Rusijos internatus krečia skandalai: prievartavimai, nėščia ketvirtokė

Iš karto net dviejose Rusijos našlaičių globa užsiimančiose įstaigose įsiplieskė skandalai, susiję su prievarta prieš vaikus. Policija sužinojo, kad Užbaikalės vaikų namų direktorė daugybę metų pro pirštus žiūrėjo į tai, kad jaunesnius jos auklėtinius prievartauja vyresnieji. O Primorės vaikai, kurių nuo vyresniųjų nusikaltimų nesugebėjo apsaugoti netgi policijos tyrėjai, neapsikentę patys parašė laišką ombudsmenui, praneša newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:30 AM

Kreipėsi buvę darbuotojai

„Policijos pareigūnai išsiaiškino, kad vienų vaikų namų direktorė netinkamai vykdė savo pareigas, todėl buvo pažeistos piliečių teisės ir teisėti interesai. Direktorė sąmoningai nuslėpė ne vieną faktą apie vaikų namų auklėtinių atliktų prievartinių seksualinio pobūdžio veiksmus prieš kitus auklėtinius“, - pranešė Užbaikalės policija.

Regiono švietimo ir mokslo ministerija paaiškino, kad informacija apie nusikaltimus teisėsaugininkus pasiekė iš buvusių vaikų namų darbuotojų. „Auklėtojai, iš kurių tyrėjai sužinojo apie prievartą vaikų namuose, anksčiau buvo atleisti iš darbo. Dėl jų, beje, taip pat kyla klausimų – kodėl jie nesikreipė į atitinkamus organus su raštišku pareiškimu anksčiau? Juk vaikų prievartos prieš vaikus faktai jiems buvo žinomi jau 2002 metais. O vaikų namų direktorė savo pasiaiškinime parašė, kad apie šiuos atvejus jai nebuvo žinoma, jokių raštiškų pareiškimų iš darbuotojų ji negavusi“, - sakė Užbaikalės krašto švietimo viceministras Ivanas Katanajevas.

Pasak valdininko, būtent auklėtojai pirmieji turėjo sukelti triukšmą, nors vaikų namų vadovės tai neatleidžia nuo atsakomybės. „Bus atliktas patikrinimas, padarytas tyrimas, o tada bus galima kalbėti apie kokius nors rezultatus ir priemones“, - pridūrė viceministras.

Pasipasakojo globėjai

Tuo tarpu Primorės krašte teisėsaugininkai antrą kartą ėmėsi tikrinti tuos pačius vaikų namus. Kelete tinklaraščių pasirodė informacija, kad našlaičiai iš Nikolajevsko internatinės mokyklos patiria nuolatinį fizinį ir seksualinį smurtą.

„Visa tiesa atsiskleidė po to, kai viena iš auklėtinių Nasta K. papasakojo savo globėjai Tamarai Jarošenko apie internate vykstančius košmarus. Trylikametė jau buvo seniai praradusi nekaltybę. Iš mergaitės pasakojimo paaiškėjo, kad vaikai dažnai tarpusavyje lytiškai santykiauja, dažnai prieš savo valią. Prieita iki to, jog auklėtiniai bijo po vieną vaikščioti koridoriais, nes bet kurią akimirką gali tapti aukomis. Tuos, kurie bando skųstis, įkiša į psichiatrinę. Internate yra nėščia 4 klasės moksleivė“, - savo tinklaraštyje rašo žurnalistė Irina Mišina.

Paaiškėjo, kad regiono tyrėjai internatinėje mokykloje jau atliko patikrinimą, bet praėjusią savaitę pasibaigęs patikrinimas nieko neišsiaiškino. Primorės policijos atstovai savo ruožtu pareiškė, kad jokių pareiškimų apie prievartą negavo. O internato direktorė Marija Naumova žurnalistams pasakė: „Problemų su finansavimu, su pedagogų trūkumu mes turime. O štai su prievarta niekada neturėjome ir negalime turėti. Nuo gegužės mėnesio pas mus kasdien vyksta patikrinimai. Nei vienas faktas, išdėstytas tos pačios mamytės, nepasitvirtino“.

M. Naumova internato direktore tapo neseniai. Jos pirmtakė Svetlana Trebilova gavo prestižinį darbą švietimo sferoje – dabar buvusi skandalingųjų vaikų namų vadovė yra miesto švietimo skyriaus vadovė.

Vaikų laiško negavo

Kai tyrėjai taip ir nerado nusikaltimų prieš vaikus įrodymų, vaikų namų auklėtiniai patys parašė laišką vaikų teisių įgaliotiniui Pavlui Astachovui. „Dėdė Astachovas, žinoma, perskaitys, bet keisti reikia visą sistemą“, - komentuoja žurnalistė I. Mišina.

Ombudsmenas laiško neperskaitė – negavo. Vaikų namų vadovybė apskritai tvirtina, kad vaikai nieko nerašė. Tačiau rezonansas vis dėlto kilo. „Laiškas iš auklėtinių mūsų kol kas nepasiekė, bet šis pareiškimas ir vaikų prisipažinimai yra ypatingo pobūdžio ir reikalauja ypatingų priemonių bei reakcijų. Tyrimas bus atliktas iki galo. Už prievartos ir žiauraus elgesio internate faktų nuslėpimą, jeigu tai pasitvirtins, turės atsakyti įstaigos ir žinybų vadovai. Atsakomybė gali būti ir baudžiamoji“, - sakė P. Astachovas.

„Vaikų pareiškimas apie prievartą ir mušimą yra ypatingo pobūdžio, todėl ir priemonės turi būti neatidėliotinos ir pačios griežčiausios. Akivaizdu, kad nežiūrint į šių faktų neigimą, skandalas nenurims. Vadinasi, reikia išsiaiškinti priežastis. Yra spaltas konfliktas. Aiškinamės“, - rašė ombudsmenas „Twitter“ tinkle ir nurodė tyrimu užsiimti gubernatoriui ir vietos prokuratūrai.

Pasaroji pranešė jau pradėjusi darbą. „Tikrinamos masinės informacijos priemonėse paskelbtos žinios apie Nikolajevsko internatinės mokyklos nepilnamečių auklėtinių teisių pažeidimus. Bus ne tik patikrinta informacija apie pažeistas nepilnamečių teises, bet ir įvertinta, ar internato vadovybė laikėsi egzistuojančių įstatymų“, - pranešė Primorės krašto prokuratūra.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.