldiniai siuntė į Sveikatos apsaugos ministeriją bei policiją.

Kardiochirurgijos klinikos direktorius M. Garlickis garsėjo ne tik kaip talentingas medikas, gabus organizatorius, bet ir kaip sunkaus būdo žmogus, keikdavęs ir net apspardydavęs neįtikusius pavaldinius.

Tokiais įžeidimais ir draudimu personalui darbo metu rūkyti M. Garlickis užrūstino dalį pavaldinių, ir jie ėmė siųsti anoniminius skundus prirašydami išgalvotų kaltinimų.

CBA vadovas M. Kaminskis aklai patikėjo išgalvotais skundais, esą organais prekiaujantis M. Garlickis marina pacientus, jei negauna kyšių, ir įsakė suimti chirurgą.

Medikui antrankiai buvo uždėti darbo vietoje ir filmuojant televizijos kameroms.

Spaudos konferencijoje teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro ir M. Kaminskis pasidžiaugė, jog suimtasis daugiau nieko nebenužudys.

Naktiniai tardymai

Per teismą išaiškėjo kraupių faktų apie CBA veiklos metodus. Juos teisėjas I. Tulejus pavadino stalinistiniais ir nurodė pradėti atskiras bylas jų organizatoriams.

Visuomenę apstulbino žinia, jog agentai įtariamuosius tardydavo ištisomis paromis neleisdami naktį miegoti. Vienai prie mirštančio vyro ligoninėje budinčiai moteriai agentai pareiškė: jeigu ji nepasirašys prisipažinimo, kad davė M. Garlickiui kyšį, pateks į areštinę.

Moteris neprisipažino, todėl buvo laikoma sulaikyta. Esą dėl šios priežasties ji nebegalėjo slaugyti sutuoktinio, jis po trijų dienų mirė.

Dėl panašaus šantažo kai kurie liudininkai pasirašė išgalvotus kaltinimus, kuriuos vėliau teisme atsiėmė.

CBA į šią operaciją pasiuntė daug seklių, kurie sekė devynis medikus ir daugybę žemesnio personalo bei pacientų.

Medicinos seserį Honoratą K. suviliojęs agentas Didysis Tomekas įkalbėjo ją nusikalsti – išnešti pacientų bylas, nors neįgalioti asmenys jas gali skaityti tik gavę prokuroro leidimą.

Būtent dėl to T. Kaczmarekui esą gali grėsti bausmė.

Nuosprendis – susidorojimas?

Kol kas „Gazeta Wyborcza” giria teisėją I. Tulejų už optimalų nuosprendį ir drąsą tuometę CBA veiklą įvardyti kaip politizuotą. O TTP palaikanti „Rzeczpospolita” teigia, jog maža bausmė gali tapti paskatinimu kitiems medikams drąsiau imti kyšius.

TTP šalininkai Varšuvos apygardos teismo sprendimą M. Garlickiui skirti vienų metų kalėjimą lygtinai, neuždraudžiant dirbti mediku, pavadino kompromitacija.

Pasak teisingumo eksministro Z. Ziobro, ankstesnę vyriausybę siekianti sukompromituoti prokuratūra visokeriopai mažino M. Garlickio kaltę, o tai esą pakenks kovai su korupcija.

Z. Ziobro gėdingu vadina sprendimą gydytoją nuteisti vien lygtinai, nors buvo įrodyta, jog šis iš 22 pacientų paėmė 17 tūkstančių zlotų kyšių.

Eksministras stebisi ir tuo, jog teismas atmetė kaltinimus dėl pavaldinių žeminimo ir fizinės prievartos prieš juos naudojimo.

Abejotinu vadinamas ir teismo sprendimas korupcija įvardyti tik pinigus, nors kai kurios daiktinės dovanos buvo gerokai vertesnės nei pinigų vokeliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.