D. Medvedevas tapo taikiniu mįslingame dokumentiniame filme

Rusijos interneto portaluose

Naujame filme teigiama, kad D. Medvedevas išdavė Rusijos interesus per NATO vadovaujamą karinę kampaniją Libijoje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Naujame filme teigiama, kad D. Medvedevas išdavė Rusijos interesus per NATO vadovaujamą karinę kampaniją Libijoje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 5, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:01 PM

Kol kas neaišku, kas galėjo sukurti šį anoniminį, tačiau profesionaliai nufilmuotą įrašą, kuriame D. Medvedevas kaltinamas išdavyste dėl NATO vadovaujamos bombardavimo kampanijos Libijoje. Taip pat nežinoma, ar šis filmas buvo palaikomas kurių nors Rusijos politikos elito veikėjų.

Tačiau jo tikslas aiškus: pakenkti įvaizdžiui žmogaus, kuris ketverius metus dirbo prezidentu, o dabar užima premjero postą, vadovaujant jo mentoriui prezidentui Vladimirui Putinui.

Naujasis filmas tapo antruoju mėginimu pakenkti D. Medvedevo reputacijai per pastaruosius mėnesius. praeitą vasarą pasirodė ne mažiau mįslingas dokumentinis filmas, kuriame jis kaltinamas delsęs panaudoti jėgą prieš Gruziją per 2008 metų karą.

Naujame filme teigiama, kad D. Medvedevas išdavė Rusijos interesus per NATO vadovaujamą karinę kampaniją Libijoje, primenant, kad jis nusprendė susilaikyti balsuojant dėl Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos, faktiškai leidusioje naudoti karinę jėgą toje sukilimo apimtoje Šiaurės Afrikos šalyje 2011 metais.

Šis susilaikymas laikomas svarbiu momentu Rusijos užsienio politikoje, nes Maskva bene pirmąjį kartą nesistengė sutrukdyti Vakarų šalių strategijai.

Tačiau V. Putinui pernai grįžus į Kremlių po ankstesnių dviejų kadencijų prezidento poste 2000-2008 metais, Rusija grįžo prie ankstesnės politikos naudoti veto teisę prieš Vakarų šalių pasiūlymus, ypač dėl krizės Sirijoje.

Naujame filme pasisako buvęs premjeras ir užsienio žvalgybos vadovas Jevgenijus Primakovas, keli buvę Rusijos ambasadoriai Libijoje ir Rusijos ginklų gamybos įmonių pareigūnai.

Tarp interviu, kurie matomai buvo duoti specialiai šiam filmui, rodomi vaizdai, kuriuose plačiai besišypsantis D. Medvedevas gretinamas su sužeistais vaikais, tikriausiai nufilmuotais per Libijos konfliktą.

„D. Medvedevas nusipelnė karinio tribunolo dėl atsisakymo vetuoti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl Libijos“, - griežtu balsu pareiškė balsas už kadro.

Ilgiau nei valandą trunkančiame filme teigiama, kad Rusija galėjo patirti apie 20 mln. JAV dolerių žalą dėl D. Medvedevo politikos, įskaitant jo sprendimą prisidėti prie Vakarų šalių ginklų embargo autoritarinio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi režimui.

Filme cituojamas buvęs ambasadorius Vladimiras Čiamovas, kuris buvo atšauktas iš Libijos, kai nesutiko su oficialia Kremliaus politika, sakydamas, kad patirtos žalos veikiausiai nepavyks atitaisyti.

Tuo tarpu atsargos generolas Leonidas Ivašovas, šiuo metu vadovaujantis Geopolitinių problemų akademijai, filme apgailestauja, kad pagal dabartinius Rusijos įstatymus prezidentai ir kiti aukšti valstybės pareigūnai negali būti teisiami už išdavystę.

Analitikai sako, kad šis filmas atskleidė D. Medvedevo pažeidžiamumą ir kad jis gali tapti veikėju, kurį V.Putinas ryšis paaukoti, jeigu nutars, kad vyriausybėje reikalingi radikalūs pokyčiai.

„Užkulisiuose girdima balsų, sakančių, jog D. Medvedevas yra gramzdas, pririštas prie Putino kojų. Esama jėgų, kurios nori jo atsikratyti“, - sakė politikos analitikė Olga Kryštanovskaja, daugelį metų studijavusi Rusijos elitą.

O. Kryštanovskaja, kuri dar visai neseniai buvo valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ deputatė, pažymėjo, kad naujasis filmas yra dalis tebevykdomos kampanijos, siekiančios sukompromituoti D. Medvedevą ir iš anksto užkirsti jam bet kokią galimybę grįžti į prezidento postą.

„Dvi galingos elito grupės kovoja viena su kita. Tai nėra paprasta padėtis“, - O. Kryštanovskaja sakė naujienų agentūrai AFP.

Manoma, kad tarp D. Medvedevo kritikų esama daug griežtos V. Putino politikos šalininkų, tarp jų - daug buvusių ir tebedirbančių žvalgybos agentų, įsitikinusių, kad 2008-2012 metais šaliai vadovavusio lyderio pastangos vykdyti liberalesnę politiką susilpnino Rusiją.

Jų dabartinis didvyris ministrų kabinete yra už gynybos reikalus atsakingas vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas - buvęs ambasadorius prie NATO, besižavintis nacionalistine retorika ir jaučiantis nostalgiją Sovietų Sąjungai.

Tuo tarpu viena iki šiol buvusi mažai žinoma aktyvistų grupė paragino įtakingo Tiriamojo komiteto vadovą atlikti tyrimą dėl minėtame filme nuskambėjusių pareiškimų.

„Reikalaujame jūsų patikrinti faktus, išdėstytus tame dokumentiniame filme, siekiant išsiaiškinti, ar valstybės išdavystės ir korupcijos elementai buvo dalis lemtingų sprendimų, padariusių milžinišką žalą Rusijai“, - sakoma Rusijos liaudies komiteto pranešime.

Šios organizacijos atstovas sakė AFP, kad jo judėjimas siekia „išplatinti tiesą, kas vyksta Libijoje, Sirijoje ir kitose šalyse“, tačiau nepateikė daugiau detalių.

Tiriamasis komitetas ir D. Medvedevo atstovės spaudai kol kas susilaiko nuo kokių nors komentarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.