Rusijoje – balius stalinistinio konclagerio garbei

Milijonai žmonių buvo nukankinti Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino gulaguose. Tačiau šis faktas nesutrukdė rusams surengti šventę, skirtą paminėti 75-osioms vienos koncentracijos stovyklos įkūrimo metinėms.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-02-06 12:03, atnaujinta 2018-03-12 12:04

Rusijos naujienų portalai antradienį pranešė, kad tokia šventė įvyko priverstinio darbo stovyklos „Usolsky“ garbei. Ji sovietų laikais veikė dabartinėje Uralo federalinėje apygardoje, Sverdlovsko srityje.

Teigiama, kad vietos pareigūnai ir kalėjimo prižiūrėtojai linksminosi su muzika ir šokiais. O buvę konclagerio prižiūrėtojai sakė kalbas.

Portalo znak.com žiniomis, šventė vyko Sverdlovsko srities vakarinės kaimynės - Permės srities - regioninio kalėjimų departamento padalinyje Solikamske. Šios įstaigos pranešime buvo rašoma, kad Sovietų Sąjungos represinė žinyba NKVD „stovykloje diegė tradicijas, kurios ir šiandien turi vertę“. Tai – ištikimybė tėvynei, savitarpio pagalba ir pagarba karo veteranams.

Į gulagą „Usolsky“ po Antrojo pasaulinio karo buvo atvežti šimtai tūkstančių sovietų karių, kurie karo metais buvo tapę nacių belaisviais.

Viena pirmųjų gulago sistemos stovyklų „Usolsky“ buvo įsteigta 1938 metais. Tais metais NKVD nužudė šimtus tūkstančių žmonių už „politinius nusikaltimus“, o milijonus pasiuntė į gulagus.

„Laikai, kai buvo įsteigta „Usolsky“ stovykla, buvo labai sunkūs, jai teko pakelti tokią sunkią naštą“, - stovyklos metinių proga rašė Sergejus Jerofejevas – į pensiją išėjusių kalėjimo prižiūrėtojų komiteto pirmininko pavaduotojas.

Anot S. Jerofejevo, stovyklos vadovai pademonstravo didžiulę drąsą. Tai esą jų dėka institucija nepalūžo ir sėkmingai užbaigė gamybos darbus ir įvykdė socialinius uždavinius.

Stovykloje „Usolsky“ nuolat buvo kalinama nuo 10 iki 30 tūkst. žmonių. Daugiau kaip 16 proc. kalinių ten mirė nuo išsekimo ir persidirbimo.

Po J. Stalino mirties 1953-iaisiais daug politinių kalinių atgavo laisvę. „Usolsky“ buvo uždaryta 1960 m.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.