Naujasis JAV diplomatijos vadovas J. Kerry padėkojo H. Clinton

Johnas Kerry pirmadienį perėmė JAV diplomatijos vairą ir buvo šiltai sutiktas Valstybės departamento darbuotojų, užimdamas anksčiau Hillary Clinton priklausiusį postą ir jausdamasis tarsi grįžtų namo.

J. Kerry pademonstravo nučiurusį savo pirmąjį diplomatinį pasą, išduotą, kai jam tebuvo 11 metų, o jo tėvas diplomatas dirbo Berlyne.<br>"Reuters"
J. Kerry pademonstravo nučiurusį savo pirmąjį diplomatinį pasą, išduotą, kai jam tebuvo 11 metų, o jo tėvas diplomatas dirbo Berlyne.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-02-05 12:26, atnaujinta 2018-03-12 13:49

Siekdamas įrodyti, kad „užsienio reikalų tarnyba yra jo genuose“, J. Kerry pademonstravo nučiurusį savo pirmąjį diplomatinį pasą, išduotą, kai jam tebuvo 11 metų, o jo tėvas diplomatas dirbo Berlyne.

Jis taip pat privertė nusijuokti šimtus darbuotojų, susirinkusių dideliame vestibiulyje, kai ištarė: „Ar vyras išties gali vadovauti Valstybės departamentui?“

Naujasis valstybės sekretorius išreiškė pagarbą H. Clinton, kuri šiame poste buvo pakeitusi Condoleezzą Rice ir atsistatydino praeitą penktadienį, po ketverių metų darbo.

„Puikiai padirbėta. Šalis dėkinga. Pasaulis dėkingas. Ačiū, Hillary Clinton, ir ačiū jums, jos komandai“, - sakė J. Kerry.

Vėliau jis oficialiame Valstybės departamento tinklaraštyje rašė apie „svarbių gairių dieną“ ir nurodė, kad jam naujasis darbas „ne vienu atžvilgiu yra grįžimas namo“.

Savaitgalį J. Kerry kalbėjosi telefonu su kai kuriais pasaulio lyderiais, o pirmadienį paskambino Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriui Williamui Hague'ui, Prancūzijos diplomatijos vadovui Laurent’ui Fabiusui ir Vokietijos užsienio reikalų ministru Guido Westerwelle.

„Galite įsivaizduoti, kad tai yra susipažinimų savaitė - arba bent jau kelios susipažinimų dienos“, - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Victoria Nuland.

Buvusiam Masačusetso senatoriui jau tenka spręsti daugybę problemų naujajame poste.

Po pernai įvykdyto išpuolio prieš JAV diplomatinę atstovybę Libijos mieste Bengazyje, nusinešusio keturių jo darbuotojų gyvybes, J. Kerry pažadėjo, kad 70 tūkst. Valstybės departamento darbuotojų saugumas taps jo prioritetu.

Naujojo savo vadovo susirinkusiems pasitikti darbuotojams jis sakė suprantantis, „kaip kritiškai svarbu, kad jums kas nors atstovautų. Pavojai negali būti aiškesni.“

J. Kerry žadėjo pagerbti ambasadoriaus Chriso Stevenso ir kitų trijų amerikiečių žūtį per rugsėjo 11-ąją įvykdytą ataką Bengazyje.

„Pažadu jums štai ką: visų pirma neleisiu jų patriotizmo ir jų drąsos nustelbti politikai, - sakė jis. - Antra, užtikrinu, kad nuo šio ryto, kai pradėsiu tarnybą užlipęs laiptais, viskas, ką darysiu, bus sutelkta į mūsų žmonių saugumą.“

J. Kerry, kuris ilgą laiką dirbo Senato užsienio ryšių komitete, buvo prisaikdintas penktadienį ir jau kalbėjosi su daugeliu pasaulio lyderių, įskaitant tradicinius JAV sąjungininkus Kanadoje ir Meksikoje.

Tačiau matomai įdomiausi pokalbiai vyko šeštadienį, kai jis paskambino Izraelio prezidentui Shimonui Peresui ir premjerui Benjaminui Netanyahu, o sekmadienį - palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui.

Per praeitą mėnesį vykusius J. Kerry kandidatūros tvirtinimo posėdžius Senate jis užsiminė turintis kai kurių sumanymų, kaip atgaivinti įstrigusį Artimųjų Rytų taikos procesą. Manoma, kad jis gali aplankyti tą regioną per savo pirmąją oficialią kelionę į užsienį, kuri bus surengta vėliau šį mėnesį.

Tačiau pirmadienį jis pasistengė pademonstruoti esantis tinkamas vadovauti Amerikos diplomatijai pasaulyje, visiems laikams pakeistam sukilimų, kurie prieš dvejus metus nuvilnijo arabų pasaulyje ir Šiaurės Afrikoje.

J. Kerry išsitraukė iš kišenės dar vaikystėje jam išduotą žalią diplomatinį pasą. Pirmasis antspaudas jame buvo uždėtas 1954 metais Prancūzijos uostamiestyje Havre, po šešių dienų kelionės per Atlanto vandenyną, J. Kerry šeimai atvykus į Europą pakeliui į Berlyną.

69 metų J. Kerry atskleidė, kad pirmąsias pamokas apie „laisvės privalumus“ išmoko važinėdamasis dviračiu šalia Sovietų Sąjungos pajėgų kontroliuojamo rytinio Berlyno sektoriaus po Antrojo pasaulinio karo padalytame mieste.

Naujasis sekretorius taip pat nuo pirmosios savo darbo dienos pasinaudojo socialiniu tinklu „Twitter“, o pareigūnai atskleidė, kad žinutės, kurias J. Kerry asmeniškai rašo oficialioje departamento paskyroje @StateDept, žymimos jo inicialais JK.

„Įkvepiantis pojūtis šiandien įžengti į @StateDept ir pradėti darbą su nuostabia komanda. Galvoju apie tėtį!! -JK“, - J. Kerry rašė savo pirmoje asmeninėje žinutėje.

Pirmadienį jis taip pat juokavo, kad stengsis susipažinti su Valstybės departamento pastatu ir gali atrodyti šiek tiek pasimetęs. J. Kerry taip pat užsuko pasiklausyti koncerto, kurį surengė Afganistano nacionalinis muzikos institutas.

„Muzika yra tarptautinė taikos, galimybių ir svajonių kalba“, - jis sakė jauniems muzikantams. Valstybės sekretorius sulaukė plojimų, pareiškęs, kad jaunystėje grojo vienoje roko grupėje.

„Tebeskambinu gitara. Kai grįžtu namo, man patinka groti gitara“, - prisipažino J. Kerry.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.