Likus mėnesiui iki Italijos rinkimų S. Berlusconi mažina atotrūkį

Likus mėnesiui iki Italijos

Italijos premjeras M. Monti (nuotr.) savo populiarumą didino kovodamas su S. Berlusconi.<br>AP
Italijos premjeras M. Monti (nuotr.) savo populiarumą didino kovodamas su S. Berlusconi.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2013, 2:01 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:17 AM

„Dešiniuosius tikrai sustiprino Silvio Berlusconi televizijos kampanija“, - sakė apklausų ekspertas Renato Mannheimeris.

Tris kartus premjero poste dirbęs S. Berlusconi, kuris atsargiai aiškinasi galimybes po vasario 24-25 dienomis įvyksiančių rinkimų grįžti į politiką, nuo gruodžio 24-osios iki sausio 14-osios 63 valandas ir 19 minučių agitavo 54-iose televizijos ir radijo laidose, nurodo laikraštis „La Stampa“.

„S. Berlusconi yra puikus pardavėjas. Niekas negali jam prilygti per rinkimų kampanijas“, - sakė Pieras Ferdinando Casini, vadovaujantis krikščionių demokratų partijai UDC, kuri siekia antros kadencijos premjerui Mario Monti.

Kol M. Monti savo populiarumą siekė padidinti įtraukdamas S. Berlusconi į atvirą kovą ir daugiau kaip 62 valandas vykdė kampaniją per žiniasklaidą, L. Bersani agitavo santūriai ir eteryje praleido tik 28 valandas ir 12 minučių, nurodo „La Stampa“.

„Dešinieji vejasi ir mes turėsime atidžiai stebėti, nes Italijoje gali nutikti bet kas“, - sakė R. Mannheimeris, nors atotrūkis tarp centro dešiniųjų ir kairiųjų „vis dar yra tarp septynių ir 10 procentų“.

Gruodžio pradžioje S. Berlusconi „Laisvės tauta“ (PDL) mokėjo kainą už vidaus nesutarimus ir sukčiavimo skandalą - už ją balsuoti žadėjo mažiau nei 15 proc. rinkėjų, o pats milijardierius neapsisprendė dėl to, ar veltis į rinkimų peštynes.

Kai prieš pusantro mėnesio S. Berlusconi pagaliau apsisprendė dalyvauti kampanijoje, jis pradėjo energingą žiniasklaidos kampaniją, kuri jo partijai pelnė maždaug 5 procentus. Naujausios apklausos rodo, kad už PDL šiuo metų balsuotų 18-20 proc. rinkėjų.

Neseniai sudarytas aljansas su antiimigracine Šiaurės lyga paramą centro kairiesiems padidino iki 26-28 procentų.

Pagrindinė centro kairiųjų Demokratų partija (PD) buvo aiški favoritė nuo pat pradžių.

Nors L. Bersani vis dar turi maždaug 30 proc. balsų, jo populiarumas truputį smuktelėjo, S. Berlusconi vis garsiau mušant savo rinkimų būgną.

PD sąjungininkė Kairioji ekologinė laisvės partija (SEL) šiuo metu gautų apie 5 proc. balsų.

„L. Bersani ir (SEL lyderis Nichi Vendola yra užsitikrinę absoliučią daugumą žemuosiuose (parlamento) rūmuose, nes, kaip sako rinkimų įstatymas, jiems reikia gauti viena vieta daugiau už kitus dalyvius, kad laimėtų 340 vietų“ iš 630-ies, sakė Romos universiteto LUISS politologijos profesorius Roberto D'Alimonte.

Tačiau situacija daug labiau komplikuota Senate, kurio sudėtį nulemia atskiros kovos visuose 20-yje Italijos regionų.

Dėl keturių svarbių regionų dar reikia kovoti: dėl Veneto, Sicilijos, Kampanijos ir didžiausio regiono Lombardijos, kuris tradiciškai yra dešiniųjų bastionas.

„Jeigu Bersani pralaimės tik Lombardijoje, jis vis tiek turės absoliučią daugumą Senate. Bet ne (tuo atveju), jei pralaimės Lombardijoje ir dar viename kitų (regionų)“, - sakė R. D'Alimonte.

Tuo atveju jis gali būti priverstas siekti aljanso su M. Monti vadovaujama centristų koalicija, už kurią šiuo metu balsuotų maždaug 15 proc. rinkėjų.

M. Monti tikriausiai nevadovautų tokiam aljansui, sako stebėtojai, bet jis galėtų gauti svarbų postą naujojoje vyriausybėje, pavyzdžiui, finansų ar užsienio reikalų ministro, ir toks „žingsnis vėl patikintų partnerius Europoje“, kurie priskiria jam Italijos apsaugojimo nuo skolų krizės nuopelnus, sakė R. D'Alimonte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.