Bunkeryje penkiametį įkalinęs grobikas stengiasi, kad berniukas jaustųsi kuo patogiau

Piktas atsiskyrėlis, atsiribojęs nuo šeimos ir nekenčiantis valdžios. Toks yra 65 metų vyras, praėjusį antradienį Alabamoje (JAV) pagrobęs autizmu sergantį penkiametį ir iki šiol jį kalinantis bunkeryje prie savo namų. Grobiko būdą amerikiečių pareigūnai bando nustatyti apklausdami kaimynus, kurie jį pažįsta daugelį metų. Paviešinta ir vyro nuotrauka.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2013, 12:00 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:24 PM

Mažametį įkaitą Jimas Lee Dykesas paėmė įlipęs į stovintį mokyklinį autobusą. Tuo metu jame buvo 21 vaikas. Ginkluotas vyras pareikalavo, kad vairuotojas – 66 metų Charlesas Albertas Polandas – jam duotų du berniukus nuo 6 iki 8 metų amžiaus. 

Užuot paklusęs, vairuotojas bandė apginti vaikus. Todėl J. L. Dykesas į jį keletą kartų šovė. Tuomet užpuolikas pagriebė 5 metų berniuką ir nusitempė jį į bunkerį.

Sekmadienį autobuso vairuotojas buvo iškilmingai palaidotas.

Vaiką pagrobęs J. L. Dykesas gyvena mažame kaimelyje į šiaurę nuo Dotano miesto. Ši vietovė yra nutolusi 130 kilometrų nuo Alabamos sostinės Montgomerio.

Grobiką pažįstantis vietos gyventojas Melas Adamsas sakė, kad J. L. Dykesas turi brolį ir seserį, tačiau su jais nebendrauja.

M. Adamsas teigė, kad J. L. Dykesą pažįsta jau 60 metų – nuo tada, kai jų amžius buvo atitinkamai 3 ir 4 metai. Policijai talkinęs vyras negalėjo atsakyti, dėl kokių priežasčių jo pažįstamas atsiribojo nuo savo šeimos. Jis žinojo tik tiek, kad J. L. Dykesas savo artimuosius pasiuntė po velnių.

Užpuoliko sesuo šiuo metu gyvena slaugos namuose. Pareigūnai kalbėjosi su ja bei J. L. Dykeso broliu, ir jiems patarė nebendrauti su žiniasklaida. Policija mano, kad sesuo negali padėti išlaisvinti įkaito.

Apie J. L. Dykesą žinoma, kad nuo 1964 iki 1969 metų jis tarnavo JAV ginkluotose pajėgose. Vienu metu jis buvo pasiųstas į Japoniją dirbti aviacijos priežiūros srityje. Už gerą tarnybą jis gavo du medalius. Vieną – už nuopelnus Vietnamo kare.

Palikęs karo tarnybą, J. L. Dykesas kurį laiką gyveno Floridoje, kur užsidirbdavo duoną atlikdamas apklausas ir vairuodamas vilkiką.

1995 m. šis vyras pateko į teisėsaugos akiratį už nederamą šaunamojo ginklo demonstravimą viešumoje, tačiau galiausiai už tai nebuvo nubaustas. 2000-aisiais J. L. Dykesas buvo suimtas už marihuanos laikymą.

Į Alabamą J. L. Dykesas grįžo maždaug prieš dvejus metus.

Kaimynai atskleidė, kad J. L. Dykesas buvo grėsmingas, nervų nevaldantis žmogus. Kartą jis vamzdžiu uždaužė šunį, grasindavo vaikams, kad šie nedrįstų įžengti į jo valdas, o naktį patruliuodavo savo kieme su šautuvu rankose, pasišviesdamas prožektoriumi.

Žmonės taip pat teigė, kad J. L. Dykesas turi dukterį, su kuria prieš porą metų nutraukė ryšį.

Pasak kaimynystėje gyvenančio Michaelo Creelo, vyras nuolat klausydavosi konservatyvios radijo stoties pokalbių apie politiką ir buvo nusiteikęs prieš dabartinę vyriausybę ir ypač prezidentą Baracką Obamą.

J. L. Dykesas yra užsibarikadavęs savo statytame bunkeryje, kuris jam esą buvo reikalingas pasislėpti nuo uraganų. Bunkerio plotas – 4 kvadratiniai metrai.

Būtent jame J. L. Dykesas jau septinta diena gyvena su berniuku. Pareigūnai su užpuoliku bendrauja per ventiliacijos angą. Vaiko prašymu, į bunkerį nuleista bulvių traškučių, žaislinis automobilis, spalvinimo knygutės.

Berniuko mamai šios dienos be galo sunkios. „Ethanas autistas, turi elgesio sutrikimų. Ji baiminasi, kad berniukas gali tapti nekontroliuojamas“, - žurnalistams sakė vaiko motinos kaimynė Cindy Steiner.

Pareigūnai taip pat Ethanui parūpino jam reikalingų vaistų. Anot policijos, J. L. Dykesas stengiasi, kad vaikas jo bunkeryje jaustųsi kuo patogiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.