Nelaimę Prancūzijos Alpėse išgyvenęs lietuvis: „Audra mus užklupo netikėtai“ (papildyta)

Šeštadienio popietę vis dar nėra žinių apie vieną iš lietuvių alpinistų, kuriuos ištiko nelaimė Prancūzijos Alpėse. Su juo negali susisiekti nei bendražygiai, nei prancūzai gelbėtojai. Dingusio vyro porininkas taip pat dar nėra saugus - alpinistas kalnuose laukia, kol nurims audra ir gelbėtojai galės jį išvaduoti. Kitiems penkiems lietuviams košmaras jau baigėsi. Tos grupės narys Ernestas Markšaitis portalui lrytas.lt sakė, kad lietuvius užklupo netikėta audra. 

Su vienu alpinistu susisiekti nepavyksta nei likusiems grupės nariams, nei Prancūzijos gelbėtojams.<br>123rf
Su vienu alpinistu susisiekti nepavyksta nei likusiems grupės nariams, nei Prancūzijos gelbėtojams.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Feb 2, 2013, 2:13 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:06 PM

Nelaimė nutiko ketvirtadienio popietę. Į Prancūzijos Alpes Šamoni apylinkėse kopusius septynis lietuvius užklupo smarki audra. Tai buvo netikėta alpinistams iš Lietuvos, nes orų prognozės dar dvi dienas pranašavo gerą orą.

„Išėjome naktį. Dangus buvo giedras, matėme žvaigždes. Net ketvirtadienio dieną oras buvo geras. Nieko negalėjome įtarti. Audra prasidėjo staiga, visiškai netikėtai“, - penktadienio vakarą portalui lrytas.lt pasakojo įvykių liudininkas E. Markšaitis. Šiuo metu jis ir dar du tos alpinistų grupės nariai automobiliu jau grįžta į Lietuvą.

Kai stichija pradėjo siautėti, alpinistai suprato, kad kopti toliau nebegalės. Padėtis buvo tokia, kad lietuviai negalėjo ir nusileisti nuo kalno. Jie buvo pakibę tarp žemės ir dangaus. „Iškarto supratome, kad turime kviesti gelbėtojus. Susisiekėme su šveicarais, kurie apie mūsų padėtį informavo prancūzų gelbėtojus“, - kalbėjo nelaimę išgyvenęs alpinistas.

Prancūzų gelbėtojai sraigtasparniu nuo kalno nukėlė tris iš septynių lietuvių.

Dar du alpinistai buvo išsiveržę į priekį. Jų padėtis susiklostė kitaip. „Vienas jų turėjo slides, todėl jam buvo lengviau ir jis greičiau galėjo nusileisti ant ledyno. Kitas, kuris slidžių neturėjo, leisdamasis pasiklydo rūke. Nors buvo pavargęs, bet toliau ėjo. Penktadienį jį surado slidininkai ir pranešė gelbėtojams“, - apie bendražygius pasakojo E. Markšaitis.

Tam vyrui buvo nustatyta stipri hipotermija. Taip pat nušalo kojos ir rankos. Tačiau įvykių liudininkas E. Markšaitis sakė, kad šiuo metu vyro būklė stabili. Jis jau telefonu kalbėjo su savo artimaisiais.

Dar vienas lietuvis liko kalne, toje vietoje, kur susikerta Prancūzijos ir Šveicarijos siena. Gelbėtojai negali pakilti iki jo dėl sudėtingų oro sąlygų. „Mes su juo bendraujame trumposiomis žinutėmis. Jis yra sveikas, nesušalęs ir laukia gelbėtojų“, - sakė alpinistas E. Markšaitis.

Kalnuose pradingo vienas iš tos grupės narių. Jis buvo porininkas to vyro, kuris kalnuose laukia gelbėtojų sraigtasparnio. Su juo susisiekti nepavyksta nei likusiems grupės nariams, nei Prancūzijos gelbėtojams. Ar jis yra gyvas - nežinoma.

Šeštadienio rytą Šamoni apylinkėse oro sąlygos yra labai blogos - neveikia keltuvai, negali skraidyti sraigtasparniai. Alpinistas E. Markšaitis portalui lrytas.lt šeštadienį sakė, kad gelbėtojai negali į kalną pakilti ir pėsčiomis.

Gelbėtojai tikisi, kad oras kiek pagerės šeštadienio popietę. Tuomet lietuvio ieškoti iškart būtų siunčiamas sraigtasparnis, gelbėtojų ir medikų grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.