Šį mėnesį rekordiškai arti praskries 45 m ilgio asteroidas

Žemės link atlekiantis milžiniškas asteroidas vasario 15 d. užfiksuos naują asteroidų priartėjimo rekordą.

Asteroidas greičiausiai į dirbtinus palydovus ir į tarptautinę kosminę stotį nepataikys.<br>AP asociatyvi nuotr.
Asteroidas greičiausiai į dirbtinus palydovus ir į tarptautinę kosminę stotį nepataikys.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2013, 10:44 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:50 PM

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ketvirtadienį pranešė, kad maždaug 45 m ilgio akmeninis asteroidas gali praskristi mažiau nei 27,3 tūkst. km virš Žemės. Asteroidas NASA vadinamas 2012DA14.

„Šis priartėjimas užfiksuos naują rekordą. Praskris nepaprastai arti Žemės – netgi arčiau nei kai kurie dirbtini palydovai“, – sakė NASA atstovas Donas Yeomansas.

D. Yeomansas tvirtino, kad asteroidas, ko gero, į dirbtinus palydovus ir į tarptautinę kosminę stotį nepataikys. „Beveik niekas nesisuka toje orbitoje, pro kurią DA14 priartės prie Žemės“, – ramino D. Yeomansas.

Asteroido DA14 orbita sukasi apie Saulę. Asteroidas savo orbitą baigia maždaug per metus, bet kitą kartą prie Žemės priartės tik 2020 metais. Tuomet jo apsilankymas gali būti dar artimesnis. NASA mokslininkai žada sekti ir stebėti asteroidą – tikisi, kad po septynerių metų turės geresnes technologijas ir galės tiksliau nustatyti asteroido trajektoriją.

Pasaulio mokslininkai budriai seka asteroidų judesius. Asteroidas „Apophis“ sausio pradžioje priartėjo prie Žemės. Šį asteroidą mokslininkai seka nuo 2004 metų, kai buvo prognozuota 2,7 proc. galimybė asteroidui susidurti su Žeme. Tą procentą mokslininkai vėliau pataise (į nulį), bet „Apophis“ prie Žemės vėl priartės 2029 metais.

Šiuomet grėsmingiausias asteroidas – 1905 DA. Šis milžiniškas asteroidas turi 1,1 km skersmenį. Asteroido susidūrimo su Žeme tikimybė yra 0-0,33 proc., tačiau asteroidas prie Žemės priartės tik 2880 metais.

Parengė Dovilas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje