Prie JAV ambasados Ankaroje susisprogdino savižudis (atnaujinta)

Turkijos sostinėje Ankaroje per sprogimą prie JAV ambasados žuvo du žmonės, dar mažiausiai vienas buvo sužeistas.

Medikai veža sužeistą moterį.<br>AP
Medikai veža sužeistą moterį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", BNS, BBC ir lrytas.lt inf.

Feb 1, 2013, 9:16 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:33 PM

Išpuolio priežastis iš pradžių buvo nežinoma, tačiau kai kurie žiniasklaidos kanalai kėlė prielaidą, jog tai galėjo būti mirtininko sprogdintojo išpuolis. Vėliau šią versiją patvirtino ir turkų pareigūnai.

Anot vidaus reikalų ministro Muammero Gulerio, įtariama, kad mirtininkas buvo maždaug 30 metų Turkijos pilietis.

 Manoma, kad vyras priklausė neteisėtai kraštutinių kairiųjų kovotojų grupei. Dūmai kilo prie ambasados šoninio įėjimo po sprogimo, kuris apgadino duris ir pažėrė nuolaužų gatvėje. Pastato, esančio Čankajos rajone, kur įsikūrę daug kitų valstybinių institucijų ir ambasadų,  vidus nenukentėjo.

13 val. 13 min. vietos (ir Lietuvos) laiku nugriaudėjusio sprogimo banga taip pat apgadino aplinkinius pastatus.

 Netoli JAV atstovybės yra Vokietijos ir Prancūzijos ambasados.

Įvykio vietą atitvėrė policija, atvyko greitosios pagalbos automobilių.

„Per savižudžio sprogdinimą žuvo du žmonės, apsaugininkas turkas ir pats sprogdintojas“, - pranešė provincijos gubernatorius Alaattinas Yukselis.

Priešais ambasadą įsikūrusios "Iran Air" kelionių agentūros darbuotojas prieš tai irgi sakė esantis tikras, kad išpuolį surengė savižudis sprogdintojas. Liudininkas esą matė išnešamą jo kūną.

Sprogimas buvo didžiulis. Sėdėjau savo parduotuvėje, kai tai įvyko. Mačiau kažką panašaus į kūno dalį ant grindų“, - kalbėjo įvykio liudininkas Kamiyaras Barnosas, kuris buvo už 100 metrų nuo sprogimo vietos.

JAV ambasadorius  Francis Ricciardone netrukus po atakos išėjo iš pastato. Jis kreipėsi į žurnalistus ir padėkojo turkų pareigūnams už greitą reakciją į įvykį.

„Mes, žinoma, esame labai nuliūdę, kad netekome vieno mūsų apsaugininko turko“,  - kalbėjo F.  Ricciardone.

Per išpuolį buvo sunkiai sužeista turkė moteris. Ji nugabenta į ligoninę. Pagalba ligoninėje suteikta ir dviem apsaugininkams.

Anot Turkijos žiniasklaidos, JAV ambasados darbuotojai po įvykio  buvo uždaryti specialiuose saugumo kambariuose, todėl žurnalistams su jais pasikalbėti nepavyko.

Policijos pareigūnas, kuris pagal vyriausybės taisykles nesutiko skelbti savo pavardės, teigė, jog policija išnagrinėjo ambasados saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą ir nustatė du žmones, kurių kažkuris vienas galėjo būti mirtininkas.

Jokia grupė neprisiėmė atsakomybės už išpuolį.

Pastaraisiais metais Turkijoje atakas rengė daugybė grupuočių – nuo kurdų separatistų iki islamistų kovotojų ar kraštutinių kairiųjų pažiūrų asmenų.

2003 metų lapkritį sprogimai sudrebino dvi Turkijos sinagogas. Žuvo 30 žmonių, dar 146 buvo sužeisti. Šalies pareigūnai teigia, kad atakos braižas buvo panašus į tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ braižą.

Po šio incidento praėjus savaitei Turkijoje nugriaudėjo vėl du sprogimai. Tada buvo sunaikinta dalis banko HSBC atstovybės ir Jungtinės Karalystės konsulatas. Žuvo 32 žmonės.

Paskutinį kartą didžiulė ataka Ankaroje buvo surengta 2007 metais. Susisprogdinus kairiųjų pažiūrų grupuotei priklausančiam mirtininkui, žuvo 9 žmonės, sužeista 120.  

2008-ųjų liepą trys ginkluoti užpuolikai ir trys Turkijos policininkai žuvo per ataką prieš gerai įtvirtintą JAV konsulatą Stambule.

Vis dėlto penktadienį turkų policija paskelbė mananti, kad įtariamas savižudis priklausė Revoliciniam liaudies išlaisvinimo frontui – partijai (DHKP-C).  Tai kraštutinė kairiųjų grupė, kurios veikla Turkijoje uždrausta.

DHKP-C pastaraisiais metais prisiėmė atsakomybę už mirtininkų išpuolius policijos nuovadose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.