Lenkijos premjerą išdavė ir pažemino saviškiai

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Vidaus reikalų ministras J. Gowinas pažemino Seime premjerą D. Tuską ir ragino, kad homoseksualios orientacijos neslepiantis seimūnas jį pabučiuotų.<br>E. Butrimas
Vidaus reikalų ministras J. Gowinas pažemino Seime premjerą D. Tuską ir ragino, kad homoseksualios orientacijos neslepiantis seimūnas jį pabučiuotų.<br>E. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jan 29, 2013, 8:30 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:53 AM

Katalikiškoje Lenkijoje diskusijos apie homoseksualių asmenų teises visada kelia dideles aistras. Tačiau mažai kas tikėjosi, kad per tokius ginčus Seime didžiausią pažeminimą patirs premjeras.

Būtent taip nutiko Seime praėjusį penktadienį, kai per diskusiją dėl partnerystės įstatymo premjerui Donaldui Tuskui viešą nepaklusnumą ėmė demonstruoti jo partijos bičiulis, vidaus reikalų ministras Jaroslawas Gowinas.

Dideliu religingumu garsėjantis valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) atstovas J. Gowinas apkaltino ministrą pirmininką, kad jis siūlo svarstyti įstatymą, kuris esą prieštarauja konstitucijos 18 straipsniui, kuris įpareigoja valstybę ginti šeimos, vienijančios moterį ir vyrą, instituciją.

Nors įsiutęs premjeras netrukus pareiškė, kad toks konstitucijos aiškinimas yra neteisingas, o vyriausybė agituoja parengti partnerystės įstatymą, konservatyvūs pavaldiniai šiems žodžiams nepakluso.

D. Tuską išdavė saviškiai

J. Gowino vadovaujami 46 valdančiosios Piliečių platformos partijos atstovai, konservatyvios frakcijos nariai, per balsavimą parėmė opoziciją, ir įstatymo projektas žlugo.

Po tokio pažeminimo susinervinęs premjeras D. Tuskas skubiai paliko Seimą teisindamasis, kad susirgo gripu ir vyksta į ligoninę.

Šis pralaimėjimas D. Tuskui yra labai skaudus, mat partnerystės įstatymą PPP įsipareigojo rinkėjams priimti prieš Seimo rinkimus.

Siekdamas įsiteikti konservatoriams D. Tuskas agitavo už mažiausiai radikalų įstatymo projektą.

Jis nelegalizavo homoseksualų santuokų, o vien turėjo įteisinti kartu gyvenančių asmenų turtinius ir paveldėjimo klausimus. D. Tuskas priminė, kad kartu gyvena daugybė heteroseksualių porų ir kad visoje ES jų statusas yra įteisintas. Kairiųjų teigimu, balsavimas galutinai paneigė mitą, kad PPP yra liberali partija.

Ministro nenušalins

PPP frakcijos Seime pirmininkas Rafalas Grupinskis iš pradžių pareiškė, jog premjeras griežtai nubaus J. Gowiną. Bet dabar jau R. Grupinskis tvirtina, kad jų partijoje egzistuoja demokratija.

Apžvalgininkai pripažįsta, jog pavaldinių neklusnumo nepakenčiantis ir jo autoriteto negerbiančius konkurentus iš partijos šalinantis D. Tuskas privalo susitaikyti su pralaimėjimu.

Mat nušalinus J. Gowiną šis gali pasitraukti iš partijos ir išsivesti trečdalį konservatyvių jos narių. Iš tikrųjų J. Gowinui užtenka išeiti su keliolika bendraminčių, ir vyriausybės koalicija netenka daugumos.

PPP į vyriausybę galėtų kviesti kairiuosius, bet jų nenori matyti dabartiniai partneriai – Valstiečių partija.

D. Tuskas jau anksčiau yra sakęs, kad PPP dominuojančia partija gali tapti tik užsitikrinusi Katalikų bažnyčios paramą.

Dėl to D. Tuskas, anksčiau niekuomet negarsėjęs religingumu, prieš dešimtmetį ėmė bičiuliautis su kunigais ir su žmona įregistravo santuoką bažnyčioje.

Gėjus premjero nebučiavo

Debatus Seime televizorių ekranuose stebėjusius lenkus šokiravo parlamentarų kultūros stoka. Ypač nesivaldė katalikiškas vertybes aukštinantys dešinieji deputatai, oponentus kairiuosius pavadinę iškrypėliais ir ligoniais.

Seimūnui gėjui Robertui Biedroniui tribūnoje ėmus dėkoti premjerui už drąsą propaguojant įstatymo projektą, dešinieji deputatai pradėjo šaukti, kad jis atsidėkotų bučiniu. D. Tuskas į įžeidimą viešai nereagavo.

Į tribūną užšokusi opozicinės dešiniosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) aktyvistė Krystyna Pawlowicz ėmė šaukti, kad katalikiško krašto patriotai negali remti šlykštynių homoseksualų.

Seimūnė gąsdino, kad priešingu atveju sumažės gimstamumas ir iškils grėsmė tautos egzistencijai. Be to, K. Pawlowicz kolegę seimūnę transvestitę Anną Grodzką viešai išvadino beždžione ir arkliu.

Nedideliame provincijos universitete teisę dėstanti ir prakeiksmų gėjams negailinti K. Pawlowicz netikėtai tapo viena kovos su partnerystės įstatymu simbolių.

Po tribūnoje išsakytų kaltinimų homoseksualams, kad šie neturi vaikų ir kelia grėsmę tautai, kairieji deputatai panašius kaltinimus vis dėlto metė ir K. Pawlowicz.

Kairieji Seime ėmė klausinėti, kodėl ši deputatė ir TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis nesukūrė šeimos ir neturi vaikų. Esą galbūt jie patys slepia savo homoseksualumą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.