Estija pripažino, kad per jos bankus išplauta 10 mln. dolerių

Estijos prokuratūra pripažino atliekanti tyrimą, tikrindama Rusijos piliečių, galimai susijusių su teisininko Sergejaus Magnitskio žūtimi, finansines operacijas. Šalies teisėsaugininkai įtaria, kad per estų bankus vadinamieji „neliečiamieji“ išplovė dalį iš 230 mln. dolerių, kurių pavogimu juos apkaltino dabar jau miręs S. Magnitskis. Estijos finansų sistemą perėjusi nešvarių pinigų orientacinė suma tyrėjams jau žinoma, bet apie sąskaitų įšaldymą kol kas nekalbama, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:10 AM

„Įtartinos operacijos buvo atliktos 2008 m. Per maždaug 10 užsienio kompanijų sąskaitas Estijos bankuose perėjo apie 10 mln. dolerių“, - sakė Estijos valstybės prokurorė Piret Paukštys.

Estijos prokuratūros šaltinis buvo, kaip manoma, S. Magnitskį nusamdžiusi kompanija „Hermitage Capital“, kuri pateikė prašymus patikrinti bankų operacijas Austrijai, Suomijai, Kiprui ir trims Baltijos šalims.

Pranešimai apie pradėtą tyrimą Kipre pasirodė dar praėjusių metų gale, nors oficialių komentarų šia tema nebuvo. Šių metų sausį apie keleto Rusijos piliečių sąskaitų įšaldymą pranešė Šveicarija, bet vėlgi neoficialiai.

Savaitės pradžioje faktą, kad pradėtas tyrimas, patvirtino ir Lietuva. Mūsų šalis prisipažino įšaldžiusi įtartinas sąskaitas – tiesa, didžioji pinigų dalis iš jų jau buvo dingusi. Teisėsaugininkų žinioje liko tik 10-15 tūkst. dolerių.

Kai kurių Europos žiniasklaidos šaltinių duomenimis, to paties banko „Eesti Paevaleht“ veiklą „Hermitage Capital“ prašymu tiria ir Latvijos prokuratūra. Tačiau oficialių komentarų šiuo klausimu kol kas nėra.

Estijos prokuratūra tyrimą komentuoja taip pat nedaug. Pranešama, kad patikrinimas buvo atliktas 2012 metais, po to, kai teisėsaugos organai gavo informaciją apie pinigų plovimą.

Įtariami sukčiai naudojo tokia pat schemas, kaip ir kitose šalyse. O operacijų su nešvariais pinigais mastas buvo „įspūdingas“.

Prokurorė neįvardijo, nei kokie konkretūs bankai atliko įtartinas operacijas, nei kokių kompanijų sąskaitose buvo įtariamai išplauti milijonai. Taip pat kol kas nepranešama apie Estijos planus įšaldyti įtartinas sąskaitas, bet panašu, kad Estija ne itin suinteresuota toliau atlikti tyrimą.

„Iš Estijos pinigai buvo pervesti į kitas valstybes, sąskaitų turėtojai buvo užsienio komercinės įmonės, o pervedimai buvo atliekami per internetinę bankininkystę, tad pagrindo kelti baudžiamąja bylą Estijoje nėra“, - sakė P. Paukštys.

Bet prokurorė pabrėžė, kad Estija pasiruošusi visokeriopai padėti tyrimams, pradėtiems kitose valstybėse: „Estijos teisėsaugos organai tarptautinio bendradarbiavimo rėmuose gali teikti pagalbą toms valstybėms, kurios buvo nusikalstamu būtų įgytų pinigų pervedimo tikslas ir kur veikė nusikaltėliai“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.